29 / 04 / 2024

İnşaat maliyetleri arttı mı 2022

İnşaat maliyetleri arttı mı 2022

İnşaat malzemelerinde yaşanan fahiş artışlar, sektörde taşeron problemini gündeme getirdi. Taşeron firmalar kendilerini uzun süre bağlayan anlaşmalardan kaçarken, pek çok firmanın proje ötelediği veya günlük fiyatlamayı tercih ettiği ifade ediliyor.

İnşaat sektöründen 2022 talepleri!

Yeni Asır Gazetesi köşe yazarı Gonca Elibol, bugünkü köşesinde inşaat sektörünün taleplerini kaleme aldı. İşte Gonca Elibol'un 'Lokomotif sektör inşaatta bazı talepler var' başlıklı yazısı...

İnşaat maliyetleri ne kadar arttı?

Resmi olarak açıklanan verilere göre inşaat maliyet endeksi, 2021 yılının Kasım ayında aylık yüzde 7,94 artış gösterirken, yıllık olarak ise yüzde 48,87 artış gösterdi.

Artan inşaat maliyetleri arsa sahiplerini prefabrik evlere yönlendirdi! Prefabrik evin maliyeti ne kadar?

Pandemiyle birlikte inşaat maliyetleri büyük artış eğilimine girdi. Bu durum, özellikle arsa sahibi vatandaşları sıfırdan ev inşaatı çilesi yerine, hızlı ve ekonomik bir çözüm olan prefabrik evlere yönlendirdi. 

İnşaat demir fiyatlarına rekor zam! 2024 inşaat demir fiyatları ne kadar oldu?

İnşaat maliyet endeksi 2023 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,52 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 66,49 artış kaydetti. İnşaat maliyetini arttıran en temel yapı malzemelerinden demirin fiyatı ise rekor kırdı. 2024 inşaat demir fiyatları ne kadar oldu?

İnşaat maliyetleri her ay katlanıyor: Kasım'da yıllık yüzde 66,49 artış!

İnşaat maliyet endeksi, 2023 Kasım'da aylık bazda yüzde 1,52, yıllık bazda yüzde 66,49 yükseldi. İşte TÜİK tarafından açıklanan o son dakika rakamları...

İnşaat maliyetleri Ekim'de yüzde 65,93 arttı! Bina maliyeti de katlandı!

TÜİK tarafından Ekim 2023'e ilişkin İnşaat Maliyet Endeksi rakamları açıklandı ve artış ortaya çıktı. İşte inşaat maliyet endeksinde ve bina inşaatı maliyet endeksinde son durum...

İstanbul, son 1 senede hayat pahalılığının en fazla arttığı kent oldu: Megakent sıralamada 95 sıra yükseldi!

ECA International'ın kentleri hayat pahalılığına göre sıraladığı Hayat Pahalılığı Raporu'na göre, İstanbul, son 1 senede hayat pahalılığının en fazla arttığı kent oldu. İşte ayrıntılar...

Konutta kriz çanları çalıyor! İnşaat maliyetleri arttı, konut arzı azaldı! 

TÜİK’E göre ilk çeyrekte inşaatına başlanan bina sayısında yüzde 9.2 azalma yaşandı. Sektör temsilcileri, yükselen maliyetlerin altını çizdi ve“Konutta arz krizi var ve çözülmezse bu durum barınma krizine dönüşecek” değerlendirmesini yaptı. 

Türkiye, Avrupa’da konut ve kira fiyatlarının en çok arttığı ülke oldu! Fiyatlar nasıl düşer? 

Türkiye, Avrupa’da konut ve kira fiyatlarının en çok arttığı ülke oldu. Peki satılık ve kiralık konut fiyatları nasıl düşer? 

Almanya'da yeni konutlar için inşaat maliyetleri yüzde 15,1 arttı!

Açıklanan verilere göre, Almanya'da yeni konutlar için inşaat maliyetleri, Şubat ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 15,1 artış gösterdi.

Ev fiyatları son 6 yılda 7 kat arttı! Türkiye konut fiyatlarının en çok arttığı ülkeler arasında zirvede!

Konut Fiyat Endeksi’ne göre konut fiyatları ocak ayında yüzde 6,9 oranında yükselirken son 6 yılda 7 kat arttı. Türkiye konut fiyatlarının en çok arttığı ülkeler arasında zirvede yer aldı.

İnşaat maliyetleri güncellendi! İşte artık inşaat maliyetleri böyle hesaplanacak!

İnşaat sektörün yakından ilgilendiren bir duyuru yapıldı. İnşaat maliyetlerinin hesaplanması değişti. İşte detaylar!

İnşaat maliyeti 1 senede yüzde 103,47 arttı! Konutta maliyet resmen katlanıyor!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Kasım 2022'ye ilişkin İnşaat Maliyet Endeksi verileri resmen açıklandı. Peki inşaat maliyetleri Kasım'da arttı mı? İşte merakla beklenen ayrıntılar...

Konut fiyatları nereye gidiyor?

Konut fiyatlarındaki artış sürerken konut satışları düşüyor. İnşaat maliyetleri yükselişini ise yükselişine devam ediyor. Peki konut fiyatları nereye gidiyor?

İnşaat maliyeti bir yılda yüzde 117,07 yükseldi! Konut maliyetleri katlanıyor! 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Ekim 2022'ye ilişkin İnşaat Maliyet Endeksi verileri resmen açıklandı. Peki inşaat maliyetleri Ekim'de arttı mı? İşte ayrıntılar...

İnşaat maliyetleri arttı mı 2022 Haberi

İnşaat maliyetleri arttı mı 2022

Yükselen maliyet ve enflasyondaki artış sebebiyle ortaya çıkan belirsizliklerle gayrimenkul şirketleri ve inşaat sektöründe taşeron bulma problemi gündeme geldi. Taşeron şirketlerin yükselen maliyetler sebebiyle kendilerini uzun vadeye sahip sözleşmelerle bağlamaktan kaçması dolaysıyla sektörde problemler yayılıyor.

Bazı şirketlerin çözüm için projelerini ötelediği ifade edilirken, bazı şirketlerinse taşeron firmaların malzeme fiyatlarını üstlenerek, günlük fiyatlama üzerinden sorunu çözmeye çalıştığı belirtiliyor.

“Beklenti enflasyonuna göre sözleşme isteniyor”

Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre; enflasyonundaki artışın birkaç ayda hızlanmasının fiyatlardaki dengeyi bozduğuna vurgu yapan Dekar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu, konuyla ilgili açıklamasında “Şu anda herkes bir fiyatlama zorluğu çektiği gibi, taşeronlar da bunu yaşıyor. Çünkü bir taşeron ‘İşi ben yaparım’ dediği zaman 1 yıllık, 3 aylık, 1 aylık bir taahhüde giriyor. Ancak kafasında ‘Ya...