09 / 01 / 2025

intifa hakları

intifa hakları

İntifa hakkı, bir maldan yararlanma hakkı olarak ifade ediliyor. Buna göre "Kanuni intifa hakkı nedir?" sorunuzun yanıtı ev detayları haberimizin içerisinde yer alıyor...

İntifa hakkı nedir? Ölüm halinde gayrimenkul kime kalır?

"Halk arasında ölene kadar benim öldükten sonra senin" olarak ifade edilen kuru mülkiyet ve intifa hakkında söz konusu gayrimenkul üzerindeki haklar nedir?

Hasan Peker'in Çamlıca arsası Peker GYO'nun mülkiyetine geçti!

Hasan Peker lehine kayıtlı 24 milyon 784 bin 246 TL ekspertiz değerli 2.124,98 metrekareye denk gelen intifa hakları Peker GYO'nun lehine bedelsiz olarak terkin edildi. Hasan Peker lehine intifa haklarının tamamı terkin edilmiş olup, Çamlıca arsanın tam mülkiyeti şirkete geçdi.

Peker GYO'nun Çamlıca Değerleme Raporu yeniden incelenecek!

Peker GYO, Hasan Peker'e ait intifa haklarının güncel ve 25 Aralık 2019 tarihi itibariyle değerlerinin takdir edildiği 20 Nisan 2020 tarih ve 2020-ÖZEL-289 sayılı değerleme raporunu yayınladı. Raporun değerleme standartlarına uygunluğunun gözden geçirilmesi için Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği'n

İntifa hakkı geri alınabilir mi?

Sahibine, konusu üzerinde tam yararlanma yetkisi sağlayan intifa hakkı, taşınırlar, taşınmazlar, haklar veya bir malvarlığı üzerinde kurulabiliyor. Peki, intifa hakkı geri alınabilir mi?

İntifa hakkı olan kiraya verebilir mi?

İntifa hakkı bir başkasına verilen taşınmazın satışı, ipotek edilmesi gibi haklar kuru mülkiyet sahibi olan malikte kalıyor. Peki, intifa hakkı olan kiraya verebilir mi? Yoksa kuru mülkiyet sahibi mi taşınmazı kiraya verebilir?

İntifa hakkı tesisi tapu harcı 2016!

İntifa hakkı, bir gayrimenkul üzerinde tesis edilebilen haklar arasında yer alıyor. Bu hak tesis edilirken tapuda belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. Peki, intifa hakkı tesisi tapu harcı 2016 ne kadar?

İntifa hakkı nasıl verilir?

Bir gayrimenkul üzerinde tesis edilebilen haklar arasında intifa hakkı da yer alıyor. İntifa hakkı, aınırlı ayni bir hak olup şahsi irtifak hakkı grubu içerisinde yer alıyor. Peki, intifa hakkı nasıl verilir?

İntifa hakkı kaç yıl için verilir?

İntifa hakkı, taşınmaz mallar üzerinde tescil edilebilen haklar arasında yer alıyor. Bu hak, bir kişinin kendisine tahsis edilen, gayrimenkulden yararlanma, onu kullanma hakkına deniyor. Peki, intifa hakkı kaç yıl için verilir?

İntifa hakkının tesisi!

Bir taşınmaz mal üzerinde kurulabilen haklar arasında intifa hakkı da yer alıyor. Bu hak, kişiye mülkiyet sahibi tarafından veriliyor. Peki, intifa hakkı nasıl verilir? İntifa hakkının tesisi nasıl yapılır?

İntifa hakkı devri nasıl olur?

Taşınırlar, taşınmazlar, haklar veya bir malvarlığı üzerinde intifa hakkı kurulabiliyor. Peki, intifa hakkı devredilebilir mi? İntifa hakkı devri nasıl olur?

Gayrimenkullerle hakların kiralanmasında KDV!

Gelir Vergisi Kanunu'nun 70'inci maddesinde yazılı mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden iratlar gayrimenkul sermaye iradı olarak gelir vergisine tabidir.

İntifa hakkının kaldırılması davası nasıl açılır?

İntifa hakkı, taşınırlar, taşınmazlar, haklar veya bir malvarlığı üzerinde kurulabilir. Sözleşmeyle tesis edilen intifa hakkının kaldırılması için dava açılabiliyor. Peki, intifa hakkının kaldırılması davası nasıl açılır?

İntifa hakkını nasıl bozabiliriz?

İntifa hakkı, taşınırlar, taşınmazlar, haklar veya bir malvarlığı üzerinde kurulabilir. Peki, intifa hakkı verilmiş bir taşınmaz üzerindeki intifa hakkı nasıl bozulur? Siz de "İntifa hakkını nasıl bozabiliriz?" diyorsanız işte yanıtı...

intifa hakları Haberi

intifa hakları

Kanuni intifa hakkı nedir?

İntifa hakkı bir eşya üzerinde malikinin sahip olduğu kullanma, eşya veya maldan yararlanma ve tüketme yetkilerinden kullanma ve yararlanma yetkilerini bir başkasına tahsis etmesi ile kurulan hakkı ifade ediyor. 


Cüz'i olarak kurulan intifa hakkı, egemenlik hakları kapsamında olan intifa hakkı bir sınırlı ayni hak tipi niteliğine sahip oluyor. İntifa hakkı aynı zamanda bir egemenlik hakkı olması nedeni ile mutlak haklar sınıfında da bulunuyor.


İntifa hakkı 3 şekilde kurulabiliyor:

* Kanundan doğan intifa hakkı 

* Sözleşmeyle kurulan intifa hakkı

* Mahkeme kararı ile kurulan intifa hakkı


İntifa hakkı için gerekli belgeler

* İntifa hakkı tesis edilecek taşınmaz malın tapu senedi,

* İntifa hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

* Tarafların birer vesikalık fotoğrafı.

* İntifa hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme...