03 / 05 / 2024

ipotek kanun

ipotek kanun

İpotek, mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak hakkında güvence için kuruluyor. İşte ipotek medeni kanunu kapsamında yer alan esaslar...

İpotek kanunu!

Taşınmaz mal üzerinde ipoteğin nasıl kurulduğu, ipoteğin nasıl kaldırıldığına ilişkin yasal esaslar, Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. İşte İpotek Kanununda yer alan sorularınızın yanıtı ve diğer detaylar...

Kanuni ipotek nasıl tesis edilir?

Kanuni ipotek, tescile tâbi olmayan kanunî ipotek ve tescile tâbi kanunî ipotekler olmak üzere ikiye ayrılıyor. Peki, kanuni ipotek nedir? Kanuni ipotek nasıl tesis edilir? İşte tescile tabi olan ve olmayan kanuni ipotek hakları..

Kanuni ipotek hakkı nedir?

Medeni Kanun gereğince, kanuni ipotek tescile tabi olan ve tescile tabi olmayan kanuni ipotekler olarak ikiye ayrılıyor. Peki, kanuni ipotek hakkı nedir? Kanuni ipoteğin önceliği nedir?

Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun tam metni!

Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 28 Haziran 2014 tarihinde 29044 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte Türk Ceza Kanunu kapsamında yapılan değişiklikler...

İpotek fek yazısı kaç günde alınır?

Gayrimenkul üzerindeki ipoteğin kaldırılması için banka tarafından hazırlanan ipotek fek yazısı hazırlanıyor. İpotek fek yazısı kaç günde alınır? Peki, İpotek fek yazısı kaç günde çıkar?

Tapuya ipotek nasıl konur?

Gayrimenkul alımlarında tapu ipotek işlemleri için satış evrakları ile birlikte ipotek evrakları da tapuya götürülerek aynı anda başvuru yapılıyor. Peki,tapuya ipotek nasıl konur?

Tapuda satış ve ipotek işlemleri!

Taşınmazların satışı tapu dairelerinde gerçekleşiyor.Tapu işlemleri arasında tapuya şerh konabiliyor. Tapu ipotek işlemleri için gerekli belgeler neler? Peki, tapuda satış ve ipotek işlemleri neler?

Kullanılmayan konutlar için kanun teklifi hazırlandı!

Kullanılmayan konutlar için kanun teklifi hazırlandı. İzmir Bağımsız Milletvekili Günay'ın teklifi, iskana açılmış site veya çok katlı yapıda 10 yıldan buyana kullanılmayan konutların, maliyet değeri üzerinden kamulaştırılarak satılmasını öngörüyor.

İpotek şerhi nedir?

Doğmuş veya ileride doğması muhtemel bir borç için bir taşınmaz malın teminat olarak gösterilmesine ipotek deniyor. Peki,ipotek tapuya şerh edilir mi? İpotek şerhi nedir?

6306 sayılı kanun kapsamında alınmaması gereken harçlar ve ücretler!

Kentsel dönüşüm kanunu gereğince yapılan bazı işlemler harç ödemelerinden muaf tutuluyor. Peki, 6306 sayılı kanun kapsamında alınmaması gereken harçlar ve ücretler nelerdir? İşte kentsel dönüşüm harç muafiyeti..

6083 sayılı kanun 8.maddesi!

6083 sayılı kanun 8.maddesinde birtakım değişiklikler yapıldı. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 12 Haziran 2014 tarihinde 29028 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı...

Tapuda ipotek nasıl kaldırılır?

Konut kredisi kullanarak ev sahibi olduğunuzu ve bankaya olan kredi borcunuzu kapattığınızı farz edelim. Bu durumda tapuda ipotek nasıl kaldırılır? İşte tapudan ipotek kaldırma işlemleri..

Borçlar Kanunun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun!

6101 sayılı Türk Borçlar Kanunun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun, 4 Şubat 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanun 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe girdi. İşte kanunda yer alan kira hükümleri..

Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kurulması Hakkındaki Kanun Tasarısı görüşülüyor!

Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu' nda Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kurulması Hakkındaki Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine başlandı...

ipotek kanun Haberi

ipotek kanun

İpotek medeni kanunu!

İpotek, mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak hakkında güvence için kuruluyor.


İpotek kurulmasında ve kaldırılmasında, tarafların sahip olduğu hak ve sorumluluklar Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. İpotek medeni kanunu şu şekilde sıralanıyor;


İPOTEK

A. Amaç ve nitelik

MADDE 881.- Hâlen mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak, ipotekle güvence altına alınabilir.

İpoteğe konu olacak taşınmazın, borçlunun mülkiyetinde bulunması gerekmez.


B. Kurulması ve sona ermesi

I. Kuruluş

MADDE 882.- Miktarı belirli olmayan veya değişebilen alacaklar da, belli rehin derecesine yerleştirilir ve tescilden sonra alacak miktarında meydana gelecek değişmelere bakılmaksızın sırasını korur.

Tapu memuru istem üzerine alacaklıya ipoteği gösteren bir belge verir. Sadece tescilin yapıldığını ispata yarayan bu belge kıymetli evrak niteliği...