02 / 05 / 2024

istimlak uygulaması

istimlak uygulaması

Kamulaştırma faaliyetleri olarak da bilinen istimlak bir bedel karşılığında yapılıyor. Peki söz konusu istimlak bedeli nasıl hesaplanır? Ayrıntıları haberimizde...

İstimlak davası nedir?

İstimlak davası, istimlak bedelinin mahkemece tespiti ve taşınmaz malın idare adına tescili için açılabiliyor. Peki istimlak davası nedir? İstimlak davası ne zaman hangi mahkemede açılır?

Mersin OSB'den sektörel kota uygulaması talebi!

Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili Ballı "Aynı sektörlerde faaliyet gösteren iş yerleri yan yana açılıyor ve hem pazar payı düşüyor hem de üretici zarara uğruyor. Bunu önlemek için sektörel bazlı kota uygulamasına geçilmesi gerek"

İstimlak bedeline itiraz dilekçesi!

İstimlak bedeline itiraz, 30 gün içerisinde Asliye Hukuk Mahkemesi'ne bir dilekçe ile başvurularak yapılabiliyor. Peki, istimlak bedeline itiraz dilekçesi nasıl yazılır? İşte itiraz dilekçedi örneği..

İstimlak bedeline itiraz!

İstimlak ile özel kişilere ait gayrimenkullerin, kamu yararı gözetilerek kanun esaslarına göre karşılığı ödenmek kaydıyla alınıyor. Peki istimlak bedeline itiraz edilebilir mi? İtiraz nasıl yapılır?

Emlak istimlak müdürlüğü görevleri!

İstimlak Müdürlüğü; Belediye Başkanlıklarının’nın görev alanında bulunan hizmetlerin kamu yararına tahsisi için özel ve tüzel kişilere ait taşınmazları kamulaştırıyor. İşte emlak ve istimlak müdürlüğü görevleri...

İstimlak işlemi neden yapılır?

İstimlak ile özel kişilere ait gayrimenkuller, kamu yararı gözetilerek kanun esaslarına göre karşılığı ödenmek kaydıyla alınıyor. Peki istimlak işlemi neden yapılır? İstimlak işlemi nasıl yapılır?

İstimlak uzlaşma daveti nedir?

İstimlak bedelinin taşınmazın gerçek değerinden düşük kalması durumlarında İstimlak Uzlaşma komisyonu ile görüşmeler yapılabiliyor. Bu süreçte kişiye gönderilen istimlak uzlaşma daveti nedir? Uzlaşma daveti alındığında ne yapılır?

Belediye nasıl istimlak eder?

İstimlak İşlemleri Rehberine göre; Belediyece istimlakin yapılabilmesi için imar planında taşınmazın kamu hizmetine tahsisli olması gerekiyor. Peki, belediye nasıl istimlak eder? Belediye istimlak işlemleri nelerdir?

İstimlak kanunu nedir?

İstimlak kanunu nedir?: İstimlak mevzuatı kapsamında, 4650 Sayılı kanun ile değişik 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu istimlakin nasıl yapılacağını göstermek amacıyla yasalar bulunuyor. İşte belediye istimlak kanunu..

İstimlak durumu nasıl öğrenilir?

İstimlak, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlayan kanuni bir yol olarak tanımlanıyor. Peki bir taşınmazın istimlak durumu nasıl öğrenilir?

Atatürk Bulvarı için 700 arsa ve bina istimlak edildi!

Fatih'teki Tarihi Yarımada ve Beyoğlu'nu bağlayan Atatürk Bulvarı için 700 arsa ve üzerinde binalar 1941 yılında istimlak edildi. İşte Emlakkulisi.com'un tarih araştırmacısı Abdullah Kutalmış Mızrak'ın o haberi...

İzmir'de akıllı kavşak uygulaması başladı!

İzmir'de akıllı kavşak uygulaması başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2 yılda hayata geçireceği proje ile kavşaklar ve otoparklar yaklaşık 700 kameranın kullanılacağı akıllı sistem ile yönetilecek.

Konya'da Mor Şebeke uygulamasıyla 50 milyon metreküp arıtılıyor!

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye'ye örnek olan "Mor Şebeke" uygulaması ile 50 milyon metreküp su arıtılırken, 1 milyon metreküp su standartlarına uygun bir biçimde kullanıma kazandırıyor.

istimlak uygulaması Haberi

istimlak uygulaması

İstimlak bedeli nasıl hesaplanır?

İstimlak, kamu yararı gözeten projeler kapsamı çerçevesinde, özel mülkiyet altına olan mülklerin kamu tüzel kişileri tarafından mülkiyetleri altına alınmasını sağlayan bir uygulama şeklinde nitelendiriliyor.


Yetkisi, belediyeler, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, Üniversiteler gibi kamu tüzel kişilerine ait olan istimlağın nasıl yapılacağı hususu 4650 Sayılı Kanun ile 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu'nda ele alınmıştır. İstimlak nedir, sorusuna açıklık getirdikten sonra, istimlak bedeli nasıl hesaplanır, sorusunu yanıtlayalım.


İstimlak bedeli nasıl hesaplanır?

Sulama, turizm gibi büyük projelerde istimlak bedelinin en az 6'ta 1'i peşin olmak üzere, geri kalan kısım devletin ödediği en yüksek faizden 5 yıla yayılan bir ödeme planıyla ödenebiliyor.



Işıl Seren...