23 / 11 / 2024
fuzul

İpoteğin terkinini isteme hakkı

İpoteğin terkinini isteme hakkı

Taşınmaz bir mal üzerinde kurulan ipotek nasıl sona erer? İşte Medeni Kanunu kapsamındaki taşınmaz bir mal üzerinde kurulan ipoteğin nasıl sona ereceğine ilişkin yasal hükümler...

Arabulucu dosya sayısı 4 milyonu aştı! Mağdur ev sahipleri soruyor: Neden bu kadar haksızlık yaptınız?

Mahkemeler ev sahibi kiracı anlaşmazlıkları ile dolup taşarken, arabulucu dosya sayısı 4 milyonu geçti. Mağdur ev sahipleri, arabulucuğun, fırsatçı kiracılar için haraç isteme yöntemi olduğunu söylüyor. 

Pote İnşaat Mimarlık Mühendislik Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Pote İnşaat Mimarlık Mühendislik Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi Beyoğlu’nda   50 bin TL sermaye bedeli  ile  Ersin Uzuner tarafından kuruldu.

Arsadaki ipoteğin kalkması durumunda borçlu borcundan kurtulur mu?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında 'Dedem arsasını müteahhide verdiğinde müteahhit ‘iskan izni alsın’ diye evi ipotek etmiş. Bugüne kadar da iskan alınmadı, şimdi ipoteğin çözülmesi için ısrarcı oluyorlar. İpoteği çözersek müteahhidin borcundan vazgeçmiş olur muyuz?' sorusunu yanıtladı

İpoteğin kaldırılması davası görevli mahkeme!

Borcunu ödendiği halde tapu belgesini alamayanlar ipotek fekki için dava açabiliyor. Peki, ipoteğin kaldırılması davası görevli mahkeme hangisidir? İpoteğin kaldırılması davası nasıl açılır?

Haciz isteme dilekçesi!

Borçlu alacaklı arasındaki sorun haciz işlemleri ile giderilebiliyor. Alacaklılar borcun tahsili için İcra Müdürlüğüne bir dilekçe ile müracaat ediyor. İşte haciz isteme dilekçesi örneği..

İpoteğin terkini davası görevli mahkeme!

İpoteğin terkini davası, ipoteğe konu olan alacak sona erince ipotekli taşınmazın maliki tarafından açılıyor. Bu dava ile alacaklıdan ipoteği terkin ettirmesini isteyebilir. Peki, ipoteğin terkini davası görevli mahkeme hangisidir?

İpoteğin terkini nedir?

İpotek, halen mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak, ipotekle güvence altına alınması işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, ipoteğin terkini nedir? İpoteğin terkini nasıl olur?

İpotek fek harcı ne kadar?

İpoteğin fek edilebilmesi için bankadan ipotek fek yazısının alınması gerekiyor. Kanunen bir gerekçesi olmamasına rağmen, ipotek fek yazısı için ücret talep edilebiliyor. Peki, ipotek fek harcı ne kadar?

Konut kredisi fek yazısı örneği!

Kredi kullanırken karşılaştığınız maliyet kredi tamamlandığında da devam ediyor. İpoteğin kaldırılması için bankaların yazdığı ‘ipotek fek yazısı' ise kredinin son maliyeti oluyor. İşte, konut kredisi fek yazısı örneği!

İpotekli ev devredilir mi?

Konut kredisi kullanılarak satın alınan evler üzerinde, bankalar ipotek kuruyor. İpoteğin kaldırılması için kredi borcunun tamamen ödenmiş olması gerekiyor. Peki, ipotekli ev devredilir mi?

İcra satış isteme süresi!

Hacizli taşınmazın satışı için her alacaklı, hacizli malın satış talebinde bulunabiliyor. Peki, icradaki malın satışı ne zaman istenebiliyor. Satış isteme hakkı ne zaman düşüyor? İşte icra satış isteme süresi..

Haciz isteme hakkı ne zaman düşer?

Alacaklılar, borcun ödenmemesi halinde İcra Müdürlüğüne haciz için talepte bulunabiliyor. Haciz sürecinde, alacaklının müdürlüğe süresinde dilekçe vermesi gerekiyor. Peki, haciz isteme hakkı ne zaman düşer?

Haciz isteme süresi ne zaman başlar?

Alacaklının borçludan alacağını almak için icra müdürlüğünde başlattığı işlem "haciz" olarak nitelendiriliyor. Peki, alacaklı haczi ne zaman talep edebilir? Haciz isteme süresi ne zaman başlar?

İpoteğin terkinini isteme hakkı Haberi

İpoteğin terkinini isteme hakkı

İpotek nasıl sona erer?

Taşınmaz bir mal üzerinde kurulan ipoteğin nasıl sona ereceğine ilişkin hükümler Meden Kanunda yer alıyor. Kanuna göre ipoteğin terkinini isteme hakkı, borçtan sorumlu olmayan malikin hakkı, ipotekten kurtarma ve ödeme istemi ile ipotek sona erebiliyor.


Türk Medeni Kanunu kapsamındaki "İpotek nasıl sona erer?" sorusunun yanıtı şu şekilde sıralanıyor:


İpotek sona erme

1. İpoteğin terkinini isteme hakkı

MADDE 883.- Alacak sona erince ipotekli taşınmazın maliki, alacaklıdan ipoteği terkin ettirmesini isteyebilir.


2. Borçtan sorumlu olmayan malikin hakkı

MADDE 884.- Borçtan şahsen sorumlu olmayan rehinli taşınmaz maliki, borçluya ait koşullar içinde borcu ödeyerek taşınmazın üzerindeki ipoteğin kaldırılmasını isteyebilir.


Alacak, borcu ödeyen malike geçer.


3. İpotekten kurtarma

a. Koşulları ve usulü

MADDE 885.- Değerini aşan bir borç için ipotek edilmiş olan bir taşınmazı edinen kimse, borçtan şahsen sorumlu değilse, icra...