11 / 05 / 2025

irtifa hakkı devredilir mi

irtifa hakkı devredilir mi

Taşınırlar ve taşınmaz mallar, haklar veya bir mal varlığı üzerinde kurulabilen kullanım hakkı, irtifa hakkı olarak da ifade ediliyor. Peki, kişiye kullanma yetkisi veren kullanım hakkı devredilir mi?

Üst hakkı nedir? Üst hakkı devredilir mi?

Üst hakkı, gayrimenkul alanında önemli terimlerden biri olarak kabul ediliyor. Taşınmaz ürünlerde belirli bir hakkı temsil ettiği için bilinmesi önem taşıyor. Peki üst hakkı nedir, ne anlama gelir, özellikleri nedir ve devredilebilir mi? Üst hakkı terimi ile ilgili kapsamlı bilgiler...

Sükna hakkı nedir? Sükna hakkı devredilir mi?

Gayrimenkul piyasasında sıkça kullanılan sükna hakkı, merak edilen kavramlardan biridir. Oturmak ve ikamet etmek anlamlarına gelen bu kavram kiracılar ve mülk sahiplerini de ilgilendirmektedir. Peki sükna hakkı nedir, sükna hakkı devredilebilir mi ve nasıl kurulur sorularının yanıtları…

Sakarya Defterdarlığı'ndan irtifa hakkı tesisi ihalesi!

Sakarya Defterdarlığı, Sakarya'nın Sapanca, Geyve,Akyazı,Adapazarı, Karasu ve Pamukova ilçesinde bulunan 7 gayrimenkulün irtifa hakkı tesis ihalesini gerçekleştirecek. İhale bedeli toplam 39 milyon 131 bin 233 TL olan gayrimenkuller 15 Kasım 2016 tarihinde ihale edilecek.

Malatya Defterdarlığı'ndan irtifa hakkı tesis ihalesi!

Malatya Defterdarlığı, Malatya Yeşilyurt'ta bulunan 2 gayrimenkulün 49 yıllığına irtifa hakkını tesis edecek. İmarsız arsaların rayiç bedelleri toplamı 5 milyon 591 bin 481 TL olarak belirlendi.

Giresun Üniversitesi irtifa hakkı tesis ihalesi 11 Ağustos'ta!

Giresun Üniversitesi, Gaziler Mahallesi'nde öğrenci yurdu yapmak üzere irtifa hakkı tesisini ihale edecek. Söz konuu ihale 11 Ağustos 2015 Salı günü saat: 14.00'de gerçekleşecek.

İntifa hakkı devredilir mi?

Başkasına ait olan taşınmaz üzerinde, belirli bir kişiye, tam yararlanma imkanı sağlayan hukuki hakka intifa deniyor. Peki, intifa hakkı devredilir mi?

İrtifak hakkı devredilebilir mi?

Sınırlı ayni haklardan olan irtifak hakkı tescilin terkini veya yüklü ya da yararlanan taşınmazın yok olmasıyla sona eriyor. Peki, irtifak hakkı devredilebilir mi? İrtifak hakkı nasıl devredilir?

Kullanım hakkı devredilir mi?

Taşınırlar ve taşınmaz mallar, haklar veya bir mal varlığı üzerinde kurulabilen kullanım hakkı, irtifa hakkı olarak da ifade ediliyor. Peki, kişiye kullanma yetkisi veren kullanım hakkı devredilir mi?

Sükna hakkı nedir?

Sükna yani oturma hakkı Medeni Kanun hükümlerince düzenlenmiş bir hak çeşididir. Sükna hakkı nedir? diyorsanız haberi okuyun...

İntifa hakkı nasıl kurulur?

Hukuki bir hak olan intifa hakkı nedir, intifa hakkı nasıl kurulur merak ediyorsanız yanıtı için haberimizi inceleyebilirsiniz...

GSD Denizcilik Gayrimenkul grup şirketleri hakkında bilgiler!

GSD Denizcilik Gayrimenkul İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş grup Şirketleri hakkında bilgi verdi

Haciz hakkında her şey!

Haciz işlemi nasıl gerçekleşir? Hangi durumlarda haciz konur? Haczedilen mallar ne olur? Hangi mallar haczedilemez? Haciz nasıl kaldırılır? gibi sorularınızın yanıtı için haberimizi inceleyebilirsiniz. İşte haciz hakkında her şey...

Enka İnşaat kar payı dağıtım tarihi hakkında açıklama yaptı!

Enka İnşaat ve Sanayi A.Ş kar payı dağıtım tarihi hakkında açıklamada bulundu..

irtifa hakkı devredilir mi Haberi

irtifa hakkı devredilir mi

Kullanım hakkı devredilir mi?


Bir eşya üzerinde malikinin sahip olduğu kullanma, semerelerinden yararlanma ve tüketme yetkilerinden kullanma ve yararlanma yetkilerini bir başkasına tahsis etmesi ile kurulan hak tipi olarak karşımıza çıkıyor. Egemenlik hakları kapsamında olan kullanım hakkı bir sınırlı ayni hak tipi olup; sınırlı ayni haklar içerisinde irtifak hakları sınıfında yer alıyor. Aynı zamanda kullanım hakkı bir egemenlik hakkı olmasından ötürü mutlak haklar sınıfında yer alıyor.


Taşınırlar ve taşınmaz mallar, haklar veya bir mal varlığı üzerinde kurulabilen kullanım hakkı, Türk Medeni Kanununda "intifa hakkı" olarak düzenleniyor. Kanuna göre, taşınır ve taşınmaz mallarda intifa hakkının kazanılması ve tescilinde, aksine düzenleme olmadıkça, mülkiyete ilişkin hükümler uygulanıyor. Kullanım hakkı üç şekilde kurulabiliyor;


Kullanım hakkı üç şekilde kurulabilir;

1) Kanundan doğan kullanım hakkı 

2) Sözleşmeyle kurulan kullanım hakkı

3)...