20 / 05 / 2024

irtifa hakkı devredilir mi

irtifa hakkı devredilir mi

Taşınırlar ve taşınmaz mallar, haklar veya bir mal varlığı üzerinde kurulabilen kullanım hakkı, irtifa hakkı olarak da ifade ediliyor. Peki, kişiye kullanma yetkisi veren kullanım hakkı devredilir mi?

Üst hakkı nedir? Üst hakkı devredilir mi?

Üst hakkı, gayrimenkul alanında önemli terimlerden biri olarak kabul ediliyor. Taşınmaz ürünlerde belirli bir hakkı temsil ettiği için bilinmesi önem taşıyor. Peki üst hakkı nedir, ne anlama gelir, özellikleri nedir ve devredilebilir mi? Üst hakkı terimi ile ilgili kapsamlı bilgiler...

Sükna hakkı nedir? Sükna hakkı devredilir mi?

Gayrimenkul piyasasında sıkça kullanılan sükna hakkı, merak edilen kavramlardan biridir. Oturmak ve ikamet etmek anlamlarına gelen bu kavram kiracılar ve mülk sahiplerini de ilgilendirmektedir. Peki sükna hakkı nedir, sükna hakkı devredilebilir mi ve nasıl kurulur sorularının yanıtları…

Sakarya Defterdarlığı'ndan irtifa hakkı tesisi ihalesi!

Sakarya Defterdarlığı, Sakarya'nın Sapanca, Geyve,Akyazı,Adapazarı, Karasu ve Pamukova ilçesinde bulunan 7 gayrimenkulün irtifa hakkı tesis ihalesini gerçekleştirecek. İhale bedeli toplam 39 milyon 131 bin 233 TL olan gayrimenkuller 15 Kasım 2016 tarihinde ihale edilecek.

Malatya Defterdarlığı'ndan irtifa hakkı tesis ihalesi!

Malatya Defterdarlığı, Malatya Yeşilyurt'ta bulunan 2 gayrimenkulün 49 yıllığına irtifa hakkını tesis edecek. İmarsız arsaların rayiç bedelleri toplamı 5 milyon 591 bin 481 TL olarak belirlendi.

Giresun Üniversitesi irtifa hakkı tesis ihalesi 11 Ağustos'ta!

Giresun Üniversitesi, Gaziler Mahallesi'nde öğrenci yurdu yapmak üzere irtifa hakkı tesisini ihale edecek. Söz konuu ihale 11 Ağustos 2015 Salı günü saat: 14.00'de gerçekleşecek.

İntifa hakkı devredilir mi?

Başkasına ait olan taşınmaz üzerinde, belirli bir kişiye, tam yararlanma imkanı sağlayan hukuki hakka intifa deniyor. Peki, intifa hakkı devredilir mi?

İrtifak hakkı devredilebilir mi?

Sınırlı ayni haklardan olan irtifak hakkı tescilin terkini veya yüklü ya da yararlanan taşınmazın yok olmasıyla sona eriyor. Peki, irtifak hakkı devredilebilir mi? İrtifak hakkı nasıl devredilir?

Kullanım hakkı devredilir mi?

Taşınırlar ve taşınmaz mallar, haklar veya bir mal varlığı üzerinde kurulabilen kullanım hakkı, irtifa hakkı olarak da ifade ediliyor. Peki, kişiye kullanma yetkisi veren kullanım hakkı devredilir mi?

Geri alım hakkı nedir?

Satıcı, sattığı malı geri alım hakkı ile belirlenen süre zarfı içinde alıcısından geri alabiliyor. Bu durumu niteleyen geri alım hakkı nedir, detayları haberimizde...

Vefa hakkı nedir?

Gayrimenkul sektörüyle ilgili olan vefa hakkı nedir, merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz...

Vefa hakkı ne demektir?

Satılan malın belli bir süre içinde geri alınması hakkını ifade eden vefa hakkı ne demektir, detayları haberimizde...

Torunlar GYO Başakşehir arsa ihalesi hakkında açıklama yaptı!

Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş, Başakşehir ilçesinde yer alan arsa ihalesi hakkında açıklama yaptı...

Mülkiyet hakkı nedir?

Mülkiyet hakkı bir taşınmazın sahibine o taşınmaz üzerinde geniş yetkiler veren haktır. Mülkiyet hakkı nedir ve çeşitleri nelerdir için tıklayın...

irtifa hakkı devredilir mi Haberi

irtifa hakkı devredilir mi

Kullanım hakkı devredilir mi?


Bir eşya üzerinde malikinin sahip olduğu kullanma, semerelerinden yararlanma ve tüketme yetkilerinden kullanma ve yararlanma yetkilerini bir başkasına tahsis etmesi ile kurulan hak tipi olarak karşımıza çıkıyor. Egemenlik hakları kapsamında olan kullanım hakkı bir sınırlı ayni hak tipi olup; sınırlı ayni haklar içerisinde irtifak hakları sınıfında yer alıyor. Aynı zamanda kullanım hakkı bir egemenlik hakkı olmasından ötürü mutlak haklar sınıfında yer alıyor.


Taşınırlar ve taşınmaz mallar, haklar veya bir mal varlığı üzerinde kurulabilen kullanım hakkı, Türk Medeni Kanununda "intifa hakkı" olarak düzenleniyor. Kanuna göre, taşınır ve taşınmaz mallarda intifa hakkının kazanılması ve tescilinde, aksine düzenleme olmadıkça, mülkiyete ilişkin hükümler uygulanıyor. Kullanım hakkı üç şekilde kurulabiliyor;


Kullanım hakkı üç şekilde kurulabilir;

1) Kanundan doğan kullanım hakkı 

2) Sözleşmeyle kurulan kullanım hakkı

3)...