28 / 04 / 2024

İzmir depreminde binalar neden yıkıldı

İzmir depreminde binalar neden yıkıldı

İzmir'de meydana gelen depremin sonrasında çok sayıda bina enkaza dönmüş, yıkılan binalar için de ortaya kolonların kesildiğine dair iddialar atılmıştı. Uzmanlar, sosyal medyada da oldukça tartışılan kesik kolonları değerlendirdi.

Oğuz Gündoğdu :Yıkımın sebebi eski binalar!

İzmir'de meydana gelen deprem  çok sayıda binanın yıkılmasına neden oldu. Jeofizik Uzmanı Oğuz Gündoğdu'na göre; bu binaların yıkılmasının nedeni, binaların yaşlı olması.

İzmir'de orta ve az hasarlı binalar için belirlenen rezerv alanlar nerede? Milletvekili tek tek sordu! 

CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, İzmir'de orta ve az hasarlı binalar için belirlenen Rezerv Yapı Alanlarının nerede olduğunun bilinmediğine dikkat çekerek, Bakanlığın açıklaması gerekenleri tek tek sıraladı. 

AK Partili Hamza Dağ: İzmir'deki orta hasarlı binalar için formül hazır!

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ yaptığı açıklamada, Bayraklı’da yıkıma sebep olan ve 30 Ekim depreminde orta hasarlı binalar ile ilgili çalışma yürüttüklerini dile getirdi. 

Dirençli binalar artık tercih değil zorunluluk! Marmara depreminde sanayinin çarkları durabilir! 

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği’nin (ÇEDBİK) ev sahipliğinde, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı desteğiyle düzenlenen ‘Uluslararası Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi'nde önemli açıklamalar yapan uzmanlar, dirençli binaların artık tercih değil zorunluluk olduğunu söyledi.

İzmirliler dikkat! Binaların yapı durum tespiti için başvurular başladı! Binalara deprem karnesi verilecek!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, şehir genelindeki binaların yapı durum tespiti için başvuru süreci resmen başlatıldı. İşte ayrıntılar...

Jeofizik Mühendisleri Odası'ndan şok açıklama: Binaların temeli zemine bağlı tasarlanmamış ve yatay demirler eksik! 

Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sinancan Öziçer, yıkım meydana getiren depremlerin ardından "Binalar bırakın son yönetmeliği 1975 veya 1995 yönetmeliğine uygun şekilde dahi yapılmış olsa bu kadar can kaybı yaşanmazdı" açıklamasında bulundu. İşte ayrıntılar...

Maraş depreminde yıkılan binaların yarısı 2001’den sonra yapıldı! 

Kahramanmaraş merkezli 10 şehri etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde ‘depreme dayanıklı’ denilerek satılan milyonluk yeni binalar yıkıldı. İşte ayrıntılar...

O bölgeler için korkutan deprem uyarısı! Yeni binalar bile yıkılabilir! 

Türkiye Deprem Tehlike Haritası ve Parametre Değerleri Kararı’nın riskleri eksik gösterdiği iddiası gündeme geldi. Jeoloji Mühendisleri Odası, başta İzmir’in körfez bölgesi olacak şekilde pek çok şehirde depreme dayanıklı olarak yapılacak yeni binaların dahi ilk depremde yıkılabileceğini söyledi.

İzmir'deki depremzedelere yapılan kira yardımı geri istenecek iddiası!

Hükümet, 30 Ekim 2020'de 6,9 büyüklüğünde gerçekleşen İzmir depreminde yıkılan evlerin yerine para karşılığı ev yaptı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 1150 Türk Liralık kira yardımını geri istedi.

Ziraat GYO'nun İzmir binalarının değeri belli oldu!

Ziraat GYO tarafından İzmir'de yer alan binalara ilişkin değerleme raporları yayınlandı. Peki Ziraat GYO'nun İzmir binalarının değeri ne kadar oldu? 

İzmir depreminde yıkılan Cumhuriyet Sitesi C Blok için sanıklara 4.5 yıl hapis istemi!

İzmir depreminde yıkılan Bayraklı'daki Cumhuriyet Sitesi C Blok için hazırlanan iddianamede, sanıkların 8 aydan 4,5'er seneye kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Yağcıoğlu Apartmanı'nın müteahhidi: Yıkılmanın sebebi kolonun kesilmesi!

İzmir depreminde bir bloğu yıkılan Yağcıoğlu Apartmanı'na yönelik açılan davanın duruşması bugün görüldü. Sanık müteahhit  Ş.A, kendisini savundu.

Yılmaz Erbek Apartmanı davasında market hakkında suç duyurusu!

30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen İzmir depreminde çöken binalar arasında yer alan Yılmaz Erbek Apartmanı'nın davasında son durum ne?

Kentsel dönüşüm kapsamında binalar nasıl yıkılmalı?

İzmir'de yaşanan depremin ardından yıkılan binalar ve kentsel dönüşüm uygulamalarıyla tekrar gündem olan asbest riski nasıl ortadan kaldırılır? Kentsel dönüşüm kapsamında binaların yıkımı nasıl yapılmalı? İşte ayrıntılar...

İzmir depreminde binalar neden yıkıldı Haberi

İzmir depreminde binalar neden yıkıldı

İzmir'de çok sayıda can kaybına neden olan deprem ile ilgili ortaya birçok iddia atıldı. Hürriyet'ten Ece Çelik'in haberine göre; özellikle sosyal medyada çok yankı uyandıran kesik kolon iddiaları uzmanların da ilgisini çekti. Peki, binamızda kesik kolon olduğunu nasıl anlarız? Kesik kolon bulunan binalar için nasıl yol izlenmeli? İşte uzmanları açıklamaları...

İnşaat mühendisi Osman Cenk Terzioğlu: Eğer binada üç kolon varsa en ufak bir depremde bina yıkılabilir. Kolonu keserseniz bina o anda da yıkılabilir 30 sene boyunca bu şekilde de kalabilir bunun belli bir süresi yok. Ama bina ufacık bir sarsıntıya bakar. Kolonun kesildiğinden şüphe duyanlar öncelikle kendileri binadaki süreklilik sayesinde bunu kontrol edebilir. Bunlar aşağı kadar gidiyor mu diye kendileri görüp anlayabilir. Kişiler kolonun kesilip kesilmediğini kendisi anlayamıyorsa belediyeden...