09 / 01 / 2025

ipotek hukuku

ipotek hukuku

Taşınmaz mal üzerinde ipoteğin nasıl kurulduğu, ipoteğin nasıl kaldırıldığına ilişkin yasal esaslar, Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. İşte İpotek Kanununda yer alan sorularınızın yanıtı ve diğer detaylar...

İpotek fek yazısı kime verilir?

Konut kredisi kullanılan bankaya olan kredi borcunun ödenmesi halinde ipotek kaldırılarak ev şahıs adına tescil ediliyor. Bunun için de fek yazısı gerekli oluyor. Peki, fek yazısı nedir? İpotek fek yazısı kime verilir?

İpotek alacaklısının hakları!

İpotekli borç senedi, taşınmaz rehniyle güvence altına alınmış kişisel bir alacak meydana getiriyor. İrat senedi ise, taşınmaz üzerinde taşınmaz yükü şeklinde kurulmuş alacak hakkı meydana getiriyor. Peki, ipotek alacaklısının hakları nelerdir?

İpotek medeni kanunu!

İpotek, mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak hakkında güvence için kuruluyor. İşte ipotek medeni kanunu kapsamında yer alan esaslar...

İpotek fekki davası nasıl açılır?

Halen mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak, ipotekle güvence altına alınabiliyor. Peki, ipotek fekki davası nasıl açılır?

İpotek fek edilmesi ne demek?

Banka kredisi ile alınan konutlara ipotek konuluyor. Bankaya olan borcun ödenmesi ile ipotek fek edilebiliyor. Peki, ipotek fek edilmesi ne demek? İpotek nasıl fek edilir?

İpotek kaldırma nasıl yapılır?

Kredi ile ev alma sürecinde banka evi ipotek ediyor. Bankaya olan borç tamamen ödendikten sonra, ipotek kaldırılabiliyor. Peki, borcu ödenen evden ipotek kaldırma nasıl yapılır?

İpotek fekkinin kaldırılması!

Kredi borcunuz bittikten sonra gayrimenkul üzerinde ipoteği kaldırmanız gerekiyor bu husustayapılan işlemlere ipoteğin fekki deniyor. İşte, ipotek fekkinin kaldırılması!

Konut kredisi ipotek fek yazısı ücreti ne kadar?

İpoteğin fek edilebilmesi için bankadan İpotek fek yazısının alınması gerekiyor. Kanunen bir gerekçesi olmamasına rağmen, ipotek fek yazısı için banka ücret talep edebiliyor. Peki, konut kredisi ipotek fek yazısı ücreti ne kadar?

İpotek fek ücreti iadesi dilekçesi!

Konut kredisi ödemesinin bitmesi halinde ilk olarak konut üzerindeki ipoteği kaldırması gerekiyor. Peki, konut üzerindeki ipotek kaldırılırken bankadan talep edilen fek ücreti geri alınır mı? İşte, ipotek fek ücreti iadesi dilekçesi!

Konut kredisi borcu bitince ipotek nasıl kaldırılır?

Kredi borcunuz bittikten sonra gayrimenkul üzerinde ipoteği kaldırmanız gerekiyor bu işlemlere ipoteğin fekki deniyor. Peki, konut kredisi borcu bitince ipotek nasıl kaldırılır?

Konut kredisi ipotek kaldırma işlemleri!

Konut kredisi kullanım sırasında banka taşınmaza ipotek koyuyor. Bankaya olan borcun bitmesi halinde, tapu dairesinde ipotek kaldırılabiliyor. Peki, konut kredisi ipoteği nasıl kaldırılır? İşte konut kredisi ipotek kaldırma işlemleri..

Tapuya ipotek şerhi nasıl konulur?

İpotek şerhi, taşınmaz mal sahibinin tapusuna, haklarını kısıtlamak adına tapu kütüğüne yazılan kişisel haklar ve temlik hakları ile ilgili şerh olarak karşımıza çıkıyor. Peki, tapuya ipotek şerhi nasıl konulur?

Tapu ipotek harcı hesaplama 2015!

İpotek koyma işlemi, talep üzerine süresi, miktarı, faizi ve ipotek derecesi belirtilerek tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenerek harç karşılığında yapılıyor. İşte tapu ipotek harcı hesaplama 2015...

ipotek hukuku Haberi

ipotek hukuku

İpotek kanunu!

İpotek ile ilgili tüm yasal hükümler, Medeni Kanun kapsamında İkinci Ayırımda şu şekilde açıklanıyor:


İPOTEK MEDENİ KANUN..

A. Amaç ve nitelik

MADDE 881.- Hâlen mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak, ipotekle güvence altına alınabilir.

İpoteğe konu olacak taşınmazın, borçlunun mülkiyetinde bulunması gerekmez.


B. Kurulması ve sona ermesi

I. Kuruluş

MADDE 882.- Miktarı belirli olmayan veya değişebilen alacaklar da, belli rehin derecesine yerleştirilir ve tescilden sonra alacak miktarında meydana gelecek değişmelere bakılmaksızın sırasını korur.

Tapu memuru istem üzerine alacaklıya ipoteği gösteren bir belge verir. Sadece tescilin yapıldığını ispata yarayan bu belge kıymetli evrak niteliği taşımaz.

Tescilin yapıldığının sözleşme üzerine yazılıp onaylanması, ipotek belgesi yerine geçer.


II. Sona erme

1. İpoteğin terkinini isteme hakkı

MADDE 883.- Alacak sona erince ipotekli taşınmazın maliki, alacaklıdan...