28 / 04 / 2024

İnşaat sektörü nasıl büyür

İnşaat sektörü nasıl büyür

Yeni Şafak Gazetesi köşe yazarı olan Ahmet Ulusoy bugünkü yazısında inşaat sektörünün özelliklerini, barındırdığı sorunları ve sektör temsilcilerinin beklentilerini anlattı. Ulusoy, inşaat sektörünün ekonomiyi süreklediğini söyledi.

Aşamalı konut edindirme sistemi: Önce arsayı sonra konutu al! İnşaat sektörüne etkisi nasıl olacak?

Son beş yılda arsa fiyatları ve inşaat maliyetlerinin artması ile vatandaşın konut alma hayali kabusa dönmeye başladı. Vatandaşların konut sahibi olmasına yardımcı olacak aşamalı konut edindirme sistemi devreye girdi. Peki yeni sistemin İnşaat sektörüne etkisi nasıl olacak?

İnşaat sektöründe devrim niteliğinde yeni uygulama! İnşaat demiri izleme sistemi yılbaşında devreye alınıyor!

İnşaat sektöründe devrim niteliğinde yeni uygulama olan, İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) yılbaşından itibaren devreye alınıyor. Peki İDİS nedir, sistem nasıl işleyecek? İşte detaylar...

İnşaat sektöründe büyük kriz! Ayda 100 bin TL’ye çalışacak işçi bulunamıyor!

İnşaat sektörünün en önemli işlerinden biri olan vinç operatörlüğünün aylık maaşı 100 bin TL’nin üzerine çıktı. Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, 500 bin işçi açığı olduğunu ve 100 bin TL maaşla çalışacak işçi bulamadıklarını dile getirdi. Peki, vinç operatörü nasıl olunur? İşte detaylar...

Konut ilanlarında yeni dönem sektörü nasıl etkileyecek? Ev alacaklar dikkat! Ev fiyatları düşer mi, yükselir mi?

Ticaret Bakanlığı’nın ilan siteleri ile ilgili düzenlemesi bugün yürürlüğe alındı. Peki bu düzenleme sektörü nasıl etkiler? Ev fiyatları düşer mi, yükselir mi?

İnşaat sektörü 2024'ten umutlu! İnşaat malzemesi ihracatının yükselmesi bekleniyor! 

Türkiye İMSAD tarafından düzenlenen ‘Gündem Buluşmaları’ toplantısının 55’incisi, ‘Ekonomide Rasyonel Zemine Dönüş Süreci; İnşaat Sektörü ve Malzeme Sanayisi için Beklentiler’ başlığı altında gerçekleştirildi. Toplantıda 2024 yılına ilişkin inşaat malzemeleri ihracatının yükselmesi bekleniyor. 

İnşaat sektöründe yeni dönem başlıyor! Yeni mezun mühendislere 4 kat sınırı geldi!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı altyapı güvenliğini artırmak amacıyla yeni düzenlemeler için düğmeye bastı. İnşaat sektöründe yeni dönem başlıyor! Yeni mezun mühendislere 4 kat sınırı geldi!

Kirada yüzde 25 zam sınırının uzatılması sektörü nasıl etkileyecek? 

Ev kiralarının sürekli tırmanmasına fren olması için hayata geçirilen ve 1 Temmuz’da sona erecek yüzde 25 sınırının uzatılması sektörde dengelerin değişmesine sebep olacak. Kirada yüzde 25 zam sınırının uzatılması sektörü nasıl etkileyecek? 

Avantajlı konut kredileri sektörü nasıl etkiliyor? 

Gayrimenkul PR, avantajlı konut kredilerinin sektörü nasıl etkilediğini değerlendirdi. İşte ayrıntılar... 

Yeni Evim Kampanyası sektörü nasıl etkileyecek? Uzun vadede kiralarda gerileyecek! 

AKG Statü CEO’su Alper Göker, Yeni Evim Kampanyası ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Peki Yeni Evim Kampanyası sektörü nasıl etkileyecek? Konut fiyatları düşecek mi? İşte AKG Statü CEO’su Alper Göker'in o açıklamaları...

İnşaat sektöründe çılgın indirim! Beklenen haber geldi! Demir fiyatları düştü! İşte demir fiyat listesi

İnşaat sektörü bugün güne indirim haberleri ile uyandı. Demir fiyatlarında beklenen indirim haberi geldi. Peki bugün demir fiyatları ne kadar oldu? İşte güncel demir 6 Eylül  2022 fiyat listesi...

BDDK'nın yeni konut kredisi düzenlemesi sektörü nasıl etkileyecek? Ev fiyatları düşer mi?

BDDK konut kredileriyle ilgili yeni bir karar aldı. Karar kapsamında, birinci ve ikinci el evler için konut kredilerinde kredi oranları değişti. Peki bu karar sektörü nasıl etkileyecek? Ev fiyatları düşer mi? İşte ayrıntılar...

İnşaat sektörünün yaraları sarılıyor! Demir fiyatlarına büyük indirim geldi! İşte güncel 2022 demir fiyatları...

İnşaat sektöründe son günlerde inşaat malzemelerinde yükse fiyat artışları yaşanmaya başladı. Gelen artışlardan sonra sektörün yaraları sarılmaya başlandı. İnşaatın en temel yapı malzemelerinden biri olan demir fiyatlarına bugün indirim geldi. 1 ton demir fiyatı bugün ne kadar?

İnşaat sektörü, yılın ikinci yarısında hareketlenecek!

Türkiye Hazır Beton Birliği tarafından hazırlanan ve merakla beklenen “Hazır Beton Endeksi” 2022 Nisan Ayı Raporu’na göre inşaat sektörünün 2022 yılının ikinci yarısında hareketlenmesi bekleniyor. İşte merakla beklenen o rapor...

İnşaat sektörü nasıl büyür Haberi

İnşaat sektörü nasıl büyür

Önceki yazımızda Türkiye'de inşaat sektörünün hızla geliştiğini, 200'u aşkın yan sanayi ve alt sektörlerle ileri-geri bağlantı içinde olduğunu, istihdam, büyüme, döviz kazancı, kamu geliri (vergi), kamu hizmeti üretimi gibi insanın refahı ve yaşam kalitesine katkı yaptığını ve ekonomiyi sürükleyici bir sektör işlevi gördüğüne değinmiştik.


Bu yazıda inşaat sektörünün diğer bazı özelliklerine, barındırdığı sorunlar ve sektör temsilcilerinin beklentilerine değineceğiz.


AK Parti iktidarıyla hız kazanan köprü, havalimanı, tünel, iş merkezleri, limanlar, hızlı tren, metro, otoyol, kentsel dönüşüm gibi büyük ölçekli projelerin sektöre hayat verdiği ve bu sayede gelişme sürecinin devam edeceği gözlenmektedir.


İnşaat sektörü, hem iç piyasa hem de dış piyasa ile bağlantılı olduğundan dış ticaret hacmini de etkilemektedir.


Yurt dışında üstlenilen işlerde kullanılmak üzere önemli ölçüde temel inşaat malzemesi ile yarı mamul ve mamul...