28 / 04 / 2024

istimlak etmek nedir

istimlak etmek nedir

Kamulaştırma olarak da bilinen istimlak etmek ne demek? Merak ediyorsanız detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Sükna hakkı nedir? Sükna hakkı devredilir mi?

Gayrimenkul piyasasında sıkça kullanılan sükna hakkı, merak edilen kavramlardan biridir. Oturmak ve ikamet etmek anlamlarına gelen bu kavram kiracılar ve mülk sahiplerini de ilgilendirmektedir. Peki sükna hakkı nedir, sükna hakkı devredilebilir mi ve nasıl kurulur sorularının yanıtları…

İltica etmek nedir? Nasıl iltica edilir? Ne gibi zorlukları var? İşte yanıt!

İltica, kişinin güvenliği tehlikede olduğunda başvurduğu bir koruma yolu olarak, zulüm, savaş veya insan hakları ihlalleri gibi nedenlerle doğduğu ülkeden başka bir ülkeye gitmek ve orada sığınma talebinde bulunmaktır. Peki, nasıl iltica edilir? İşte yanıt!

Tiny House nedir? Nasıl yapılır? 

'Tiny house' hareketi, basitçe ifade etmek gerekirse, yaşadıkları alanları ve mekanları küçültmeyi tercih eden insanların başvurduğu sosyal bir hareket. Peki ‘Tiny house’ hareketi nedir? Nasıl yapılır?

Tapuda kamu adına istimlak şerhi bulunması nedir?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Aileden miras olarak kalan bir arsa var. Emlakçı bize burayı almak isteyenler olduğunu söyledi, ama tapuya gittiğimizde kamu adına istimlak şerhi bulunduğu söylendi. Bu işte bir terslik yok mu?' sorusunu yanıtladı

Kat bahçesi oranı nedir?

Kat bahçeleri; Binalarda yeşil bir görünüm elde etmek ve bina içinde yeşil doku ile iç içe yaşanmasını sağlamak amacıyla yapılıyor. Peki, kat bahçesi oranı nedir? Kat bahçesi emsal hesabı nasıl yapılır?

Uygulama imar planı raporu nedir?

İmar planı, imar uygulamalarına esas teşkil etmek üzere yapılan belediyeler tarafından organize edilen planlar olarak karşımıza çıkıyor. Peki, uygulama imar planı raporu nedir?

İstimlak tebliği nedir?

Özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesi işlemine istimlak deniyor. Peki, istimlak tebliği nedir?

İmar programı nedir?

İmar programı, belediyeler tarafından imar planlarının yürürlüğe girmesinden en geç 3 ay içinde, bu planı tatbik etmek üzere 5 yıllık imar programları yapılıyor. Peki, imar programı nedir? Nasıl hazırlanır?

İstimlak davası nedir?

İstimlak davası, istimlak bedelinin mahkemece tespiti ve taşınmaz malın idare adına tescili için açılabiliyor. Peki istimlak davası nedir? İstimlak davası ne zaman hangi mahkemede açılır?

İstimlak uzlaşma daveti nedir?

İstimlak bedelinin taşınmazın gerçek değerinden düşük kalması durumlarında İstimlak Uzlaşma komisyonu ile görüşmeler yapılabiliyor. Bu süreçte kişiye gönderilen istimlak uzlaşma daveti nedir? Uzlaşma daveti alındığında ne yapılır?

İstimlak kanunu nedir?

İstimlak kanunu nedir?: İstimlak mevzuatı kapsamında, 4650 Sayılı kanun ile değişik 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu istimlakin nasıl yapılacağını göstermek amacıyla yasalar bulunuyor. İşte belediye istimlak kanunu..

1938 yılında Vakıflar Müdürlüğü Valide Han'ı 180 bin liraya belediyeye satacakmış!

1938 yılında belediye Eminönü'nde meydan açılması için istimlak çalışmalarına başlamış. İstimlak edilecek binaların bedellerini belirleyen belediye, Valide Han'ı da istimlak etmek istemiş. Vakıflar han için 180 bin lira istemiş.

Vesayet vasi nedir?

Vesayet vasi nedir? Bir kimsenin vasiyetini yerine getirmek veya mallarında ya da çocuklarının işlerinde tasarruf etmek üzere ettiği kişi olan vasinin görev ve sorumlulukları nelerdir?

istimlak etmek nedir Haberi

istimlak etmek nedir

İstimlak etmek ne demek?

Kamu yararı gözeten bir projenin uygulama kapsamına özel mülkiyete dahil gayrimenkullerin de girmesi halinde istimlak söz konusu oluyor. Bu noktada özel mülkiyet kapsamında olan gayrimenkullerin satın alınarak projeye dahil edilmesi "İstimlak etmek ne demek?" sorusunun yanıtı olarak karşımıza çıkıyor.


İstimlak işlemi kararı, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, Üniversiteler ve belediyeler tarafından alınabiliyor.


Burada dikkat edilmesi gereken önemli husus, istimlak kararının alınabilmesi için ortada yüksek bir kamu yararının ve ihtiyacının olmasıdır. Bir diğer husus ise projeye dahil edilen özel gayrimenkullerin karşılığının eksiksiz olarak verilmesidir.


İstimlağın, özel mülkiyet sahipleri tarafından kabul edilmemesi durumunda uzlaşma komisyonları kurularak itiraz eden kimse ile pazarlık usulü ile anlaşmanın sağlanması amaçlanıyor. Uzlaşmanın sağlanması halinde tapuya gidilip takas işlemi yapılıyor.




Işıl Seren...