03 / 05 / 2024

istimlak davası

istimlak davası

İmar planına göre gerekli görülen yerlerde gayrimenkullerin, sahiplerinden karşılığı ödenerek alınması işlemine istimlak deniyor. İstimlak tapu idaresine ibraz edilmediğinde silinebiliyor. Peki, istimlak nasıl kaldırılır?

İstimlak davası nedir?

İstimlak davası, istimlak bedelinin mahkemece tespiti ve taşınmaz malın idare adına tescili için açılabiliyor. Peki istimlak davası nedir? İstimlak davası ne zaman hangi mahkemede açılır?

İstimlak bedeline itiraz davası!

İstimlak davası, istimlak bedelinin mahkemece tespiti ve taşınmaz malın idare adına tescili için açılabiliyor. Peki, istimlak bedeline itiraz davası nasıl açılır? İşte, istimlak bedeline itiraz davası!

İstimlak davası ne kadar sürer?

İstimlak bedelinin mahkemece tespiti ve taşınmaz malın idare adına tescili için istimlak davası açılabiliyor. Peki, istimlak davası ne kadar sürer? İstimlak davasında hangi mahkeme görevlidir?

İstimlak davası nedir?

İstimlak davası, istimlak bedelinin mahkemece tespiti ve taşınmaz malın idare adına tescili için açılabiliyor. Peki istimlak davası nedir? İstimlak davası ne zaman hangi mahkemede açılır?

Marmarapark AVM İnşaatı'nda ölen işçilerin davası yine ertelendi!

Esenyurt davası yine ertelendi İstanbul Esenyurt'ta Marmarapark AVM inşaatında çalışırken, 11 Mart 2012 günü çıkan yangında hayatını kaybeden 11 işçiyle ilgili dava dün Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Martı GYO Marmaris davası için teminat mektubunu azalttırdı!

Martı Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından bugün Kamu Aydınlatma Platformu'nda yapılan yazılı açıklamaya göre Martı Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Marmaris'te yer alan gayrimenkul davası için teminat mektubunu azalttırdı...

Tenkis davası nedir?

Tenkis davası nedir? Tenkis davası, saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar tarafından kendisine tenkise tabi tasarruf yapılan kişiye açılıyor. Tenkis davası hakkında detaylı bilgiler haberimizde..

Pendorya AVM davası için yapı kullanma izin belgesi başvurusu yapılacak!

TSKB Gayrimenkul tarafından bugün Kamu Aydınlatma Platformu'nda yapılan yazılı açıklamaya göre Pendorya AVM davası için Pendorya Alışveriş Merkezi'ne ilişkin yeni yapı ruhsatı ile yapı kullanma izin belgesi için başvuru yapılacak...

İstimlak bedeli nedir?

İstimlak bedeli nedir? İstimlak sürecinde mülkiyet sahibine mülkiyetinin istimlakı yani kamulaştırılması karşılığında ödenen bedele istimlak bedeli deniyor. İstimlak bedeli konusu hakkında detaylı bilgiler haberimizde yer alıyor..

İstimlak etmek ne demektir?

Kamulaştırma anlamına da gelen istimlak etmek ne demektir? Bir taşınmazın istimlak işlemleri nasıl yapılır? İstimlak etmek konusu hakkında merak ettikleriniz haberimizin devamında yer alıyor..

Ereğli Demir Çelik ve Enerjia Metal'in davası ertelendi!

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş, Enerjia Metal Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş, ile devam eden davası hakkında Kamuyu Aydınlata Platformu'na yazılı bir açıklama yaptı...

Özak Aytur davası 5 Aralık'a ertelendi!

Özak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından bugün Kamu Aydınlatma Platformu'nda yapılan açıklamaya göre Eski Bakırköy 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2012/400 esas sayılı gerçekleştirilen Özak Aytur davası 5 Aralık'a ertelendi...

Önalım hakkı davası dilekçe!

Bir taşınmazın hissedarı, payını diğer paydaşlardan hariç üçüncü kişilere satarsa paydaşlara tanınan "öncelikle alım" hakkı olan önalım hakkı davası dilekçe örneği haberimizin devamında yer alıyor..

Önalım davasının tarafları!

Paylı mülkiyetin satışında hak sahibinin açtığı önalım davasının tarafları kimlerdir? Önalım davası taraflarının yükümlülükleri nelerdir? Kimler önalım davasında davalı ya da davacı olamaz? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebili

istimlak davası Haberi

istimlak davası

İstimlak nasıl kaldırılır?

Özel kişilere ait taşınmaz malların devlet veya kamu tüzel kişilerince kamu yararı gereğince kanunla gösterilen esaslar çerçevesinde parası peşin ödenmek kaydıyla mülkiyetinin zorla alınması işlemi istimlak olarak karşımıza çıkıyor.  Kamulaştırma da aynı anlama geliyor. 


İstimlak kanunu gereğince, Devlet olarak genel manada ifade ettiğimiz kamu tüzel kişileri; belediyeler, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, Üniversiteler kamu yararı bulunan hallerde bedelini peşin ödeyerek kanunla gösterilen esaslara riayet ederek özel mülkiyette bulunan taşınmazları zorla alınabiliyor. 


İstimlak bedelinin belirlenmesi.. 

İstimlak kararı alınan gayrimenkul için, öncelikle bir tespit komisyonu oluşturuluyor.  Üç kişiden az olmamak üzere oluşan bu komisyon, istimlakin bedelini hesaplıyor. 


Komisyon bunun için vergi kayıtlarını esas alınabileceği gibi, çevredeki emlak ofislerinden yerin değeriyle ilgili bilgi de alarak bir bedel tespit ediyor. Tespit edilen bedel uzlaşma...