30 / 04 / 2024

İstanbulun ilk metrosu

İstanbulun ilk metrosu

1983 yılında İstanbul Metrosu ve tüp geçit planları, Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü'nce hazırlanacakmış. 1985 yılında önce metro, sonra da 2. Boğaz Köprüsü ve tüp geçit inşaatına ilk kazma atılacakmış.

1983 yılında İstanbul Metrosu'nun ihalesi askıya alınmış!

1983 yılında yapılacak metro ihalesi askıya alınmış. İstanbul Metrosu yapımına Karayolları ile Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü talip olmuş ve Bayındırlık Bakanlığı'nda yetki tartışması başlamış.

1972 yılında İstanbul Metrosu için hükümetten yardım istenmiş!

1972 yılında 1 milyar 754 milyon liraya mal olacak olan İstanbul Metrosu için, Belediye Başkanı hükümetten yardım istemiş. Hazırlanan Metro raporuna göre, şehre iki güzergah üzerinden metro kurulması teklif edilmiş.

1969 yılında metro yapılması için teşebbüse geçilmiş!

1969 yılında İstanbul Belediyesi, İstanbul'a metro yapılması için teşebbüse geçmiş. Belediye Başkanı Fahri Atabey, metronun fizibilite raporlarının yaptırılmasını sağlamak amacıyla 1969 yılı bütçesinden 500 bin lira ödenek ayrılmasını istemiş.

1964 yılında yabancı firmalar İstanbul Metrosu için teklifte bulunmuşlar!

1964 yılında yabancı firmalar, İstanbul Metrosu, Taksim'de inşası düşünülen yeraltı çarşısı için teklifler vermişler. İstanbul Metrosu, Mecidiyeköy ile Yenikapı arasında, 11 bin 770 metre uzunluğunda olacakmış.

İzmirlilere müjde! Buca Metrosu'nun ilk etabı Haziran 2026’da açılacak!

İzmir tarihinin en büyük raylı sistem yatırımı Buca Metrosu ile ilgili bir müjde veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Tunç Soyer Buca Metrosu'nun ilk etabının 2026 yılının Haziran ayında açılacağını söyledi.

Dudullu-Bostancı Metro Hattı'nda ilk test sürüşü yapıldı!

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 4 ilçeden geçecek 13 istasyona sahip Dudullu-Bostancı Metrosu'nun ilk test sürüşünü gerçekleştirdi.

İstanbul Havalimanı-Gayrettepe Metrosu'nda ilk test sürüşü yarın!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Gayrettepe-Kağıthane-Eyüp (Göktürk)-İstanbul Havalimanı Metro Hattı'nın ilk etabında test sürüşünü yarın yapacaklarına dikkat çekti. Karaismailoğlu, "Saatte 120 kilometre hızla gidecek metro araçlarıyla günde 600 bin yolcu taşınması hedefleniyor" dedi

Mahmutbey-Esenyurt Metrosu'nun ilk harç dökümü yapıldı!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı yeni bir metro projesiyle taçlandırdı. Proje bittiğinde, İstanbulluları Esenyurt’tan Kabataş’a aktarmasız bir şekilde 67 dakikada ulaştıracak Mahmutbey-Esenyurt Metrosu'nun ilk harç dökümünü gerçekleştirdi.

İzmir Pınarbaşı-Kemalpaşa metrosu 9 Ağustos'ta ihaleye çıkıyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi kent genelinde metro yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,  Pınarbaşı – Kemalpaşa metrosu için ilk ihalenin 9 Ağustos'ta yapılacağını açıkladı. 

Mahmutbey-Esenyurt Metrosu’nda çalışmalar başladı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi kent genelinde raylı hat çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Son olarak Mahmutbey-Esenyurt Metrosu’nda çalışmalar başladı. Projenin ilk etabı 2014'te hizmete açılacak. 

Kaynarca-Pendik-Tuzla Metrosu'nda ilk TBM bugün iniyor!

Nisan 2023'te hizmete açılacak olan Kaynarca-Pendik-Tuzla Metrosu'nda ilk TBM indirme işlemi bugün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun katılımı ile gerçekleşecek.

Kaynarca-Pendik-Tuzla Metrosu'nda ilk TBM yarın iniyor!

Nisan 2023'te hizmete açılacak olan Kaynarca-Pendik-Tuzla Metrosu'nda ilk TBM indirme işlemi yarın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun katılımı ile gerçekleşecek.

Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu açıldı!

İstanbulluların büyük bir heyecan ve merakla beklediği Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu’nda ilk sefer saat 12:00 itibarıyla İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun canlı bağlantıda verdiği startla başladı.

Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu'nun ilk sefer saati belli oldu!

İstanbulluların uzun süredir beklediği Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu yarın hizmete başlıyor. Tedavi gördüğü hastanede açıklama yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu seferlerin saat 12:00'de başlayacağını duyurdu.

Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı'nda ilk tren raylarda!

İstanbul Havalimanı'nı şehir merkezine bağlayacak Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metrosu'nda ilk tren setinin imalatları bitirilerek raylara indirildi. Türkiye’nin en hızlı metrosunda kullanılacak tren setleri bu ay içerisinde birleştirilerek performans testlerine başlanacak...

Ankara Dikimevi-Natoyolu Metrosu için ilk ihale yapıldı!

Çalışmalarına devam eden Ankara Büyükşehir Belediyesi, Mamak ilçesini Ankara Şehirlerarası Terminal İşletmesi (AŞTİ) ile Dikimevi arasında çalışan ANKARAY hattına bağlayacak proje için ilk ihaleyi yaptı.

Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattında ilk test sürüşü yapıldı!

Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu'nun birinci etabı olan Mecidiyeköy-Mahmutbey Hattı'ndaki ilk test sürüşü yapıldı.

İstanbulun ilk metrosu Haberi

İstanbulun ilk metrosu



İlk proje 29 yıl önce yaptırılmıştı


Planlar, 1 yılda tamamlanacak


İstanbul'a metro işi ciddileşti


   İSTANBUL'un toplu taşım sistemine büyük ferahlık getireceği bildirilen İstanbul Metrosu ve tüp geçit planları, Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü'nce 1 yılda hazırlanacak.

   Bu hazırlıklardan sonra da 1985 yılında önce metro, sonra 2. Boğaz Köprüsü ve çevre yolları son olarak da tüp geçit inşaatına ilk kazma atılacak.

   Yoğunlaştırılan çalışmalara göre, metro ile ilgili olarak İETT tarafından 1954 yılında Fransızlara yaptırılan ihale projesi, 1967 yılında Sovyetler'e yaptırılan metro güzergah etüdü, 1977 yılında Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü'nce hazırlanan İstanbul Metrosu ve istasyon yerleri çalışmaları Bayındırlık Bakanlığı'na teslim edildi. Bakanlık...