04 / 05 / 2024

ipotek mevzuatı

ipotek mevzuatı

İpotek hususu ile ilgili yasal hükümlere, Medeni Kanun kapsamında yer alıyor. Kanuna göre, ipoteğe konu olacak taşınmazın, borçlunun mülkiyetinde bulunması gerekmiyor. İşte kanundaki diğer hükümler...

Martı GYO ipotek karşılığı kredi kullanacak!

Martı Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. kredi kullanımı ve ipotek tesisine ilişkin yönetim kurulu kararlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bildirdi. İşte şirketten KAP'a yapılan açıklama...

Aile konutu üzerindeki ipotek hangi durumlarda kaldırılır?

Yargıtay, “Eşin, kocasının borcundan haberi yok; aile konutu üzerine konulan ipotek kaldırılmalı” dedi. İstanbul'da Mehmet P., evini ipotek göstererek bir bankadan kredi çekti. Mehmet P. kredi borcunu ödeyemeyince icra takibi başlatıldı.

Hazine taşınmazı mevzuatında değişiklik!

Hazine taşınmazı mevzuatında değişiklik yapılmasını öngören kanun 15 Nisan 2015 tarihinde 29327 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesinde yapılan değişiklikler...

Konut tapusundan ipotek kaldırma işlemleri!

Krediyle alınan konutların tapusunda, borç bitene kadar ipotek oluyor. Peki, konut tapusundan ipotek nasıl kaldırılır? İşte konut tapusundan ipotek kaldırma işlemleri...

İpotek fek yazısı kime verilir?

Konut kredisi kullanılan bankaya olan kredi borcunun ödenmesi halinde ipotek kaldırılarak ev şahıs adına tescil ediliyor. Bunun için de fek yazısı gerekli oluyor. Peki, fek yazısı nedir? İpotek fek yazısı kime verilir?

Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi için mevzuat altyapısı hazırlandı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Ulusal Coğrafi Bilgi Sisteminin kurulması için mevzuat altyapısı hazırlandı. Güllüce, "Coğrafi verilerin standart içerik ve formatta hazırlanmasını sağlamak için ise uygulama takvimi belirlendi" dedi.

Beyşehir'de imar mevzuatı konulu seminer verildi!

Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun’unda katıldığı seminerde imar mevzuatı, yapı denetim kanunu ve yönetmeliğindeki yeni uygulamalar hakkında bilgiler verildi.

İpotek alacaklısının hakları!

İpotekli borç senedi, taşınmaz rehniyle güvence altına alınmış kişisel bir alacak meydana getiriyor. İrat senedi ise, taşınmaz üzerinde taşınmaz yükü şeklinde kurulmuş alacak hakkı meydana getiriyor. Peki, ipotek alacaklısının hakları nelerdir?

İpotek medeni kanunu!

İpotek, mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak hakkında güvence için kuruluyor. İşte ipotek medeni kanunu kapsamında yer alan esaslar...

İpotek fekki davası nasıl açılır?

Halen mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak, ipotekle güvence altına alınabiliyor. Peki, ipotek fekki davası nasıl açılır?

İpotek fek edilmesi ne demek?

Banka kredisi ile alınan konutlara ipotek konuluyor. Bankaya olan borcun ödenmesi ile ipotek fek edilebiliyor. Peki, ipotek fek edilmesi ne demek? İpotek nasıl fek edilir?

İpotek kaldırma nasıl yapılır?

Kredi ile ev alma sürecinde banka evi ipotek ediyor. Bankaya olan borç tamamen ödendikten sonra, ipotek kaldırılabiliyor. Peki, borcu ödenen evden ipotek kaldırma nasıl yapılır?

İpotek fekkinin kaldırılması!

Kredi borcunuz bittikten sonra gayrimenkul üzerinde ipoteği kaldırmanız gerekiyor bu husustayapılan işlemlere ipoteğin fekki deniyor. İşte, ipotek fekkinin kaldırılması!

ipotek mevzuatı Haberi

ipotek mevzuatı

Medeni Kanun ipotek!


A. Amaç ve nitelik

MADDE 881.- Hâlen mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak, ipotekle güvence altına alınabilir. İpoteğe konu olacak taşınmazın, borçlunun mülkiyetinde bulunması gerekmez.


B. Kurulması ve sona ermesi

I. Kuruluş

MADDE 882.- Miktarı belirli olmayan veya değişebilen alacaklar da, belli rehin derecesine yerleştirilir ve tescilden sonra alacak miktarında meydana gelecek değişmelere bakılmaksızın sırasını korur.

Tapu memuru istem üzerine alacaklıya ipoteği gösteren bir belge verir. Sadece tescilin yapıldığını ispata yarayan bu belge kıymetli evrak niteliği taşımaz.

Tescilin yapıldığının sözleşme üzerine yazılıp onaylanması, ipotek belgesi yerine geçer.


II. Sona erme

1. İpoteğin terkinini isteme hakkı

MADDE 883.- Alacak sona erince ipotekli taşınmazın maliki, alacaklıdan ipoteği terkin ettirmesini isteyebilir.


2. Borçtan sorumlu olmayan malikin hakkı

MADDE 884.- Borçtan şahsen sorumlu...