27 / 11 / 2024

İstimlak bedeli

İstimlak bedeli

Bir kişinin özel mülkiyetinde bulunan gayrimenkulunün, kamu yararı amacıyla bedeli ödenerek devlet yada kamu tüzel kişisinin mülkiyeti geçmesine istimlak deniyor. Peki, kimler istimlak yapabilir?

İstimlak tebliği nedir?

Özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesi işlemine istimlak deniyor. Peki, istimlak tebliği nedir?

Karayolları istimlak bedeli sorgulama 2021!

Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, üniversiteler ve belediyeler tarafından yapılabilen istimlak bedeli ne kadar? İstimlak bedeli nasıl sorgulanır? İşte karayolları istimlak bedeli sorgulama 2021...

İstimlak bedeli sadece bina değerinden mi hesaplanır?

Posta Gazetesi'nin köşe yazarlarından Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''İstimlak bedeli sadece bina değerinden mi hesaplanır?'' sorunu yanıtladı. İşte o yazı...

Elektrik faturası dağıtım bedeli nedir?

Mesken ve işyeri gibi elektrik abonesi olan bağımsız bölümlere kesilen faturalarda yalnız tüketilen elektriğin bedeli istenmiyor. Fatura kapsamında birçok bedel de talep ediliyor. Peki, elektrik faturası dağıtım bedeli nedir?

Elektrik faturası kayıp kaçak bedeli geri ödemeleri!

Yargıtay; elektrik dağıtım şirketlerinin vatandaşlara ve şirketlere gönderdikleri faturalara “kayıp-kaçak bedeli ve sayaç okuma bedelinin yansıtmasının” hukuka uygun olmadığına karar verdi. Peki, elektrik faturası kayıp kaçak bedeli geri ödemeleri nasıl o

Elektrik faturası kaçak bedeli itiraz dilekçesi!

Yargıtay'ın son kararına göre elektrik abonelerine, elektrik faturası kaçak bedeli iade edilebiliyor. İadeyi isteyen kimselerin bir dilekçe ile dava açmaları gerekiyor. İşte elektrik faturası kaçak bedeli itiraz dilekçesi örneği...

Elektrik faturası kayıp kaçak bedeli iadesi!

Yargıtay'a göre, elektrik dağıtım şirketlerinin vatandaşlara ve şirketlere gönderdikleri faturalarda talep ettiği kayıp-kaçak bedeli ve sayaç okuma bedelini geri iade etmeleri gerekiyor. İşte elektrik faturası kayıp kaçak bedeli iadesi için gerekenler...

İrtifak hakkı bedeli nasıl hesaplanır?

İrtifak hakkı, bir gayrimenkul üzerine, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan ve hak sahibine sınırlı bir yararlanma sağlayan hak olarak tanımlanıyor. Peki, irtifak hakkı bedeli nasıl hesaplanır?

Bomonti Elektrik Adıyaman bağlantı hattı yatırım bedeli geri ödenecek mi?

Bomonti Elektrik Mühendislik Müşavirlik İnşaat Turizm ve Ticaret A.Ş. tarafından bugün Kamu Aydınlatma Platformu'nda yapılan yazılı açıklamaya göre Bomonti Elektrik Adıyaman bağlantı hattı yatırım bedeli geri ödenecek mi?

Uzay turizminin bedeli kişi başı 100 bin dolar!

Yer çekimsiz ortamda yaklaşık 7 dakika geçirmek için Türkiye'den de 8 kişinin başvurduğu uzay seyahatinin ilki, gelecek yılın ilk yarısında yapılacak. Bir seyahatin bedeli 100 bin dolar olarak belirlendi.

Kamulaştırma bedeli ne zaman ödenmez?

Kamulaştırma, kamu yararını gerektiren durumlarda gerçek kimselere ait taşınmaz malların bedeli karşılığında idare tarafından el konulması işlemi olarak tanımlanıyor. Peki, kamulaştırma bedeli ne zaman ödenmez?

Zemin kat veya dükkanlar için asansör bedeli alınıyor mu?

Posta gazetesi Hukuk köşesi yazarı Tamer Heper bugün ki yazısında okuyucusunun dükkanlar için asansör bedeli alınıp alınmayacağına dair sorusunu yanıtladı. Tamer Heper 'in köşe yazısı;

Doğalgaz faturalarındaki iç tesisat kontrol bedeli iade edilecek!

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, 17 şehiriçi doğalgaz dağıtım şirketinin, 'iç tesisat kontrol bedeli' adı altında abonelerinden haksız para tahsil ettiğini ve bu paranın geri iade edileceğini söyledi.

Doğalgaz faturasındaki kontrol bedeli iade edilecek!

Doğalgaz faturasındaki kontrol bedeli iade edilecek. EPDK, fazladan tahsil edilen bedellerin, ilgili dağıtım şirketlerince 6 ay içinde hak sahiplerine iade edilmesini kararlaştırdı.İade edilecek tutarlarla ilgili hesaplamalar devam ediyor.

İstimlak bedeli Haberi

İstimlak bedeli

Kimler istimlak yapabilir?

Devlet veya kamu tüzel kişilerinin yetkisi dahilinde, özel kişilere ait gayrimenkullerin, kamu yararı gözetilerek kanun esaslarına göre karşılığı ödenmek kaydıyla alınmasına istimlak deniyor.


4650 Sayılı kanun ile değişik 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu istimlakin nasıl yapılacağını göstermek amacıyla çıkarılmış bir yasa olarak biliniyor. 


Belediye tarafından istimlakin (kamulaştırmanın) yapılabilmesi için imar planında taşınmazın kamu hizmetine tahsisli olması gerekiyor. (Park, yol, metro, hızlı tramvay, alt ve üst geçit, otopark mezarlık alanı, kamu hizmet alanı, vb. gibi)


İstimlak (kamulaştırma) özel mülkiyetin tamamının veya bir kısmının devlet mülkiyetine geçmesi veya bu gayrimenkul üzerinde idari irtifaklar kurmak (mesela geçit hakkı) şeklinde olabiliyor. Peki, kimler istimlak yapabilir?


İstimlak Kanunu esaslarına göre, Devlet olarak genel manada ifade ettiğimiz kamu tüzel kişileri; belediyeler, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, Üniversiteler,...