07 / 05 / 2024

İntifa hakkı ve kuru mülkiyet arasındaki farklar neler

İntifa hakkı ve kuru mülkiyet arasındaki farklar neler

Kuru mülkiyet kelime anlamı olarak, emlak üzerinde hiçbir yetkisi olmayan ancak tapu üzerinde ismi yer alan kişi olarak ifade ediliyor. Peki, intifa hakkı ve kuru mülkiyet arasındaki farklar neler?

Erken emekli olmak isteyenlere flaş haber: Hem yaş, hem prim düşüyor! 10 sene sigorta yeterli! Şimdi bakın! 

45, 46 ve 47 yaşlarındaki bireylerin emekli olması artık gerçeğe dönüşüyor. Bu fırsatı sunan seçenek 'yıpranma hakkı' oluyor. İşte yıpranma hakkı ve erken emeklilik ile ilgili merak edilen tüm detaylar...

Çıplak mülkiyet nedir?

İntifa hakkı taşınmaz mallar üzerinde kurulan ve sahibine tam kullanma hakkı veren bir ayni haktır. Bu hak ayni haklar arasında en geniş kapsamı sunar ve bu nedenle hak sahibine taşınmazı kullanma ve faydalanma hakkını verir. Peki çıplak mülkiyet hakkı nedir, ne işe yarar?

İntifa hakkı nedir? İntifa hakkı nasıl kazanılır?

İntifa hakkı hukuki bir terim olup önemli bir anlam taşır. Miras bağlamında kullanılan bu terim mal varlığı sahiplerini ilgilendirir. Peki intifa hakkı nedir, nasıl kazanılır, özellikleri nelerdir? İşte intifa hakkı ile ilgili önemli bilgilere aşağıdan ulaşabilirsiniz...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın işaret ettiği yeni yıl için emekli maaşlarına yönelik planı belli oldu

Emeklilik ikramiyelerinin 5 bin lira olarak belirlenmesiyle geri sayıma girildi. Sosyal Güvenlik Kurumu, kapsamlı reformlarıyla dikkat çekiyor ve bu yeniliklerin uygulanması için günleri saymaya başladı. Ev hanımlarına emeklilik hakkı ve daha birçok reform Meclis'in gündemine taşındı.

Tapuda intifa hakkı ne demek? İntifa hakkı nedir?

İntifa hakkı, gayrimenkul konusunda pek çok kişi tarafından merak edilen bir kavramdır. İntifa hakkının ne anlama geldiğini ve devredilebilir mi yoksa devredilemez mi gibi sorular, bu kavramla ilişkili olduğu için net bir cevap aranmaktadır. Peki intifa hakkı nedir ve tapu ne anlama gelir?

Galatasaray'dan dev sponsorluk anlaşması! Galatasaray Stadyumu’nun adı Rams Global oldu!

Galatasaray Sportif ve Galatasaray Spor Kulübü ile Rams Global İnşaat arasında yeni bir stadyum isim hakkı ve sponsorluk sözleşmesi imzalanırken ilerleyen sezonlara ilişkin sözleşme yenilemesinde Enflasyon Araştırma Grubu'nun(ENAG) verileri de dikkate alınacak. İşte detaylar...

Ailelere ev hanımlarına emeklilik hakkı ve 8.500 TL vatandaşlık maaşı müjdesi! Başvuru şartları açıklandı

AK Parti üyesi Numan Kurtulmuş, ev hanımlarına emeklilik hakkı ve vatandaşlık maaşı konularında önemli açıklamalarda bulundu. Her aileye en az 8.500 TL maaş bağlanacağını belirten Kurtulmuş, başvuru şartlarının detaylarını paylaştı.

İnternetten alışveriş yapanlar dikkat! Cayma hakkı ve para iadesi detayı

İnternetten alışveriş yapanların sayısı her geçen gün yükseliyor. Kolay ulaşılabilir olması, kredi kartı ile taksit yapılabilmesi ve iade imkanın bulunması web siteleri üzerinden alışveriş yapan kişi sayısının artmasına neden oldu. Cayma hakkı ve para iadesi ile ilgili flaş detay ortaya çıktı.

İBB 5 yıl önce alınan araziden 28 milyon TL zarar etti!

11 Şubat 2021 tarihli değerleme raporunda, yapılaşma hakkı ve ana yollardan ulaşımı mümkün olmayan arazinin güncel pazar değerinin 13 milyon 350 bin TL olduğu açıklandı. İBB’nin bu arazi alışverişi ile 27 milyon 884 bin TL zarar ettiği ileri sürüldü.

İntifa hakkı başkasında olan gayrimenkule haciz gelir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Çocuk annesine kendisine ait dairede oturması için intifa hakkı vermiştir. Çocuğun vergi ve özel borçları için takip yapılmıştır. İntifa hakkı annesinde olan bu gayrimenkul haczedilebilr mi? İntifa hakkı sahibi anne, gayrimenkulden çıkarılabilir mi?' sorusunu cevapladı.

Kira yapılandırmasında 'kredi kartı' kolaylığı!

Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıfların kira alacakları, şirketlerin mülkiyetinde bulunan taşınmazlar hakkında yaptıkları satış, irtifak hakkı ve kiralama işlemlerinden kaynaklanan kullanım bedelleri ve hasılat payları alacakları yapılandırılabilecek.

İrtifak hakkı ve kiralama kaynaklı alacaklar yapılandırılacak!

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, İl özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile sermayesinin yüzde 50'den fazlası bunlara ait şirketlerin taşınmazlar hakkında yapılan irtifak hakkı ve kiralama işlemlerinden kaynaklanan alacakların da yapılandırma kapsamında olduğunu belirtti.

Miras hakkı nasıl belirlenir? 

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Evi alırken babam benim için kredi çekti. Ev satışından sonra tapuyu intika hakkı babamda kalmak üzere benim üzerine yaptık. İntifa hakkı sona ererse, veya vefat durumunda ablam hak isteyebilir mi?' sorusunu yanıtladı.  

İntifa hakkı ve kuru mülkiyet arasındaki farklar neler Haberi

İntifa hakkı ve kuru mülkiyet arasındaki farklar neler

İntifa hakkı ve kuru mülkiyet arasındaki farklar!

İntifa hakkı, kişinin kendisine tahsis edilen, gayrimenkulden yararlanma, onu kullanma hakkı olarak ifade ediliyor.  Mülkiyet üzerinde intifa hakkı olan kişi hakkından vaz geçerek tesis etmiş olduğu intifa hakkından vazgeçebiliyor, kaldırabiliyor yada bu hak ölüm halinde son buluyor.


Kuru mülkiyet ise intifa hakkı sahibinin bulunduğu bir gayrimenkulde mülkün öz sahibi olarak karşımıza çıkıyor. İntifa hakkı bulunan kişi vefat ettiğinde, taşınmazın mülkiyeti hukuken kuru mülkiyet sahibine tam mülkiyet olarak kalıyor. 


Kuru mülkiyet bir başka deyişle çıplak mülkiyet, söz konusu gayrimenkulün yararlanma hakkının başkasında olduğu durumlarda, mal sahibinin ilgili gayrimenkul üzerindeki sahiplik durumunu ifade ediyor. 


Kuru mülkiyetin  değeri taşınmazın değerinin üçte biri olarak belirleniyor. Kuru mülkiyet sahini taşınmazı kiraya veremiyor ve  intifa hakkı sahipliğini bir başkasına devredemiyor. Peki, intifa...