17 / 05 / 2024

istimlak yapma yetkisi

istimlak yapma yetkisi

İstimlak kamu yararı gözetilerek şahısa ait taşınmazların yol, okul, hastane ve bunun gibi kamunun ortak kullanımı ihtiyacına hizmet verme amacıyla ilgili kanun hükümlerinin uygulanması işlemi oluyor. Peki, istimlak işlemini kim yapar?

Adalar’da plan yapma ve onaylama yetkisi İBB'den alındı!

İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile Marmara Denizi ve Adalar'da plan yapma ve onaylama yetkisinin İBB’den alınmasına tepki gösterdi. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına Van'da bazı alanlarda verilen imar yetkisi 1 yıl uzatıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına Van'da depremden sonra verilen, bazı alanlarda imar planları ile her türlü arazi ve arsa düzenlemeleri yapma, yaptırma ve onaylama yetkisi 1 sene uzatıldı.

SPK borsa faaliyetlerine ilişkin yönetmelikte değişikliğe gitti!

Borsada işlem yapma yetkisi verilenlere ve/veya temsilcilerine verilecek para cezasında üst limit 50 bin TL'den 5 milyon TL'ye çıkarıldı.

MEMDER Başkanı Mehmet Kırkık’ın emlakçılık yetki belgesi iptal edildi!

Kısa adı Memder olan Milas Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Mehmet Kırkık’ın taşınmaz ticareti yönetmeliğindeki şartları taşımadığından dolayı taşınmaz ticareti yetki belgesi ( emlakçılık yapma yetkisi) Ticaret Bakanlığı tarafından iptal edildi...

Altın Emlak Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşu oldu!

Altın Emlak, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından sınav ve belgelendirme yapma yetkisi aldı. Altın Emlak MYK Yönetim Kurulunun kararı ile sınav ve belgelendirme yapmak üzere YB-0217 kodu ile yetkilendirildi.

Muradiye'nin 1/1000'lik imar planı yapma yetkisi Büyükşehir'de!

Yunusemre Belediye Meclisi Muradiye’de 1/1000’lik imar planı yapma yetkisini Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne devretti.

İşte Kadir Topbaş'ın İstanbul'a yapacağı 11 ulaşım projesi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 2017 bütçesinin oylandığı toplantıda konuşan İBB Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un plan bütünlüğüne dikkat çekip, “Bakanların plan yapma yetkisi olmamalı” diye konuştu.

Akdağmadeni Kent Meydanı istimlak çalışmaları tamamlandı!

Akdağmadeni Belediye Başkanı Suphi Daştan, Kent Meydanı projesinin istimlak çalışmalarının sonuncusunu da tamamladıklarını bildirdi. Daştan, 4 katlı binanın yıkılarak projeye dahil edilebilmesi için 402 bin TL istimlak bedeli ödendiğini söyledi.

Thermo King ATP sertifikasını Türkiye’de verme yetkisi aldı!

Thermo King, soğuk zincir taşımacılığı yapan firmaların en önemli referanslarının başında gelen ATP sertifikasını Türkiye’de verme yetkisi aldı.

Adolf Hitler’in doğduğu ev istimlak edilecek!

Avusturya Hükümeti, Nazi sempatizalarının ilgi odağı haline gelmesini engellemek için Adolf Hitler’in doğduğu evi istimlak etmeyi planlıyor. Karar, Nazilerin ilgisinin nasıl durdurulabileceği konusunda devam eden istişarelerin ardından alındı.

Gayrimenkulde uygun fiyatlarla yatırım yapma imkanı sunuluyor!

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, Türkiye'deki gayrimenkul ürünlerine Avrupa'nın birçok ülkesine göre uygun fiyatlarla yatırım yapma imkânı sunulduğunu söyledi.

Hasankeyf halkı istimlak bedelinden şikayetçi!

Hasankeyf'i yutacak Ilısu Barajı'nın inşaatı devam ederken, halkın ilçeyi boşaltması için kaymakamlığa yazı gönderildi. 10 bin yıllık tarihin sular altında kalacağına üzülen halk, diğer yandan istimlak bedeli sebebiyle mağdur olmuş durumda.

İstimlak itiraz dilekçeleri!

Özel şahıslara ait gayrimenkullerin kamu yararına uygun bir şekilde devlet tarafından el konulduğu uygulama istimlak oluyor. İstimlaka bir dilekçe ile itiraz edilebiliyor. İşte istimlak itiraz dilekçeleri..

istimlak yapma yetkisi Haberi

istimlak yapma yetkisi

İstimlak işlemini kim yapar?

İstimlak kamu yararı gözetilerek şahısa ait taşınmazların belli bir proje amacına göre yol, okul, hastane ve bunun gibi kamunun ortak kullanımı ihtiyacına hizmet verme amacıyla ilgili kanun hükümlerinin uygulanması işlemi oluyor.


Tanımdan da görüldüğü üzere, istimlak işleminin yapılabilmesi için kamu yararı kararının alınmış olması gerekiyor. Yapılan bu işlem için de mal sahibine bir bedel ödeniyor. Peki, istimlak kim yapar?


Kanunen idareler, kanunlarla yapmak yükümlülüğünde bulundukları kamu hizmetlerinin veya teşebbüslerinin yürütülmesi için gerekli olan taşınmaz malları, kaynakları ve irtifak haklarını; bedellerini nakden ve peşin olarak veya eşit taksitlerle ödemek suretiyle kamulaştırma yapabilirler.


Kamu yararı kararı verecek merciler

a) Kamu idareleri ve kamu tüzelkişileri;

1. 3 üncü maddenin ikinci fıkrasında sayılan amaçlarla yapılacak kamulaştırmalarda ilgili bakanlık,

2. Köy yararına kamulaştırmalarda köy ihtiyar kurulu,

3. Belediye...