05 / 05 / 2024

istihkak davasının şartları

istihkak davasının şartları

İstihkak davası ise malikin, haklı bir nedene dayanmayan dolaysız zilyete karşı açabileceği bir dava türü olarak tanımlanıyor. Peki, istihkak davasını kim açar? İstihkak davasının şartları nelerdir?

Ankara'da tahliye davasını kaybeden kiracı evi yaktı ve kaçtı!

Ankara'nın Mamak ilçesinde kirayı ödemeyince mahkeme kararıyla tahliyesi talep edilen kiracı, evi ateşe verdi ve kaçtı. İşte ayrıntılar...

Türk Hava Yolları açıkladı! 31-48 bin TL maaşla personel alımı yapacağını duyurdu!

Türk Hava Yolları, teknisyen personel alımı yapılacağını açıkladı. En az 31 bin Türk Lirası maaşlı yapılacak alımın şartlarının neler olduğu da merak ediliyor! Başvuru yapacak olan adaylarda bulunması gereken nitelikler neler? Başvurular nereden ve ne zamana kadar yapılacak?

Kira uyarlama davası nasıl açılır? Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! İşte kira uyarlama davası açma şartları 2024!

Ev sahibi ve kiracılar, kira uyarlama davası ile ilgili şartları ve nasıl uygulanacağını merak ediyor. İşte kira uyarlama davası açma şartları 2024...

Ortaklığın giderilmesi davası hangi durumlarda açılabilir?

Posta gazetesi yazarı Tamer Heper bugünkü yazısında ortaklığın giderilmesi davasını kaleme aldı. Peki ortaklığın giderilmesi davası kime açılabilir? İşte Tamer Heper'in konu ile ilgili o yazısı...

Balıkesir'de 7 katlı 'gökdelen otel' için itiraz: Çok katlı imarlaşmanın yolu açılır! 

Balıkesir Burhaniye'de yapılması planlanan 7 katlı otel inşaatına tepkiler peş peşe geliyor. Burhaniye Çevre Platformu, açılan iptal davasının ikinci keşif çalışmasına katıldı ve önemli açıklamalar yapıldı. 

Evde bakım yardımında şartlar değişti! Kimler 5 bin 97 TL evde bakım parası alabilecek? Hemen bu detaylara bakın!

Mayıs ayında son yapılan düzenleme ile evde bakım yardımından faydalanmanın şartları da değişti. Peki kimler 5 bin 97 TL'lik evde bakım yardımını alabilir? İşte ayrıntılar...

Tapu kaydının düzeltilmesi davası nedir?

Tapu kaydının düzeltilmesi davası, belirli bir nedenden dolayı açılır. Bu dava, tapuda bazı hataların saptanması sonucunda açılır. Özellikle de tapuda bazı unsurların yanlış kaydedilmesi tapu kaydının düzeltilmesi davasını gerektirir. Peki tapu kaydının düzeltilmesi davası tam olarak nedir?

Oyuncuların 69 milyar dolarlık Activision anlaşması davasını bozuldu

Microsoft Corp, "Call of Duty" video oyun yapımcısı Activision Blizzard Inc'i satın almak için yaptığı 69 milyar dolarlık anlaşmada, Cuma günü ABD'li bir yargıcın özel takım elbiseli oyuncuların satın alma işlemini önceden engellemesine izin vermemesi üzerine olası bir erken yasal engelden kurtuldu.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı personel alımı yapacak! KPSS'den 60 alanlar bu bölümden mezunsanız şansınız var!

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı yeni bir personel alımı duyurusu yaptı. 2023 yılı için yapılacak personel alımında 450 kişilik bir kadro boşluğu olacak. Belirtilen tarihlerde başvuru yapan adayların şartları sağlaması dahilinde kurumu alımları gerçekleştirilecek. İşte konuyla ilgili tüm detaylar

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 2.431 personel alımını kaçırmayın! 2.431 personel alımı başvurusu nasıl yapılıyor? 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 2 bin 431 personel alımı ile ilgili detaylar peş peşe belli oldu. 28 Nisan'da başvuruları başlayan personel alımının şartları neler? 2.431 personel alımı başvurusu nasıl yapılıyor? 

İşsizlik maaşına erişim kolaylaşıyor! İşte yeni düzenleme! Mutlaka bakın

İşsizlik maaşına yönelik yeni düzenleme için hazırlıklar başladı. İşsizlik maaşı almanın şartları genişletilerek daha fazla vatandaşın yararlanması sağlanacak? Peki kimler işsizlik maaşı alabilecek?

Ölüm aylığı kimlere veriliyor? Ölüm aylığının şartları belli oldu mu?

Ölüm aylığı, Kahramanmaraş depreminin akabinde yakınlarını kaybedenlere yönelik devlet desteğine verilen yardımdır. Depremzedeler için yapılan destek ödemelerinden en çok merak edileni Ölüm aylığı için edtaylar merak ediliyor. Peki Ölüm aylığı kimlere veriliyor? Ölüm aylığının şartları belli oldu mu

Aile Bakanlığı’ndan gençlere son dakika müjdesi! 2023’te PTT’den hesabınıza para yatacak! Hemen hesabınızı kontrol edin!

18-26 yaş arası gençlere yönelik finansman 2023 yılında da devam edecek. PTT'den ödeme alabilmek için bakanlığın şartlarını yerine getirmeniz gerekiyor.

istihkak davasının şartları Haberi

istihkak davasının şartları

İstihkak davasını kim açar?

İstihkak davası ise malikin, haklı bir nedene dayanmayan dolaysız zilyete karşı açabileceği bir dava türü olarak tanımlanıyor. Medeni Kanun gereğince, istihkak davasını mirasçılar açabiliyor. Bu davada hâkim, mirasçılık sıfatıyla ilgili uyuşmazlıkları çözümlüyor.


Dava kanunen; davacının kendisinin mirasçı olduğunu ve iyiniyetli davalının terekeyi veya tereke malını elinde bulundurduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde mirasbırakanın ölümünün veya vasiyetnamenin açılmasının üzerinden on yıl geçmekle zamanaşımına uğrıyor.


İstihkak davasının şartları

MADDE 637.- Yasal veya atanmış mirasçı, terekeyi veya bazı tereke mallarını elinde bulunduran kimseye karşı mirasçılıktaki üstün hakkını ileri sürerek miras sebebiyle istihkak davası açabilir.


Bu davada hâkim, mirasçılık sıfatıyla ilgili uyuşmazlıkları da çözer.

Hâkim, davacının istemi üzerine hakkın korunması için davalının güvence göstermesi veya tapu kütüğüne şerh verilmesi gibi gerekli her...