05 / 05 / 2024

istihkak davası nereye açılır

istihkak davası nereye açılır

Yasal veya atanmış mirasçı, terekeyi veya bazı tereke mallarını elinde bulunduran kimseye karşı mirasçılıktaki üstün hakkını ileri sürerek miras sebebiyle istihkak davası açabiliyor. Peki, istihkak davası nereye açılır?

Ecrimisil davası nereye açılır?

Hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle işgalciden alınan tazminat oluyor. Ecrimisil talebi bir dava ile yapılabiliyor. Peki, ecrimisil davası nereye açılır?

Kiracının tahliye davası nereye açılır?

Gayrimenkul sahibinin kiracısının tahliyesini isteyebilmesi için bazı haklı gerekçelerin söz konusu olması gerekiyor. Peki, kiracının tahliyesi için nasıl dava açılır? Kiracının tahliye davası nereye açılır?

İstihkak davası nereye açılır?

Yasal veya atanmış mirasçı, terekeyi veya bazı tereke mallarını elinde bulunduran kimseye karşı mirasçılıktaki üstün hakkını ileri sürerek miras sebebiyle istihkak davası açabiliyor. Peki, istihkak davası nereye açılır?

İstihkak davasını kim açar?

İstihkak davası ise malikin, haklı bir nedene dayanmayan dolaysız zilyete karşı açabileceği bir dava türü olarak tanımlanıyor. Peki, istihkak davasını kim açar? İstihkak davasının şartları nelerdir?

Tapu iptali davasında yetkili mahkeme!

Tapu iptali ve tescili davası tapuda ki yanlışlıkların ve varsa usulsüzlüklerin giderilmesi için açılıyor. Peki, tapu iptali ve tescili davası açabilmek için nereye başvuru yapılıyor? Tapu iptali davasında yetkili mahkeme neresi?

Mirasta istihkak davası nasıl açılır?

İstihkak davası ise malikin, haklı bir nedene dayanmayan dolaysız zilyete karşı açabileceği bir dava türüdür. Peki, mirasta istihkak davası nasıl açılır? İşte Medeni Kanun esasları...

Mahcuz mala istihkak davası!

İcra ve İflas Kanunu gereğince istihkak iddiasına karşı alacaklı veya borçlu tarafından itiraz edilirse, icra müdürü dosyayı hemen icra mahkemesine vererek dava açıyor. Mahcuz mala istihkak davası nasıl açılır? İşte yanıtı...

İstihkak davası dilekçe örneği!

Malikin, haklı bir nedene dayanmayan dolaysız zilyete karşı açabileceği bir dava türü olan istihkak davasına bir dilekçe ile başvuruda bulunulması gerekiyor. İstihkak davası dilekçe örneği...

İstihkak davası nedir?

İstihkak davası nedir?: Çekişmeli mallara istihkak iddia edilen mallar deniyor. İstihkak davası ise malikin, haklı bir nedene dayanmayan dolaysız zilyete karşı açabileceği bir dava türü olarak ifade ediliyor...

Şufa hakkı davası dilekçe örneği!

Şufa hakkı davası hakkında detaylı bilgiler ve şufa hakkı davası dilekçe örneği haberimizin devamında yer alıyor. Şufa hakkı konusu hakkında detaylı bilgi için haberimizi inceleyin..

Paydaşlığın giderilmesi davası dilekçe örneği!

Sulhen giderilemeyen paydaşlığın sona ermesinde paydaşlığın giderilmesi için Sulh Hukuk Mahkemesine dava açılabiliyor. Paydaşlığın giderilmesi davası konusu ve paydaşlığın giderilmesi davası dilekçe örneği haberimizin devamında yer alıyor..

Zilyetliğin iadesi davası!

Zilyetlik davaları zilyetliğin iadesi davası ve tecavüzün önlenmesi davası olarak ikiye ayrılıyor. Peki zilyetliğin iadesi davası nedir? Konu hakkında detaylı bilgiye erişmek için haberimizi inceleyebilirsiniz..

Ege Plastik Çiğli'deki fabrikasının satış ihalesinin feshi davası açıldı!

Egeplast Ege Plastik Ticaret ve Sanayi tarafından bugün Kamu Aydınlatma Platformu'nda yayınlanan yazılı açıklamaya göre Ege Plastik İzmir Çiğli'deki fabrikasının satış ihalesinin feshi davası açıldı...

istihkak davası nereye açılır Haberi

istihkak davası nereye açılır

İstihkak davası nereye açılır?

İstihkak davası ise malikin, haklı bir nedene dayanmayan dolaysız zilyete karşı açabileceği bir dava türü olarak tanımlanıyor. Medeni Kanun gereğince, yasal veya atanmış mirasçı, terekeyi veya bazı tereke mallarını elinde bulunduran kimseye karşı mirasçılıktaki üstün hakkını ileri sürerek miras sebebiyle istihkak davası açabiliyor. 


Bu davada hâkim, mirasçılık sıfatıyla ilgili uyuşmazlıkları da çözer.

Hâkim, davacının istemi üzerine hakkın korunması için davalının güvence göstermesi veya tapu kütüğüne şerh verilmesi gibi gerekli her türlü önlemi alıyor.   


İstihkak davası, davalının ikamet ettiği yerin mahkemesinde açılıyor.


İstihkak davası hükümleri..

Miras sebebiyle istihkak davasının kabulü hâlinde, tereke veya terekeye dahil mal, davacıya zilyetliğe ilişkin hükümler uyarınca verilir. 


Miras sebebiyle istihkak davasında davalı, tereke malını zamanaşımı yoluyla kazandığını ileri süremez.


İstihkak davası zamanaşımı..

Miras sebebiyle istihkak davası, davacının kendisinin mirasçı...