16 / 02 / 2025

izale i şuyu davası dilekçe örnekleri

izale i şuyu davası dilekçe örnekleri

İzale-i şuyu davası açmak için Sulh Hukuk Mahkemelerine bir dilekçe ile başvuruda bulunulması gerekiyor. Peki, izale-i şuyu davası dilekçesi nasıl yazılır? İzale-i şuyu dava dilekçe örneği..

İş yeri sahibi-kiracı anlaşmazlığı ‘Kirada artış ve 2 sene sonra tahliye’ şartıyla çözüme kavuştu!

Yargıya taşınması halinde uzun sürebilecek iş yerinin tahliyesi uyuşmazlığı, arabuluculuk uygulaması ile 3,5 haftada çözüldü. İş yeri sahibi ve kiracı, kiranın güncellenmesi ve taşınmazın 2 sene sonra tahliye edilmesi şartıyla anlaşmaya vardı.

Tapuda parmak izi zorunluluğu resmen başladı! Teyit alınmazsa işlem yapılmıyor

Tapu işlemleri sırasında sahteciliğe karşı hayatı geçirilen parmak izi uygulaması resmen başladı. Tapu işlemleri artık çipli kimlikle gerçekleştiriliyor. Kimlik cihaza yerleştiriliyor, vatandaştan da parmak izi alınıyor. İki veri uyuşmazsa işlem yapılmıyor.

2025 yılı arabuluculuk ücret tarifesi belli oldu: Kira uyuşmazlıkları 835 TL’den başlıyor!

2025 Yılı Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi bugünkü 32763 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Özel hukuk uyuşmazlıklarının arabuluculuk yoluyla çözümlenmesi için 2025 yılında yapılacak ödemeye ilişkin asgari ücret tarifesi belli olurken, kira uyuşmazlıkları yeni tarifede 835 TL’den başlıyor.

Kira anlaşmazlıklarında 2023 Eylül'den itibaren gelinen son nokta: 116 bin 238'i anlaşmayla sonuçlandı!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2013 yılından itibaren ihtiyari ve zorunlu arabuluculuk için yapılan 6 milyon 765 bin başvurudan 4 milyon 226 bininin anlaşmayla sonuçlandığını açıklayarak bunlardan 116 bin 238'ini kira uyuşmazlığı olduğunu belirtti.

Kiraya yüzde 25 sınırı yarın biterse, kiracılar ve konut sahibi için ne değişecek? 

Yüzde 25 zam sınırının uygulandığı dönemde kiracı ile konut sahibi uyuşmazlıkları arttı ve bunun üzerine arabulucu sistemi uygulamaya alındı. Fakat şimdi kiralardaki yüzde 25 zam sınırı kaldırılıyor.  Peki kiracılar ve konut sahibi için ne değişecek? İşte detaylar...

Tüketici derneği uyarıda bulundu! Havale ve EFT yaparken dikkatli olun!

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, EFT veya havale yolu ile para gönderen tüketicilere yönelik uyarı yaptı. "Havale veya EFT, ödemelerin yapıldığının bir kanıtıdır. Yapılan açıklama kısmına önem verilmez ise herhangi bir uyuşmazlık ve konunun yargıya taşınması durumunda tüketicileri

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği açıkladı! Gayrimenkulde değerleme hizmet oranı pahalı değil

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Başkanı Yaşar Bahçeci, SPK’dan lisanslı olan gayrimenkul ve varlık değerlemesinde bulunan uzmanların ve değerleme firmalarının kira uyuşmazlıklarındaki arabuluculuk seviyesindeki fiyat belirlemeden çözüm bulmaya çalıştıklarını kaydetti.

İzale-i şuyu nedir?

İzalei-i şuyu önemli bir hukuk terimidir ve bir davayı ifade eder. Ortaklığın giderilmesi davası olarak da adlandırılan bu dava kişisel mülkiyete geçilmesini sağlar. Peki izale-i şuyu davası nedir, hangi durumlarda açılı ve nasıl sonuçlanır? İşte izale-i şuyu ile ilgili bilgiler...

DASK ve TOBBUYUM'dan afetlerden kaynaklı kayıp uyuşmazlıkları için işbirliği olanağı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), afetlerden ötürü kayıplara uğrayan vatandaşların uyuşmazlıklarının en kısa zamanda ve etkili bir şekilde çözülmesi için işbirliğine gidiyor.

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) nedir?

Veraset ilamı, bir kişinin vefat ettiğinde geride bıraktığı malvarlığı değerlerini belirlemek ve bu varlıklar üzerinde yasal hak sahibi olan mirasçıların bu haklarını ispat etmelerini sağlayan resmi bir belgedir. Özellikle tenkis davaları ve izale-i şüyu davaları gibi hukuki süreçlerde kullanılır.

Kiralık evlerde yeni dönem 3 gün sonra başlıyor! Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Sil baştan değişecek!

Kira uyuşmazlıklarını çözüme kavuşturacak olan arabuluculuk sistemi 3 gün sonra resmen başlıyor. Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Sil baştan değişecek!

İzale-i şüyu ne demek? Ortaklığın giderilmesi için ne yapılmalı?

İzaile-i şüyu, Türkçe karşılığı ortaklığın giderilmesi olarak ifade edilir. Taşınır veya taşınmaz mallarda ortaklığın sona erdirilmesi izale-i şüyu davası ile hukuken gerçekleşir. Kişisel mülkiyete geçişin sağlanmasına yarayan bu davanın resmen bazı kuralları vardır. 

Kirada yeni dönem 1 Eylül itibariyle başlıyor! Kira uyuşmazlıkları bir ayda çözüme kavuşacak!

Kira uyuşmazlıklarını bir ay içinde çözüme kavuşturacak olan yeni dönem 1 Eylül itibariyle resmen başlıyor. İşte ayrıntılar...

izale i şuyu davası dilekçe örnekleri Haberi

izale i şuyu davası dilekçe örnekleri

İzale-i şuyu dava dilekçe örneği!

İzale-i şuyu davası, gayrimenkule ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarların mallarının aynen taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları nispetinde paylaştırılması için açılıyor.


İzale-i şuyu davası açmak için Sulh Hukuk Mahkemelerine bir dilekçe ile başvuruda bulunulması gerekiyor. İzale-i şuyu davasında yetki, taşınmazın yer aldığı bölgede bulunan Sulh Hukuk Mahkemesinde oluyor.


Peki, izale-i şuyu davası dilekçesi nasıl yazılır? İzale-i şuyu dava dilekçe örneği aşağıda yer alıyor.


İzale-i şuyu davası dilekçesi:

DAVACI :

VEKİLİ :

DAVALILAR : 1-

2-

3-


KONU : Taşınmazdaki Paydaşlığın Giderilmesi İsteminden ibarettir.


AÇIKLAMALAR :


1- Müvekkilim davalılarla birlikte paydaş oldukları dava konusu 198 Ada, 29 parsel üzerine iki katlı yazlık bir ev yapmıştır. Taşınmazın üzerinde ayrıca portakal ve üzüm bahçeleri bulunmakta, müvekkilin bina inşa ettiği alan ve diğer kısımlar paydaşlar arasında...