23 / 05 / 2024

ivaz

ivaz

Bir hukuk terimi olarak karşımıza çıkan ivazlı akit nedir, sorunuzun yanıtı ve detayları haberimizde...

İvazsız ne anlama gelir? İvazsız intikal ve iktisap ne demektir?

İvazsız kelimesi, hukuki terimler arasında yer aldığı için herkes tarafından bilinmeyebilir. Ancak bu terimler özellikle hukukla ilgili olanlar için oldukça önemlidir. Bu terim özellikle de gayrimenkul alanında sıkça kullanılır. Peki ivaz, ivazsız, ivazsız intikal nedir?

Ticari kazanç yönünden gayrimenkul satışı!

Gayrimenkul satışlarında devamlılık bulunmayan ve bir ivaz karşılığı olmak üzere 2007 tarihinden önce iktisap edilip 4 yıl ya da 5 yıl süre ile elde tutulan gayrimenkullerin elden çıkarılması sonucu doğacak kazançlar vergilendiriliyor.

Tapu bağış işlemleri 2015!

Tapuda bağış hayatta olan kimseler arasında mülkiyetin tamamını veya bir kısmını hiçbir ivaz gözetmeden devredildiği tasarruf oluyor. Peki, bir taşınmazın tapusu nasıl bağışlanır? İşte tapu bağış işlemleri 2015..

Gayrimenkulün bağışlanması!

Bağışlama, hayatta olan kimseler arasında bir tasarruftur ki onunla bir kimse, mukabilinde bir ivaz taahhüt edilmeksizin malının tamamını veya bir kısmını diğer kimseye temlik eder...

İvazsız intikal nedir?

7338 kanun numaralı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununa göre ivazıs intikal ne ifade ediyor? Merak ediyorsanız, yanıtı için haberimizi inceleyebilirsiniz. İvazsız intikal nedir, yanıtı...

ivaz Haberi

ivaz

İvazlı akit nedir?

İvazlı akit nedir sorusunun yanıtından önce "ivaz" ve "akit" kelimelerine açıklık getirmek faydalı olacaktır. 


İvaz kelimesi, hukuksal bir terim olarak, karşılık anlamına geliyor. Buna göre hukuki işlemler ivazlı ve ivazsız olmak üzere ikiye ayrılıyor.


Akit ise larşılıklı ve birbirine uygun irade açıklamalarından meydana gelen hukuki işleme deniyor. Mukavele veya sözleşme olarak da biliniyor. Bu bilgiler ışığında asıl sorumuz olan "İvazlı akit nedir?" sorumuzu yanıtlarsak; İvazlı akit, borçlar hukukuna göre iki tarafada borç yükleyen karşılıklı yapılan sözleşmeye deniyor.


İvazsız akit

Eğer bir sözleşme, sözleşen taraflardan sadece birisine borç yüklemekte ve diğer taraf herhangi bir yüküm altına girmeksizin sözleşmeden yararlanmakta ise, ivazsız akit niteliği taşımış oluyor. 


Tapuda ivazlı akit niteliği taşıyan işlemler..

- Bağımsız Bölüm İlavesi

- Bağış

- Devre Mülk Hakkı

- Diğer İrtifak Hakları

- Geçit Hakkı

-...