23 / 11 / 2024

intifa senedi nasıl çıkarılır

intifa senedi nasıl çıkarılır

İntifa senedi nedir? İntifa senedi sahiplerine tanınan haklar nelerdir? Bu hususla ilgili açıklamalar Türk Ticaret Kanunu'nun 502 maddesinde yer alıyor. İşte asıl sorumuz olan intifa senedi!

Borsada bir hisse ucuz mu pahalı mı nasıl anlaşılır? F/K oranı nedir, nasıl hesaplanır?  

Borsa İstanbul’da hisse senedi alan küçük yatırımcıların aklına takılan sorulardan biri de şirketlerin F/K oranı ve bu oranın nasıl hesaplanacağı. Borsa Filozofu X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, F/K oranı nedir, nasıl hesaplanır sorularının cevabını verdi.

Temettü hissesi nasıl seçilir? Bu kriterlere dikkat etmeyen yanar! 

Temettü, bir şirketin kârının bir kısmını hisse senedi sahiplerine dağıtması anlamına geliyor. Peki temettü hissesi nasıl seçilir? Yatırımcı Emre Kadero, X sosyal medya hesabından kriterleri açıkladı. İşte o kriterler ve gelen yorumlar...

Borsada yeni yatırım yapacaklar dikkat! Sektörel olarak nasıl dağılım yapılmalı?

Uzun vade hisse senedi yatırımcısı Onur Demir resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda borsada yeni yatırım yapacaklara kendi portföyü üzerinden sektörel olarak nasıl dağılım yapılması gerektiğini portföy yönetmenin nasıl yapılacağını anlattı. İşte Onur Demir'in o paylaşımı...

İntifa hakkı nedir? İntifa hakkı nasıl kazanılır?

İntifa hakkı hukuki bir terim olup önemli bir anlam taşır. Miras bağlamında kullanılan bu terim mal varlığı sahiplerini ilgilendirir. Peki intifa hakkı nedir, nasıl kazanılır, özellikleri nelerdir? İşte intifa hakkı ile ilgili önemli bilgilere aşağıdan ulaşabilirsiniz...

Gayrimenkullerde intifa hakkı nasıl tescillenir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde gayrimenkullerde intifa hakkının nasıl tescil edileceğini kaleme aldı.

Miras kalan konutun vergisi nasıl verilir?

Veraset ve İntikal Vergisini ödemek için miras kalan ev, araba, hisse senedi gibi mal mülk için vergi dairesine beyanname vermek gerekli. Peki miras kalan konutun vergisi nasıl verilir?

İpotekli borç senedi veya irat senedi nedir? Neye yarar? Nasıl kullanılır?

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, "İpotekli borç senedi veya irat senedi: Çek ve senedin yerine geçebilecek yeni bir kıymetli evrak türü" başlıklı yazı kaleme aldı.. Peki ipotekli borç senedi veya irat senedi nedir? Neye yarar? Nasıl kullanılır? İşte detaylar...

Kardeşler mirastan nasıl mahrum edilir?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Biz eşimle 80’li yaşlardayız. Aile yakınları olarak en yakın kardeşler var. Gayrimenkullerimizin intifa hakkını muhafaza ile kuru mülkiyetini hayır kurumlarına bağışlamak istiyoruz. Ancak ortak intifa hakkı olmaz diyorlar, bunu nasıl hallederiz?' sorusunu

İntifa hakkı bedeli nasıl hesaplanır?

İntifa hakkı, İntifa hakkı tapuya tesis ediliyor. Bu süreçte tapuya bazı harçlar ödeniyor. Peki, intifa hakkı bedeli nasıl hesaplanır? İntifa hakkı bedeli 2016 ne kadar?

İntifa hakkının terkini davası nasıl açılır?

İntifa hakkı süreli veya hak sahibinin hayatı boyunca tanınabiliyor. Sürenin sona ermesi, vazgeçme yada ölüm gibi durumlarda intifa hakkı da bitmiş oluyor. Peki, intifa hakkının terkini davası nasıl açılır?

İntifa hakkı nasıl verilir?

Bir gayrimenkul üzerinde tesis edilebilen haklar arasında intifa hakkı da yer alıyor. İntifa hakkı, aınırlı ayni bir hak olup şahsi irtifak hakkı grubu içerisinde yer alıyor. Peki, intifa hakkı nasıl verilir?

İntifa hakkı nasıl iptal edilir?

Bir kişinin bir mal üzerinde ömür boyu kullanma hakkına sahip olduğu hak intifa hakkı oluyor. Peki, intifa hakkı nasıl iptal edilir? İntifa hakkı nasıl terkin edilir?

İntifa hakkın tapuya tescili nasıl olur?

İntifa hakkı, bir başkasına ait olan taşınır veya taşınmazı kullanma ve ondan yararlanma hakkı olarak tanımlanıyor. İntifa hakkının tapuya tescil edilmesi gerekiyor. Peki, intifa hakkının tapuya tescili nasıl olur?

intifa senedi nasıl çıkarılır Haberi

intifa senedi nasıl çıkarılır

İntifa senedi!

İntifa senetleri, sahibine sadece malvarlıksal haklar sağlayan ve hisse senetlerinden farklı olarak herhangi bir payı temsil etmeyen kıymetli evrak niteliğindeki senetleridir. Bu durum, intifa senetlerinin hükümlerini düzenleyen, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (“TTK”) m. 503’ten anlaşılır. 


Hisse senetlerini iki şekilde ele almak mümkün..

1.Bedeli itfa edilen hisse sahiplerine, şirket alacaklılarına, kuruculara veya şirkete herhangi bir şekilde bazı yararlar sağlayan kimselere verilen, şirketin kazancına ve tasfiye karına katılma ya da sermaye arttırmalarında hisse alma hakkı veren, ancak ortak sıfatıyla azalık hakkı vermeyen kıymetli evraka bağlanması mümkün olan senetlere deniyor.


2. Bedelleri şirket tarafından ödenmiş bulunan pay sahiplerine safi kazanca, tasfiye neticesine iştirak veya yeni çıkartılacak hisse senetlerini alma haklarına sahip olmak üzere verilen hisse senetleri demen mümkün oluyor.


Bu hususla ilgili kanun maddesi...