16 / 05 / 2024

istimlak etme yetkisi

istimlak etme yetkisi

İstimlak kamu yararı gözetilerek şahısa ait taşınmazların yol, okul, hastane ve bunun gibi kamunun ortak kullanımı ihtiyacına hizmet verme amacıyla ilgili kanun hükümlerinin uygulanması işlemi oluyor. Peki, istimlak işlemini kim yapar?

İhtilaflı ev için istimlak bedeli alınır mı?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Babam 1984’te Manisa’dan bir ev aldı. Evin satışı için bir işlem yapılmamış. Çünkü evin ihtilaflı olduğu söylenmiş. Bu yerde istimlaklar oldu ve istimlak bedelini eski malikler aldı. Buna karşı ne yapabiliriz?' sorusunu yanıtladı.

Kapadokya için başkanlığa yıkım yetkisi verildi!

Kültür Bakanı Nuri Ersoy, “Kapadokya Alan Başkanlığı’yla birlikte sanki bölgenin koruma statüsü azaltılmış gibi bir söylem var. Oysa Alan Başkanlığı’na yıkım yetkisi verildi” diye konuştu.

Tapuda kamu adına istimlak şerhi bulunması nedir?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Aileden miras olarak kalan bir arsa var. Emlakçı bize burayı almak isteyenler olduğunu söyledi, ama tapuya gittiğimizde kamu adına istimlak şerhi bulunduğu söylendi. Bu işte bir terslik yok mu?' sorusunu yanıtladı

Kentsel dönüşüm yetkisi Cumhurbaşkanı’na verildi!

6306 sayılı Kanun ve Uygulama Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik ile kentsel dönüşüm alanı oluşturma yetkisi Cumhurbaşkanı’na verildi.

Fransa, İsrail'in Batı Şeria'da konut inşa etme kararını kınıyor!

İsrail hükümetinin Batı Şeria'nın çeşitli yerlerinde bulunan Yahudi yerleşim birimlerine 4 bin 500 ek konut inşa etme kararı, Fransa hükümeti tarafından kınandı. Bu kararın İsrail ve Filistin arasındaki barış sürecine zarar vereceği ifade edildi.

Kütahya OSB için istimlak edilen arazilerin bedelleri mecliste!

Kütahya'nın Altıntaş ilçesine bağlı Sevdiğin köyünde kurulacak OSB için istimlak edilen arazilerin bedellerinin köylülere ne zaman ödeneceği TBMM gündemine taşındı. CHP'li Kasap, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...

Akiş GYO'dan tahvil ihracı yetkisi açıklaması!

Akiş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tahvil ihracı yetkisi hakkında açıklama yaptı. Şirket bu açıklaması KAP'ta yayınladı...

İsrail Batı Şeria'da 2 bini aşkın yeni konut inşa etme kararı!

İsrail hükümetinin, son iki gün içerisinde işgal altındaki Batı Şeria’da Yahudi yerleşimciler için 2 bin 191 yeni konut inşa etme kararı aldığı ifade edildi. 

FSB, cami inşa etme bahanesiyle para toplayan grubun faaliyetlerine son verdi!

FSB, cami inşa etme bahanesiyle topladığı paraları IŞİD'e aktaran bir grubun faaliyetlerine son verdi..

15  maddede site kat malikleri kurulu yetkisi!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "site kat malikleri kurulunun yetkisi" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı..

Adana metrosunun ikinci etabı istimlak engeline takıldı!

Adana’nın kanayan yarası metronun ikinci etap projesi, bu sefer de istimlak engeli ile karşı karşıya kaldı.  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Adana Metrosu’nun ikinci etabını Ulaştırma Bakanlığı eliyle yapılacağı vaadine sevinen Adanalılar, artarak devam eden ulaşım sıkıntısına çözüm bekliyor. 

Balıkesir Reşitköy Barajı için istimlak bedelleri ödendi!

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde inşa edilen Reşitköy Barajı için istimlak bedelleri ödendi. İstimlak bedelinin düşük olduğunu söyleyen çiftçiler, arazi fiyatlarının çok yükseldiğini belirtti.

İstimlak bedeli nasıl alınır?

Özel mülkiyette  bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesi işlemine istimlak deniyor. Peki, istimlak bedeli nasıl alınır?

istimlak etme yetkisi Haberi

istimlak etme yetkisi

İstimlak işlemini kim yapar?

İstimlak kamu yararı gözetilerek şahısa ait taşınmazların belli bir proje amacına göre yol, okul, hastane ve bunun gibi kamunun ortak kullanımı ihtiyacına hizmet verme amacıyla ilgili kanun hükümlerinin uygulanması işlemi oluyor.


Tanımdan da görüldüğü üzere, istimlak işleminin yapılabilmesi için kamu yararı kararının alınmış olması gerekiyor. Yapılan bu işlem için de mal sahibine bir bedel ödeniyor. Peki, istimlak kim yapar?


Kanunen idareler, kanunlarla yapmak yükümlülüğünde bulundukları kamu hizmetlerinin veya teşebbüslerinin yürütülmesi için gerekli olan taşınmaz malları, kaynakları ve irtifak haklarını; bedellerini nakden ve peşin olarak veya eşit taksitlerle ödemek suretiyle kamulaştırma yapabilirler.


Kamu yararı kararı verecek merciler

a) Kamu idareleri ve kamu tüzelkişileri;

1. 3 üncü maddenin ikinci fıkrasında sayılan amaçlarla yapılacak kamulaştırmalarda ilgili bakanlık,

2. Köy yararına kamulaştırmalarda köy ihtiyar kurulu,

3. Belediye...