14 / 05 / 2024

inşaat resmi olarak ne zaman biter

inşaat resmi olarak ne zaman biter

İnşaat çalışmalarına son verilen bir yapıda resmi olarak inşaat ne zaman bitmiş sayılır? Resmen inşaat bitme günü, ne zamandır? İşte 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında yer alan esaslar bu haberde...

TÜİK açıkladı: İnşaat cirolarındaki artış yüzde 104 oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bu yılın Şubat ayı itibarıyla Ciro Endeksleri verilerini tek tek açıkladı. Resmi olarak açıklanan rakamlara göre, toplam ciro yıllık olarak yüzde 85,1 oranında artarken bu oran endeksin alt kırılımlarından inşaat sektöründe yüzde 104 şeklinde gerçekleşti.

Dünyanın en borçlu inşaat şirketi Evergrande'nin hisseleri yine çakıldı!

Ağır borç yükü altında olan ve dünyanın en borçlu inşaat şirketi olarak bilinen Çinli Evergrande'nin elektrikli araç birimi yöneticisi gözaltına alındı ve söz konusu şirketin hisseleri keskin geriledi.

ABD'de inşaat harcamaları 1 trilyon 996 milyar dolar oldu!

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan resmi verilere göre ülkede inşaat harcamaları, mevsim etkilerinden arındırılmış olarak Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,4 artış göstererek 1 trilyon 996 milyar dolar şeklinde oldu.

İnşaat ruhsatı nedir? İnşaat ruhsatı nasıl alınır?

Yeni bir yapının inşa edilebilmesi için belediye veya özel il idaresinden alınan belge inşaat ruhsatı olarak adlandırılır. Peki inşaat ruhsatı nereden ve nasıl alınır? İnşaat ruhsatı ne kadar sürede alınır? İşte inşaat ruhsatı ile ilgili kapsamlı bilgiler haberin devamında yer alıyor...

İnşaat sektöründe enflasyon düzenlemesi! Resmi Gazete'de yayımlandı! 

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenleme kapsamında, Ocak'ta yayımlanan inşaat birim fiyatları artık sene içinde de güncellenerek açıklanabilecek.

Sultangazi Belediyesi'nden büyük fırsat! Arsa payı karşılığı inşaat yaptıracak!

İstanbul İli Sultangazi Belediye Başkanlığı, arsa payı karşılığı inşaat yapım işi ihale ediyor. Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan ilana göre, söz konusu ihalenin muhammen bedeli 37 milyon 412 bin TL,  geçici teminat bedeli ise 1 milyon 122 bin 360 TL olarak belirlendi...

İnşaat sektörü güven endeksi Nisan'da yüzde 3 arttı!

Resmi olarak açıklanan verilere göre, güven endeksi, Nisan ayında hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde yükseliş gösterdi.

Avro Bölgesi'nde inşaat üretimi Şubat ayında yükseldi!

Resmi olarak açıklanan rakamlara göre, Avro Bölgesi'nde inşaat üretimi Şubat ayında yükseldi. İşte merak edilen o rakamlar...

İnşaat sektörü ciro endeksi, Şubat'ta 55,2 arttı!

Resmi olarak açıklanan verilere göre, inşaat sektöründe takvim etkisinden arındırılmış ciro endeksi, Şubat 2022'de yıllık bazda yüzde 55,2 artış gösterdi.

İnşaat maliyeti artışında tarihi zirve! Maliyet endeksi yıllık yüzde 90,27 arttı!

Resmi olarak açıklanan verilere göre, inşaat maliyet endeksi Şubat ayında aylık bazda yüzde 5,73 artış gösterirken, yıllık bazda ise yüzde 90,27 arttı.

Avro Bölgesi'nde inşaat üretimi yüzde 4,1 arttı!

Resmi olarak açıklanan verilere göre, Avro Bölgesi'nde inşaat üretimi, Ocak 2022'de bir önceki aya göre yüzde 3,9, 2021 yılının ocak ayına göre de yüzde 4,1 arttı.

İnşaat maliyetleri yüzde 80 arttı!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından resmi olarak açıklanan rakamlara göre, inşaat maliyetleri rekor derecede artış gösterdi. İşte konuyla ilgili merak edilen detaylar...

İnşaat malzemeleri fiyatları yüzde 2,18 arttı!

İstanbul Ticaret Odası tarafından resmi olarak açıklanan verileye göre inşaat malzemeleri fiyatlarında yüzde 20 artış görüldü...

inşaat resmi olarak ne zaman biter Haberi

inşaat resmi olarak ne zaman biter

İnşaat ne zaman bitmiş sayılır?

İnşaat çalışmalarına son verilen, bir yapı resmen bitmiş olarak kabul edilmiyor. İnşa edilen bu yapının tasdikli mimari projesine uygun olarak yapılması gerekiyor.


Mimari projesine uygun olarak yapılmayan yapılara yapı kullanma izni verilmemesi nedeni ile yapı da resmi olarak bitmiş sayılmıyor. İnşaatın bitme gününe ilişkin esaslar İmar Kanununda 31. maddede şu şekilde açıklanıyor.


Kullanma izni alınmamış yapılar: 

Madde 31 – İnşaatın bitme günü, kullanma izninin verildiği tarihtir. Kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılarda izin alınıncaya kadar elektrik, su ve kanalizasyon hizmetlerinden ve tesislerinden faydalandırılmazlar. 


Ancak, kullanma izni alan bağımsız bölümler bu hizmetlerden istifade ettirilir. 



Yapı kullanma izni..

Yapı kullanma izni, belediyelerin imar birimleri tarafından veriliyor. Yapılan incelemeler sonucunda yapının mimari projesine uygun olarak inşa edildiği tespit edilen yapılara yapı kullanma izni veriliyor.


Yapı...