03 / 05 / 2024

İnşaat teminat ipoteği nasıl kaldırılır

İnşaat teminat ipoteği nasıl kaldırılır

İnşaat teminat ipoteği, arsa payı karşılığı olarak yapılan inşaatlarda müteahhitin payına düşen bağımsız bölümlerin üzerine konuluyor. Peki, inşaat teminat ipoteği fekki nasıl olur?

İŞKUR açıkladı! İnşaat bünyesinde işçi alımı yapılacak...

İŞKUR, güncel personel alımlarına devam ediyor, ve sayfasından açıklamalarda bulunuyor. Buna göre, GEMTAŞ GEMLİK İnşaat bünyesine işçi alımı yapılacağını açıkladı. İşte haberin detayları...

İnşaat sektöründe indirim yağmuru başladı! Demir fiyatlarına bugün tekrar indirim geldi! İşte Güncel demir fiyat listesi

İnşaat sektörü için demir en önemli malzemelerden biri.  İnşaat sektörünün en temel yapı malzemesi olan demir fiyatlarına dün gelen indirimin ardından bugün tekrar indirim geldi. Peki demir fiyatları bugün ne kadar? Demir fiyatları bugün kaç lira oldu? İşte güncel demir fiyat listesi... 

Damac İnşaat, Türkiye için yatırım planını açıkladı!

Türkiye ekonomisine güvenen yabancı şirketler, Türkiye’ye yatırım yapmaya devam ediyor. Son olarak Damac İnşaat, Türkiye için yatırım planını açıkladı...

Rass Geoteknik Ve İnşaat Mühendisliği Anonim Şirketi’nin merkez nakli yapıldı!

Rass Geoteknik Ve İnşaat Mühendisliği Anonim Şirketi’nin merkez nakli yapıldı.  Rass Geoteknik Ve İnşaat Mühendisliği Anonim Şirketi’nin merkez nakli Bakırköy’de yapıldı. 

Bran İnşaat Mühendisliği Elektrik Ve Nakliye Sanayi Limited Şirketi kuruldu!

Bran İnşaat Mühendisliği Elektrik Ve Nakliye Sanayi Limited Şirketi bugün Beylikdüzü'nde 100 bin TL sermaye bedeli ile Emre Toraman tarafından kuruldu.

Gaziantep'te çarşı inşaatı yapım işi ihalesi!

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyeti Başkanlığı, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi 4 Çarşı İnşaatı Yapım İşi için ihale düzenliyor.

İnşaatçılar Derneği İzmir için harekete geçti!

İzmir'de yaşanan deprem sonrasında ilde kentsel dönüşüm konusunda önemli adımlar atmaya hazırlanan İnşaatçılar Derneği, önceki gün toplantı düzenledi. 

İstanbul İnşaatçılar Derneği üyeleri mevcut istihdamı koruyacak!

İstanbul İnşaatçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım yaptığı açıklamada "Sektörde ekonomik anlamda da sıkıntı yaşanmaması için İNDER üyesi inşaat firmaları mevcut istihdamı koruyacak" dedi.

Koronavirüs, (inşaat firmaları için) E-Dönüşüme geçmek için köprüden önceki son çıkış olmasın?

Sosyolog Faruk Özcan, müteahhitlik sektörünü değerlendirdi; Özcan, "Korona günlerinde inşaat ve müteahhitlik için öncelikle almamız gereken birinci ders: İnşaat sektörü için e-dönüşüm artık bir tercih değil, zorunluluktur. Buna da satış ve satınalma ile başlanabilir."  dedi...

Valve İnşaat Demir Çelik iç ve Dış Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Valve İnşaat Demir Çelik iç ve Dış Ticaret Limited Şirketi bugün Esenyurt'ta 250 bin TL sermaye bedeli ile Yakup İşbilen tarafından kuruldu.

1. Uluslararası İnşaat Mühendisliği Sempozyumu başladı!

Afyonkarahisar'da "1. Uluslararası İnşaat Mühendisliği ve Teknolojisindeki Yenilikler Sempozyumu" düzenlendi.

Kadir Has Üniversitesi’nde inşaat mühendisliği bölümü açıldı!

Günümüzde gerek nüfus artışı, gerek çevre koşulları İnşaat Mühendisliği Bölümü’ne duyulan gereksinimi arttırıyor. Kadir Has Üniversitesi'nde bünyesine "İnşaat Mühendisliği" bölümünü ekledi...

Bursa Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği’ne modern laboratuarlar!

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nde yapımı tamamlanan Bilgisayar Laboratuvarı ile Yapı Malzeme Laboratuvarı düzenlenen tören ile birlikte açıldı. 

İnşaat teminat ipoteği nasıl kaldırılır Haberi

İnşaat teminat ipoteği nasıl kaldırılır

İnşaat teminat ipoteği, arsa payı karşılığı olarak yapılan inşaatlarda müteahhitin payına düşen bağımsız bölümlerin üzerine konuluyor. İnşaatın sorunsuz olarak tamamlanması durumunda bu ipotek kaldırılıyor. Ancak inşaatın yarım bırakılması veya sözleşmeye aykırı olarak inşa edilmesi halinde ipotek kaldırılmıyor.


Yargıtayın almış olduğu karar da arsa payı karşılığı inşaat yapım sözleşmesinin teminatı niteliğindeki ipoteğin kaldırılabilmesi için yapının onaylı projeye uygun yapılmış olması yanında, sözleşmede belirtilen iskan ruhsatı alınma koşulunun da gerçekleşmiş olması gerektiği yönünde.


YARGITAY

14. Hukuk Dairesi 2008/2983 E.N , 2007/3880 K.N.


İlgili Kavramlar


TEMİNAT İPOTEĞİ

İPOTEĞİN KALDIRILMASI

ARSA PAYI KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMESİ


Özet

Arsa payı karşılığı İnşaat yapım sözleşmesinin teminatı niteliğindeki ipoteğin kaldırılabilmesi için yapının onaylı projeye uygun yapılmış olması yanında, sözleşmede belirtilen iskan ruhsatı alınma koşulunun da gerçekleşmiş olması gerekir.



İçtihat Metni


Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine 30.12.2005 gününde verilen...