18 / 04 / 2025
fuzul

istimlak dava süresi

istimlak dava süresi

İstimlak bedelinin mahkemece tespiti ve taşınmaz malın idare adına tescili için istimlak davası açılabiliyor. Peki, istimlak davası ne kadar sürer? İstimlak davasında hangi mahkeme görevlidir?

Kira sözleşmeleriyle ilgili dava açarken bu detaya dikkat! Dava süresi boşuna uzamasın! 

Ev sahibi –kiracı davalarının çözümü için hala beklenen adım atılmazken, tahliye davaları uzadıkça uzamaya devam ediyor.  Avukat Yankı Sezer, kira sözleşmelerie ilişkin dava açılırken, mahkemelerin kilitlenmesini engellemek için atlanmaması gereken bir detayı açıkladı.

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Tahliye davalarında dava açma süresi içinde arabulucuya gidilmesi zorunlu değil!

Kiracı ve ev sahiplerini yakından ilgilendiren tahliye davalarında İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'nin vermiş olduğu karar doğrultusunda, tahliye davalarında dava açma süresi içinde arabulucuya gidilme zorunluluğu bulunmuyor.

Şufa hakkı süresi ne kadar?

 Şufa hakkı, önalım hakkı olarak adlandırılan bir hak olup paylı mülkiyette hissedarın payını satması durumunda öncelikli olarak satın alma yetkisi verir. Bu hak dava ile çözümlenir ve bu dava belirli bir sürece yayılır. Peki şufa hakkı süresi ne kadar olur? İşte şufa hakkı süreci...

İmar planına itiraz dava açma süresi 2021!

Bir bölgenin imar planları belli bir süreliğine askıya çıkıyor. Bu bir aylık ilan süresi içerisinde planlara itiraz ediliyor. Peki imar planına ne zaman itiraz ediliyor? İşte imar planına itiraz dava açma süresi 2021...

Ortaklığın giderilmesi davası açma süresi!

Ortaklığın giderilmesi, davası hisseli taşınmaz mallar için hissedarlar tarafından açılıyor. Bu dava sulh hukuk mahkemelerinde açılıyor. Peki, ortaklığın giderilmesi davası ne zaman açılır? İşte ortaklığın giderilmesi davası açma süresi..

Kira bedeli tespit davası süresi!

Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Kira bedelinin belirlenmesi için dava açılabiliyor. Peki, kira bedeli tespit davası süresi nedir?

Tapu tescil davası zamanaşımı süresi!

Tapuya kayıtlı olmayan taşınmaz malların tescil edilebilmesi için Asliye Hukuk Mahkemelerinde dava açılabiliyor. Dava Hazineye karşı açılıyor. Peki, dava ne zaman açılır? Tapu tescil davası zamanaşımı süresi nedir?

İmar durum belgesi dava açma süresi!

İmar Kanunu gereğince imar planına itiraz öncelikle bir dilekçe ile yapılıyor. Akabinde davacı kimse mevcut plandan zarar gördüğünden söz ederek, imar planı tadilinin iptalini isteyebiliyor. İşte imar durum belgesi dava açma süresi..

Vasiyetnamenin iptali davası açma süresi!

Mirasçının saklı payının ihlal edilmiş olması halinde saklı pay için dava açılabiliyor. Peki, vasiyetnamenin iptali davası zaman açılır? İşte vasiyetnamenin iptali davası açma süresi..

Hisseli tapuda ortaklığın giderilmesi dava süresi!

Bir mülke sahip olan ortakların sayısı, hisse yüzdeleri ve isimlerini gösteren tapu çeşidine hisseli tapu deniyor. Hisseli tapularda ortaklık bozulabiliyor. İşte, hisseli tapuda ortaklığın giderilmesi dava süresi!

Önalım hakkı dava açma süresi!

Önalım hakkı, paylı mülkiyete konu olan taşınmaz malın paydaşlarından birinin payını bir üçüncü kişiye satması halinde, diğer paydaşların aynı sözleşmesel şartlarla bu payın öncelikle alıcısı olabilme hakkı oluyor. Peki, önalım hakkı dava açma süresi ne k

18.madde uygulaması dava açma süresi!

İmar parsellerini oluşturmak amacıyla İmar Kanununun 18. maddesine dayanılarak hazırlanan haritalara parselasyon haritaları deniyor. Parselasyon işlemine itiraz edilebiliyor. İşte, 18.madde uygulaması dava açma süresi!

Tapu iptal dava süresi!

Tapu sicilinde yapılan yanlışlıkların düzeltilebilmesi için haklı gerekçeler olduğu takdirde tapu iptal davası taşınmazın bulunduğu Asliye Hukuk Mahkemesine dava açılabiliyor. İşte, tapu iptal dava süresi!

istimlak dava süresi Haberi

istimlak dava süresi

İstimlak davası ne kadar sürer?

Özel mülkiyete konu olan bir taşınmaza; devlete ait kurum ve kuruluşlarca kamu yararı ilkesi çerçevesinde el konulması işlemi istimlak olarak tanımlanıyor.


İstimlak; özel mülkiyete konu olan taşınmazın bir kısmı veya tamamı üzerinde gerçekleştirilebiliyor. İstimlak söz konusu olduğunda; devletin, istimlak taşınmazların bedelini ilgili kişiye ödemesi gerekiyor.  


Özel mülkiyetinde bulunan arsa-konut vs nitelikteki taşınmazı kamulaştırılan vatandaşlar; kamulaştırma işlemine karşı idari yargıda "iptal davası" açabiliyor. Bu dava; kamulaştırma işleminin iptaline yönelik olup; vatandaş bu dava ile kamulaştırmayı tamamen reddetmiş oluyor. 


Devlet tarafından el atılan taşınmaz üzerinde bir yapı-bina vs bulunmakta ise, mülk sahibi ve yapı sahibinin kamulaştırmasız el koyma işlemini yapan devlet kurumuna karşı arsa ve bina bedelinin kendisine ödenmesi için bedel tazmini davası açma hakkı bulunuyor. 


Bedel tazmini davası açılabilmesi...