27 / 04 / 2024

istimlak nasıl yapılır

istimlak nasıl yapılır

Özel mülkiyete ait bir gayrimenkulü devlet mülkiyeti haline getirmek anlamına gelen hukukî bir terime istimlak deniyor. İşte, istimlak ve irtifak hakkı kurulması!

Arazi istimlak şartları nelerdir?

Bir şahsa ait olan taşınmazların bedelini peşin ödenmesi durumunda kamulaştırılmasına istimlak deniyor. Peki, arazi istimlak şartları nelerdir? İşte, arazi istimlak şartları!

İstimlak tebliği nedir?

Özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesi işlemine istimlak deniyor. Peki, istimlak tebliği nedir?

Kamulaştırma işlemleri nelerdir?

Kamulaştırma, özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlayan kanuni bir yol olarak ifade ediliyor. Peki, kamulaştırma işlemleri nelerdir?

İstimlak Kanunu 2014!

İstimlak hakkında yasal esaslar, 18215 sayılı Resmi Gazete'de 8 Kasım 1983 tarihinde yürürlüğü girdi. İstimlak Kanunu'nda istimlak ile ilgili genel hükümlere yer veriliyor. İşte, İstimlak Kanunu 2014!

İstimlak şartları!

Özel kişilere ait taşınmaz malların devlet veya kamu tüzel kişilerince kamu yararı gereğince kanunla gösterilen esaslar çerçevesinde parası peşin ödenmek kaydıyla mülkiyetinin alınması işlemi olan istimlak şartları nelerdir?

İstimlak işlemleri!

İstimlak işlemleri, imar planında kamu yararına tahsis edilmiş taşınmazların istimlakı gerekiyorsa bu taşınmaza veya taşınmazlara ait belediyelerce istimlak kararı alınıyor. İstimlak kararını belediye encümeni veriyor...

İstimlak kararına nasıl itiraz edilir?

Gayrimenkulü istimlak uygulaması kapsamına girenler bu duruma itiraz etme hakkına sahiptirler. Peki istimlak kararına nasıl itiraz edilir? Detayları haberimizde...

İstimlak nasıl olur?

Kamulaştırma olarak da bilinen istimlak nasıl olur? Merak ediyorsanız sorunuzun yanıtını haberimizde bulabilirsiniz...

İstimlak nasıl yapılır?

4650 Sayılı Kanun ile 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanununa göre kamu yararı gözetilen yerlerde istimlak yapılıyor. Peki istimlak nasıl yapılır? İşte yanıtı...

İstimlak ne demektir?

Gayrimenkulünüz istimlak durumunu, tapu senediniz ile İstimlak Müdürlüğü'ne başvurarak öğrenebilirsiniz. İstimlak ne demektir, detayları...

İstimlak hesabı nasıl yapılır?

İstimlak, özel mülkiyete ait bir gayrimenkulü Devlet/Kamu mülkiyeti haline getirmek anlamına gelen hukukî terim olarak karşımıza çıkıyor. Peki, istimlak hesabı nasıl yapılır?

İstimlak nasıl kaldırılır?

İmar planına göre gerekli görülen yerlerde gayrimenkullerin, sahiplerinden karşılığı ödenerek alınması işlemine istimlak deniyor. İstimlak tapu idaresine ibraz edilmediğinde silinebiliyor. Peki, istimlak nasıl kaldırılır?

İstimlak nasıl hesaplanır?

Özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlayan kanuni yola istimlak deniyor. Peki, istimlak nasıl hesaplanır?

İstimlak işlemi neden yapılır?

İstimlak ile özel kişilere ait gayrimenkuller, kamu yararı gözetilerek kanun esaslarına göre karşılığı ödenmek kaydıyla alınıyor. Peki istimlak işlemi neden yapılır? İstimlak işlemi nasıl yapılır?

Kentsel dönüşümde açık artırma nasıl yapılır?

Kentsel dönüşümde açık artırma nasıl yapılır?: En az üçte iki çoğunluk ile alınan karara katılmayan maliklerin bağımsız bölümlerine ilişkin arsa payları satılabiliyor. İşte kentsel dönüşüm satış esasları...

İmar planı değişikliği nasıl yapılır?

İmar planlarında bulunan sosyal ve teknik alt yapı alanlarının kaldırılması, küçültülmesi veya yerinin değiştirilmesine dair plan değişiklikleri zorunluluk olmadıkça yapılmaz. Peki, imar planı değişikliği nasıl yapılır?

Çevre düzeni planları nasıl yapılır?

Çevre düzeni planı sınırları, yönetsel, mekansal ve işlevsel bütünlük arz eden bir veya birden fazla il sınırları bütününü veya bir kısmını kapsayacak şekilde belirleniyor. Peki, çevre düzeni planları nasıl yapılır?

Miras pay hesabı nasıl yapılır?

Mirasçılar, mirasbırakanın ölümü ile mirası bir bütün olarak, kanun gereğince kazanırlar. Peki, miras pay hesabı nasıl yapılır? Miras nasıl paylaştırılır? İşte Medeni Kanun kapsamında yer alan esaslar...

Ada mevki ilanı nasıl yapılır?

Kadastro ilanında; kadastrosu yapılacak mevki, mahalle, sokak açık olarak gösteriliyor. Peki, ada mevki ilanı nasıl yapılır? İşte sorunuzun yanıtı ve mevki ilan tutanağı ile ada ilan tutanağı örnekleri...

Kadastro çalışma alanı ilanı nasıl yapılır?

Kadastro çalışma alanı ilanı nasıl yapılır? Kadastro çalışma alanı, kadastro çalışmalarına başlanmadan en az 15 gün önce kadastro müdürü tarafından bölge merkezinde, çalışma alanında, komşu köy, mahalle ve belediyelerde ilan ediliyor...

Kira artış hesabı nasıl yapılır?

Yıllık kira sözleşme süresi dolan kiralamaların devam etmesi halinde ev sahibi için kiracısına zam yapma hakkı doğuyor. Peki, 2014 kira artış hesabı nasıl yapılır?

Mal varlığı araştırması nasıl yapılır?

6183 sayılı Kanunun 62. maddesi hükmü uyarınca, kamu alacaklarının takip ve tahsili amacıyla, amme borçlusunun mal varlığının tespit edilebilmesi için yurt çapında mal varlığı araştırması yapılması gerekiyor. Peki, mal varlığı araştırması nasıl yapılır?

Kadastroda düzeltme işlemleri nasıl yapılır?

Kadastro sırasında veya sonrasında yapılan işlemlerle geometrik durumları kesinleşmiş olan taşınmazlarda düzeltme yapılabiliyor mu? Kadastroda düzeltme işlemleri nasıl yapılır? İşte Kadastro Kanunu esasları bu haberde..

istimlak nasıl yapılır Haberi

istimlak nasıl yapılır

İstimlak ve irtifak hakkı kurulması!

İstimlak; özel mülkiyete ait bir gayrimenkulü (bina, arsa, akar) Devlet/Kamu mülkiyeti haline getirmek anlamına gelen hukukî bir terim olarak tanımlanıyor. 


Devlet ve kamu tüzel kişileri, kamu yararının gerektirdiği hallerde, karşılıklarını peşin ödemek şartı ile özel mülkiyette bulunan taşınmaz malları, kanunla gösterilen esas ve usullere göre, tamamını veya bir kısmını kamulaştırmaya ve bunlar üzerinde idarî irtifaklar kurmağa yetkili oluyor. 


Ödenecek karşılık, taşınmaz malın tamamının kamulaştırılması halinde, o malın malikinin kanunda gösterilecek usul ve şekle uygun olarak bildireceği vergi değerini; kısmen kamulaştırmalarda, vergi değerinin kamulaştırılan kısma düşen miktarını aşamıyor.


Kamulaştırılan taşınmaz mal karşılığının vergi değerinden az takdir edilmesi halinde malikin itiraz ve dava hakkı bulunuyor. 


Taşınmaz malın mülkiyetinin kamulaştırılması yerine, amaç için yeterli olduğu takdirde taşınmaz malın belirli kesimi üzerinde irtifak...