19 / 05 / 2024

İstimlak ve irtifak hakkı

İstimlak ve irtifak hakkı

Özel mülkiyete ait bir gayrimenkulü devlet mülkiyeti haline getirmek anlamına gelen hukukî bir terime istimlak deniyor. İşte, istimlak ve irtifak hakkı kurulması!

ASKİ'den başkentte satılık 3 arsa ve 1 arazi!

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığı, Ankara'da yer alan 3 arsa ve 1 araziyi satışa çıkardı. 

O Belediyede arsa satışı kapsamında usulsüzlük ve yolsuzluk yaptığı belirlenen 7 kişi tutuklandı!

Malatya Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Belediye'de Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’ndeki şüpheli işlemle ilgili 4 personeli görevden alarak, Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştu. Olay ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı ve 7 kişi tutuklandı. 

Kat irtifakı olan ev depremde yıkılırsa ne olur?

Kat irtifakı, bir arsa üzerinde yapılacak bir inşaat için mülkiyet hakkını temsil eden bir tür mülkiyet hakkıdır. Bu hak, Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre irtifak hakkı olarak adlandırılır ve inşaat projeleri için çok önemlidir. Olası depremlerde de hangi hakları sunacağı merak ediliyor.

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş için gerekli belgeler neler?

Kat irtifakı ve kat mülkiyet farklı kavramlar olduğu için ilkinden diğerine geçiş yapılması gerekir. Kat irtifakı, yapı inşaat halindeyken hak edilen bir tapu türüdür. Ancak yapının inşaası tamamlandıktan sonra kat mülkiyetine geçilir. Peki bu süreçte gereken belgeler nelerdir?

Kat mülkiyeti ile kat irtifakı arasındaki fark nedir?

Mülk sahibi olanları ilgilendiren konulardan biri de kat mülkiyeti ve kat irtifikadır. Bu iki kavram birbirinden bazı noktalarla ayrılmıştır. Peki kat mülkiyeti ve kat irtifakı neyi ifade eder ve arasındaki farklar nelerdir? İşte kat mülkiyeti ve kat irtifakı ile ilgili bilgiler...

Kat irtifakı tapu ne demek? Konutta Kat irtifakı ne demek? Kat irtifakı olan ev alınır mı?

Son zamanlarda konut alıcıları arasında merak uyandıran konulardan biri 'kat irtifakı tapusu' oldu. Peki, kat irtifakı olan ev alınır mı? Kat irtifaklı daire kiraya verilir mi? Kat mülkiyeti ve kat irtifakı arasındaki fark nedir?  İşte ayrıntılar...

Milli Emlak o ilde akaryakıt ve servis istasyonu imarlı arsa satacak!

Manisa İli Yunusemre Belediye Başkanlığı Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Manisa Yunusemre'de akaryakıt ve servis istasyonu imarlı arsa satacak. Satış ihalesi 18 Temmuz'da yapılacak.

Ankara'da 49 yıllığına irtifak hakkı tesis edilecek! İhalesi 31 Ağustos'ta!

Ankara Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Başkent Milli Emlak Dairesi Başkanlığı Seymen Emlak Müdürlüğünden: tarafından Kahramankazan İlçesi Saraç Mahallesi'ndeki taşınmazlar üzerinde 49 (kırk dokuz) yıl süreli bağımsız ve sürekli nitelikte irtifak hakkı tesis edilecek.

Ankara'da tesis yapım karşılığı irtifak ve işletme hakkı veriliyor!

Ankara Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Başkent Milli Emlak Dairesi Başkanlığı Seymen Emlak Müdürlüğü tarafından Kahramankazan İlçesi Orhaniye Mahallesi'nde tesis yapım karşılığı irtifak ve işletme hakkı veriliyor...

Kat irtifakı nedir, nasıl kurulur? Kat irtifakı ile kat mülkiyeti arasındaki fark nedir?

Kat irtifakı, henüz devam eden bir inşaattan, daire veya iş yeri satın alan kişilerin sahip olduğu bir tapu çeşididir ve kurulumu Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden alınacak bir belge ile gerçekleşir. Ancak kat irtifakı geçici bir süreliğine işlevseldir. İşte, kat irtifakı ve kat mülkiyeti hakkın

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş ücreti 2021!

Kat irtifakı tapusu olan bir bağımsız bölüme kat mülkiyeti alınabilmesi için inşaatın tamamlanması ve tüm izinlerin alınması gerekiyor. Peki, kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş işlemleri nasıl yapılıyor? İşte kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş ücreti 2021...

Yatırım ve istihdam taahhüt eden yatırımcılara ihalesiz arazi imkanı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Milli Emlak Tebliği’nde değişiklik yapıldı. Buna göre, belirli şartları karşılayan yatırımcılara, Devlet İhale Kanunu’na göre ilansız olacak şekilde, Hazine taşınmazlarını doğrudan kullanma izni veya irtifak hakkı tanınacak.

İrtifak hakkı ve kiralama kaynaklı alacaklar yapılandırılacak!

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, İl özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile sermayesinin yüzde 50'den fazlası bunlara ait şirketlerin taşınmazlar hakkında yapılan irtifak hakkı ve kiralama işlemlerinden kaynaklanan alacakların da yapılandırma kapsamında olduğunu belirtti.

İstimlak ve irtifak hakkı Haberi

İstimlak ve irtifak hakkı

İstimlak ve irtifak hakkı kurulması!

İstimlak; özel mülkiyete ait bir gayrimenkulü (bina, arsa, akar) Devlet/Kamu mülkiyeti haline getirmek anlamına gelen hukukî bir terim olarak tanımlanıyor. 


Devlet ve kamu tüzel kişileri, kamu yararının gerektirdiği hallerde, karşılıklarını peşin ödemek şartı ile özel mülkiyette bulunan taşınmaz malları, kanunla gösterilen esas ve usullere göre, tamamını veya bir kısmını kamulaştırmaya ve bunlar üzerinde idarî irtifaklar kurmağa yetkili oluyor. 


Ödenecek karşılık, taşınmaz malın tamamının kamulaştırılması halinde, o malın malikinin kanunda gösterilecek usul ve şekle uygun olarak bildireceği vergi değerini; kısmen kamulaştırmalarda, vergi değerinin kamulaştırılan kısma düşen miktarını aşamıyor.


Kamulaştırılan taşınmaz mal karşılığının vergi değerinden az takdir edilmesi halinde malikin itiraz ve dava hakkı bulunuyor. 


Taşınmaz malın mülkiyetinin kamulaştırılması yerine, amaç için yeterli olduğu takdirde taşınmaz malın belirli kesimi üzerinde irtifak...