02 / 05 / 2024

istimlak hesabı

istimlak hesabı

İstimlak, özel mülkiyete ait bir gayrimenkulü Devlet/Kamu mülkiyeti haline getirmek anlamına gelen hukukî terim olarak karşımıza çıkıyor. Peki, istimlak hesabı nasıl yapılır?

İstimlak nasıl hesaplanır?

Özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlayan kanuni yola istimlak deniyor. Peki, istimlak nasıl hesaplanır?

Veraset ve intikal vergisi hesabı nasıl yapılır?

Taşınmaz malların veraset veya ivazsız bir şekilde bir kimseden başka bir kimseye iktisap etmesi halinde veraset ve intikal vergisi ödeniyor. Peki, veraset ve intikal vergisi hesabı nasıl yapılır?

1944 yılında Fatih ile Şehzade camileri arasındaki binalar istimlak edilecek!

1944 yılında inşa halindeki Atatürk Bulvarı'nın her iki tarafını imar edecek olan İstanbul Belediyesi, Fatih ile Şehzade camileri arasındaki binaları istimlak edecekmiş ve burada belediye, halkevi ve tiyatro binaları yaptıracakmış.

1941 yılında Belediye istimlak için 4 milyon lira harcamış!

1941 yılında Şehir Meclisi'nde yapılan bir toplantıda konuşma yapan Vali ve Belediye Başkanı Lütfi Kırdar, İstanbul Belediyesi'nin bir senede yaptığı faaliyetleri anlatmış ve istimlak için 4 milyon harcandığını söylemiş.

Emsal hesabı nasıl yapılır?

İnşaat emsali, inşaat çalışmalarına başlanacak bir yapının imar planları doğrultusunda olması gereken sınırlarının belirlenmesi olarak biliniyor. Peki, emsal hesabı nasıl yapılır?

Kaks hesabına dahil edilmeyen alanlar!

Bir arazi üzerine yapılacak olan inşaatın kesin sınırlarını belirlemek için kat alanı kat sayısı hesabı yapılıyor. Peki, kaks nasıl hesaplanır? İşte, kaks hesabına dahil edilmeyen alanlar!

İnşaat kaks hesabı nasıl yapılır?

İnşaat çalışmalarına başlanacak yapının bütün katlardaki alanları toplamına kaks sayısı deniyor. Peki, inşaat kaks hesabı nasıl yapılır?

Katlar alanı hesabına dâhil edilmeyen alanlar!

Kask hesabıyla, inşaatına başlanacak bir yapının kesin sınır ve kat sayıları belirliyor. Söz konusu KAKS değeri parselin bilgilerini içeriyor. İşte, katlar alanı hesabına dâhil edilmeyen alanlar!

Bina oturum alanı hesabı nasıl yapılır?

TAKS, yani taban alanı katsayısı, taban alanının imar parseli alanına oranı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, bina oturum alanı hesabı nasıl yapılır?

2015 Eylül kira artış oranı hesabı nasıl yapılır?

Kira dönemi sonunda kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira bedelinde belli oranlarda artış yapılabiliyor. Kira artış oranı hesaplamalarının nasıl yapılması gerektiği kanunda açıklanıyor. 2015 Eylül kira artış oranı hesabı nasıl yapılır?

1940 yılında İstanbul'da ahşap evler istimlak edilecek!

1940 yılında Ankara'dan İstanbul'a gelen dönemin İçişleri Bakanı Faruk Öztrak vilayet, belediye ve emniyet işleriyle meşgul olmuş. Bir muhabirle yaptığı konuşmada İstanbul'un ahşap evlerinin istimlak edileceğini söylemiş.

Kira artış oranı hesabı Eylül 2015 TÜFE - ÜFE!

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında belli bir süreliğine kira sözleşmesi imzalanıyor. Kira sözleşmesi süresinin yenilenmesi halinde kiraya yıllık zam yapılıyor. Kira artış oranı hesabı Eylül 2015 TÜFE - ÜFE nasıl olur?

1940 yılında Surp Agop'ta istimlak!

1940 yılında İstanbul Belediyesi, Surp Agop Mezarlığı sahası içindeki binaları kamu yararı adına istimlak edecekmiş. İstimlak edilen binaların yıktırılmasından sonra mezarlık sahasının bir kısmı Gezi Parkı'na ayrılacakmış.

1938 yılında Eminönü'nde istimlak faaliyetlerine başlandı!

1938 yılında İstanbul Belediyesi, Yeni Cami'nin önünü ve Eminönü Meydanı'nı açmak üzere yapacağı istimlak faaliyetlerine başlamış. Bayındırlık Bakanlığı bu istimlak faaliyeti için 1 milyon 700 bin liralık tahsisat ayırmış.

istimlak hesabı Haberi

istimlak hesabı

İstimlak hesabı nasıl yapılır?

İstimlak, özel kişilere ait olan gayrimenkullerin kamu yararına hizmet edecek şekilde devlet ya da bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçiren kanuni bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. 


Kısa tabirle istimlak kamusallaştırma anlamına geliyor İstimlak işleminin yapılmasına çeşitli nedenleri bulunuyor ve bedelinin nasıl hesaplanacağı devlet tarafından belirleniyor. 


Devlet tarafından kamu hizmeti için bir imar yapacağı zaman bu işleme gerek duyulabiliyor.  Örneğin metro, park, yol, geçit yapımı gibi alanlar bu hizmetin içine giriyor.  Bazı halk sağlığını tehlikeye sokan taşınmazlar gibi olağanüstü durumlar meydana geldiğinde devlet yasaları kullanarak kamusallaştırma kararı alınıyor. 


Ne zaman bir kamusallaştırma kararı alındığında yasalarla öngürülmüş bir biçimde değer hesaplanıyor, ve bu bedelin nakit ve peşin olarak şartsız biçimde ödenmesi isteniyor.Peki, istimlak bedeli nasıl hesaplanır?


İstimlak yapılması planlanan alanı ilk olarak...