23 / 12 / 2024

irtifak hakkı nedir

irtifak hakkı nedir

İrtifak hakkı, taşınmaz lehine konulabiliyor. İrtifak hakkı, tapu kütüğüne tesis edilebiliyor. İşte irtifak hakkı tesisi 2017 işlemleri..

İrtifak hakkı tapuya şerh edilir mi?

Gayrimenkul hukukunda irtifak hakkı sahibine, gayrimenkulün kullanım hakkını veriyor. Kanunen malik kendisine ait iki taşınmazdan biri üzerinde diğerinin lehine irtifak hakkı kurabiliyor. Peki, irtifak hakkı tapuya şerh edilir mi?

İrtifak hakkı kiralama mıdır?

Medeni Kanun gereğince, taşınmaz lehine irtifak hakkı, bir taşınmaz üzerinde diğer bir taşınmaz lehine konulmuş bir yük oluyor. Kiralamada da kiracı taşınmazın kullanım hakkına sahip oluyor. Peki, irtifak hakkı kiralama mıdır?

İrtifak hakkı ayni hak mıdır?

Gayrimenkul sahibi, ilgili mülkün bir başkası tarafınsan kullanılmasına izin verdiği zaman ortaya çıkan yararlanma hakkına irtifak hakkı deniyor. Peki, irtifak hakkı ayni hak mıdır?

irtifak hakkı neye denir?

İrtifak hakkı,belirli sınırlılıkların olduğu taşınmaz mallarla ilgili bir konu olduğu biliniyor.Peki,irtifak hakkı neye denir?irtifak hakkı tesisi için gerekli belgeler nelerdir?

Tapuda irtifak hakkı!

Tapuda irtifak hakkı Medeni Kanun ve ilgili diğer kanunlarla tanımlanan hakların ilgili taşınmaz malların harita ve belgelerinde gösterilmesi ve tescili için yapılması gereken bir işlem olarak ifade ediliyor...

İrtifak hakkı çeşitleri nelerdir?

İrtifak hakkı nedir, kaç çeşit irtifak hakkı vardır? İrtifak hakkı çeşitleri nelerdir? Gibi sorularınızın yanıtını haberimizde bulabilirsiniz...

İrtifak hakkı tesisi!

İrtifak hakkı tesisi, irtifak hakkı çeşitleri gibi irtifak hakkı ile ilgili detaylar için haberimizi inceleyebilirsiniz...

İrtifak hakkı ne demektir?

Kiralama sistemi ile karıştırılan irtifak hakkı, kiralamadan farklı olarak daha uzun süreli oluyor. İrtifak hakkı ne demektir, ayrıntıları...

İrtifak hakkı nedir?

Gayrimenkul sahibi, ilgili mülkün bir başkası tarafınsan kullanılmasına izin verdiği takdirde, irtifak hakkını vermiş oluyor. Buna göre irtifak hakkı nedir, irtifak hakkı tesisi nasıl kurulur, ayrıntıları...

İntifa hakkı nedir? İntifa hakkı nasıl kazanılır?

İntifa hakkı hukuki bir terim olup önemli bir anlam taşır. Miras bağlamında kullanılan bu terim mal varlığı sahiplerini ilgilendirir. Peki intifa hakkı nedir, nasıl kazanılır, özellikleri nelerdir? İşte intifa hakkı ile ilgili önemli bilgilere aşağıdan ulaşabilirsiniz...

Geri alım (vefa hakkı) nedir?

Geri alım (vefa hakkı) gayrimenkul alanında kullanılan bir hukuki terim olarak karşımıza çıkıyor. Taraflar arasında geçerli olan geri alım hakkının ne anlama geldiğini bilmek önemlidir. Peki geri alım (vefa hakkı) nedir, ne anlama gelir ve nasıl kullanılır? İşte geri alım hakkı ile ilgili bilgiler…

Rehin hakkı nedir? Çeşitleri nelerdir?

Rehin hakkı, taşınmaz ürünlerinde önemli bir hakkı ifade eder. İki farklı türde rehin hakkı, özellikle de alacaklı için önemlidir. Peki rehin hakkı nedir, çeşitleri nelerdir ve ne işe yarar? İşte rehin hakkı ile ilgili kapsamlı bilgiler...

Üst hakkı nedir? Üst hakkı devredilir mi?

Üst hakkı, gayrimenkul alanında önemli terimlerden biri olarak kabul ediliyor. Taşınmaz ürünlerde belirli bir hakkı temsil ettiği için bilinmesi önem taşıyor. Peki üst hakkı nedir, ne anlama gelir, özellikleri nedir ve devredilebilir mi? Üst hakkı terimi ile ilgili kapsamlı bilgiler...

Şufa hakkı nedir? Şufa hakkı nasıl engellenir?

Şufa hakkı, Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenen haklardan biridir. Mal alım satışında mal sahibine hak tanıdığı için önemli bir kavramdır. Peki şufa hakkı nedir, hangi durumlarda geçerlidir veya geçerli değildir, şufa hakkı nasıl engellenir? Şufa hakkı ile ilgili bilinmesi gerekenler…

İştira hakkı nedir? İştira hakkı sözleşmesi ne işe yarar?

Hukuki ve gayrimenkul kavramı olan iştira hakkı, özellikle de mülk sahibi olmak isteyenleri ilgilendiriyor. Mülkün satın alım sürecinde bu hakkın önemli olduğu biliniyor. Peki iştira hakkı nedir, iştira sözleşmesi nedir ve ne işe yarar? İşte iştira hakkı ile ilgili tüm detaylar…

Vefa hakkı nedir? Vefa hakkı nasıl kullanılır?

Geri alım hakkı olarak da adlandırılan vefa hakkı, gayrimenkul terimlerinden biridir. Bu haktan genelde banka kredisini ödemekte zorlanan kişiler yararlanabilmektedir. Peki vefa hakkı tam olarak nedir ve vefa hakkı nasıl kullanılır? İşte vefa hakkı ile ilgili tüm merak edilenler…

Tapuda intifa hakkı ne demek? İntifa hakkı nedir?

İntifa hakkı, gayrimenkul konusunda pek çok kişi tarafından merak edilen bir kavramdır. İntifa hakkının ne anlama geldiğini ve devredilebilir mi yoksa devredilemez mi gibi sorular, bu kavramla ilişkili olduğu için net bir cevap aranmaktadır. Peki intifa hakkı nedir ve tapu ne anlama gelir?

Sükna hakkı nedir? Sükna hakkı devredilir mi?

Gayrimenkul piyasasında sıkça kullanılan sükna hakkı, merak edilen kavramlardan biridir. Oturmak ve ikamet etmek anlamlarına gelen bu kavram kiracılar ve mülk sahiplerini de ilgilendirmektedir. Peki sükna hakkı nedir, sükna hakkı devredilebilir mi ve nasıl kurulur sorularının yanıtları…

İntifa hakkı nedir? Ölüm halinde gayrimenkul kime kalır?

"Halk arasında ölene kadar benim öldükten sonra senin" olarak ifade edilen kuru mülkiyet ve intifa hakkında söz konusu gayrimenkul üzerindeki haklar nedir?

Zilyetlik ne demek? Zilyetlik hakkı nedir?

Bir emlak terimi olarak zilyetlik nedir? Zilyetlik hakkı nedir? İşte zilyetlik ile ilgili detaylar…

İkinci eşin miras hakkı nedir?

İkinci eşin miras hakkı nedir? İkinci eşin miras hakkı nelerdir? şeklindeki sorular yanıtlarını arıyor. İşte o yanıtlar!

Geri alım hakkı nedir? Vefa hakkı nedir? Geri alım hakkı nasıl kullanılır?

Geri alım hakkı nedir? Geri alım hakkı nasıl kullanılır? sorusu sıkça sorulan sorular arasında yer almaktadır. İşte merak edilen soruların detayları!

irtifak hakkı nedir Haberi

irtifak hakkı nedir

İrtifak hakkı, taşınmaz lehine konulabiliyor. Taşınmaz lehine irtifak hakkı, bir taşınmaz üzerinde diğer bir taşınmaz lehine konulmuş bir yük olup, yüklü taşınmazın malikini mülkiyet hakkının sağladığı bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanmasına katlanmaya mecbur kılıyor.


İrtifak hakkı, tapu kütüğüne tesis edilebiliyor. İrtifak hakkı tesisi için ilgili gayrimenkulün bulunduğu il defterdarlıklarına, mal müdürlüklerine ve Maliye Bakanlığına hazırlanan bir dilekçe ile başvurulabiliyor. 


İrtifak hakkı için yukarıdaki mercilere belli oranlarda harç ödenmesi ve belli belgelerin teslim edilmesi gerekli oluyor.


İrtifak hakkı tesisi harcı 2017

Taşınmazın yüzölçümüne ve yöresel katsayıya bakılmaksızın her parsel için 122,00 TL.


İrtifak hakkı tesisi için gereken belgeler:


- Gayrimenkulün tapu senedi veya tapu kayıt örneği,


- Gayrimenkulün maliklerinin kimliği veya temsilcilerinin vekaletname örneği ve kimliği, T.C Kimlik Numarası,


-...