09 / 01 / 2025

istimlak nedenleri

istimlak nedenleri

Özel mülkiyete ait bir gayrimenkulü Devlet/Kamu mülkiyeti haline getirilmesi işlemine istimlak deniyor. Peki,hangi kurumlar istimlak yapabilir? İşte, istimlak yapabilecek kurumlar!

İstimlak işlemi neden yapılır?

İstimlak ile özel kişilere ait gayrimenkuller, kamu yararı gözetilerek kanun esaslarına göre karşılığı ödenmek kaydıyla alınıyor. Peki istimlak işlemi neden yapılır? İstimlak işlemi nasıl yapılır?

1957'de müteahhitlere istimlak ödemeleri yapılmaya başlanmış!

1957 yılında müteahhitlere istimlak ve istihkak bedelleri ödenmeye başlamış. 

1957 yılında istimlak bedeli ödenmeyenler şikayet etmiş!

1957 yılında Belediye tarafından istimlak edilen evlerin sahiplerine ödenmeyen sitimlak bedelleri vatandaşları çileden çıkarmış. Vatandaşlar, ödenmeyen istimlak bedelleri için şikeyette bulunmuşlar.

1946 yılında Balıkpazarı'nda istimlak edilen konutlar için belediye köşeye sıkıştı! Konut sahipleri evlerini istiyor

1946 yılında Belediye, Eminönü-Unkapanı yolunu açmak için Balıkpazarı'ndaki evleri istimlak etmiş. Fakat kanuna göre belediyenin böyle bir hakkı olmadığı ortaya çıkmış ve ev sahipleri evlerini geri istemeye başlamış. İşte detaylar... 

5 maddede barınma krizinin ana nedenleri! Türkiye'de konutta amorti süresi çok uzun! 

Bir konut yatırımının kendini kira geliri ile amorti edebilmesi için 240 aylık yani 20 senelik kira gelirinin yetmesi gerekiyor ancak Türkiye'de bu süre çok daha uzun. İşte 5 maddede gündemden düşmeyen barınma krizinin ana nedenleri...

1938 yılında Çemberlitaş bahçe içine alınması için 6 dükkan ve iki bina istimlak edilmiş! 

1938 yılında Çemberlitaş'ın bahçe içine alınmasına karar verilmiş. Fakat bu kapsamda tam şeklini alabilmesi için bahçenin etrafındaki 6 dükkan ve iki bina istimlak edilmiş.

1941 yılında Mısır Çarşısı'nın etrafındaki binalara zorunlu istimlak kararı!

1941 yılında Mısır Çarşısı'nın etrafındaki binalara istimlak kararı verilmiş. 

1957 yılında Karaköy'de 151 bina istimlak edilmiş!

1957 yılında Necatibey ve Kemeraltı caddelerinin genişletilmesi ve meydanın açılması için Karaköy'de 151 binanın istimlakına karar verilmiş.

1938'de Yenikapı ve Ahırkapı'daki teneke evler istimlak edilecekmiş!

1938 yılında Yenikapı ve Ahırkapı'daki teneke evler, bölgede çirkin görüntüye neden olduğu için istimlak edilmesine karar vermiş.

Türk yatırımcılarının Dubai'ye ilgisi artıyor! Dubai niçin bu kadar çok tercih ediliyor? İşte nedenleri...

Son dönemlerde Türk yatırımcılarının Dubaiye ilgili çığ gibi büyüdü. Yatırımcıların Dubai'de yatırım yapmasının bazı nedenleri bulunuyor. Yatırımcılar niçin Dubai'yi tercih ediyor?

1940 yılında İstimlak Kanunu'nda değişiklik! Yeni istimlak edilecek arsalarda birer katlı binalar yapılabilecek!

1940 yılında, İstimlak Kanunu'nun 11. maddesinde değişiklik yapıldı. Buna göre yeni istimlak edilecek arsalarda birer katlı binalar yapılabilecek. 

Belediye bütçesi 500 milyonla 1957'de rekor kırmış! Nedeni; İmar ve istimlak çalışmaları...

1957 yılında belediye bütçesine 500 milyon lira ayrılacağı belirtilmiş. Rekor bütçenin imar ve istimlak çalışmalarından dolayı bu rakama ulaştığı aktarılmış.

1957'te Anadolu Yakası'nda istimlak çalışmaları başlamış!

1957 yılında Anadolu Yakası'nda istimlak çalışmalarına başlanmış. İlk olarak Kadıköy iskelesinden başlayacak çalışma Üsküdar ve Beykoz'a kadar devam edecekmiş. İşte ayrıntılar...

Kentlerden köylere göçün en büyük nedenleri: Daha iyi konut ve yaşam koşulları!

2020'den beri İstanbul'dan göç edenlerin sayısı kademeli olarak artmaya devam ediyor. TÜİK verilerine göre, büyük kentlerden göçün temel nedenleri arasında “daha iyi konut ve yaşam koşulları” geliyor.

istimlak nedenleri Haberi

istimlak nedenleri

Hangi kurumlar istimlak yapabilir?

Özel mülkiyete ait bir gayrimenkulü Devlet/Kamu mülkiyeti haline getirilmesi işlemine istimlak deniyor. Kamu menfaati gözetilerek özel mülklerin bedeli ödenmesi yoluyla el konulması olarak da tanımlanabiliyor. 


Yol, sulama kanalı, havaalanı gibi kamusal yapıların inşa edileceği bölgedeki araziler istimlak ediliyor. İstimlak karşılığında mal sahibine malın değeri ödeniyor ve malın mülkiyeti malı satın alan kuruma geçiyor. 


4650 Sayılı Kanun ile 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu istimlakin nasıl yapılacağını göstermek amacıyla düzenlenmiş olup, belediyeler, imar planları doğrultusunda park, yol, Metro, hızlı tramvay, alt ve üst geçit, otopark mezarlık alanı gibi kamu hizmet alanlarının genişlemesi için istimlak gerçekleştiriliyor.



İstimlak kararına karşı itiraz yolu açık oluyor. İstimlak kararına itiraz için 30 gün içerisinde idare mahkemesine, istimlak bedeline karşı itiraz içinse 30 gün içerisinde asliye hukuk mahkemesine...