06 / 05 / 2024

kaks emsal 30 60 ne demek

kaks emsal 30 60 ne demek

İnşaatına başlanacak bir yapının kesin sınır ve kat sayılarını belirleyen KAKS nedir KAKS ne anlama gelir? Bir inşaatta KAKS hesaplamaları hangi değerler ile ve nasıl yapılır?

TAKS ve KAKS (Emsal) nedir, hesaplama nasıl yapılır?

TAKS KAKS oranları, bir arsa üzerinde inşa edilecek bina için önem teşkil ediyor. Peki, TAKS ve KAKS (Emsal) nedir, hesaplama nasıl yapılır? İşte detaylı bilgiler...

İzmir'in iki ilçesindeki emsal artışları reddedildi!

İzmir'de 30 Ekim 2020'de meydana gelen depremin ardından İzmir genelinde 'emsal artışı' talepleri olmuştu. Büyükşehir Belediyesi Meclis komisyonları emsal artışı talebinde bulunan 2 ilçe için 'ret' kararı verdi.

İzmir'deki emsal artışına TMMOB'dan tepki!

İzmir depreminde evlerini kaybeden mağdur vatandaşlar, yeni binaların inşası için gerekli maliyeti karşılamak için emsal artışı talep etti. Bayraklı Belediye Meclisi yüzde 10 emsal kararı verirken, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi bu oranı yüzde 30'a yükseltti. TMMOB'dan bu artışa tepki geldi.

İzmirli depremzedelerden emsal artışı talebi eylemi!

Egenin incisi İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan depremde evleri hasar gören depremzedeler "emsal artışı" talebiyle eylem gerçekleştirdi.

Yeni yönetmelik ile emsal hesabı nasıl olacak?

Katlar alanı katsayısı (KAKS) (Emsal), yeni imar yönetmeliği ile yeniden belirlendi. Peki, yeni yönetmelik ile emsal hesabı nasıl olacak? Emsal oranı yüzde kaçtır?

Yüzde 25’lik emsal hakkının süresinin uzaması sektörü rahatlatacak!

Kentsel dönüşüme giren projelerde uygulanmakta olan ve 1 Ocak 2017’de sona ermesi beklenen yüzde 25'lik emsal hakkı uygulamasının, 30 Haziran 2017’ye kadar devam edecek olması sektörü rahatlatacak.

Yangın merdivenleri TAKS’a ve KAKS’a (Emsal) dahil midir?

Tüm yapıların yangın veya diğer acil durumlarda kullanıcıların hızla kaçışlarını sağlayacak yeterli kaçış yolları ile donatılması gerekiyor. Peki, yangın merdivenleri TAKS’a ve KAKS’a (Emsal) dahil midir?

Emsal oranı hesabı nasıl yapılır?

Yapıların kesin sınır ve kat sayılarını belirleyen oranlar; emsal veya kat alanı katsayısı (KAKS) olarak ifade ediliyor. Peki bir inşaatın emsal oranı hesabı nasıl yapılır? Emsal nasıl hesaplanır?

İnşaatta emsal alan nedir?

Emsal hesaplamalarında 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 oranları kullanılıyor. Peki, inşaatta emsal alan nedir? İnşaatta emsal hesaplaması nasıl yapılır?

Emsal artışı nasıl yapılır?

İnşaat çalışmalarına başlanacak yapının kesin sınırları 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişen emsal oranları ile belirleniyor. Peki, emsal oranı arttırılabilir mi? Emsal artışı nasıl yapılır?

KAKS değeri nedir?

Kat alanı kat sayısı (KAKS)(Emsal): Yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayıya deniyor. Peki, KAKS değeri nedir? KAKS hesabı nasıl yapılır?

İmarda emsal nasıl hesaplanır?

İnşaat yoğunluğu olarak da bilinen inşaat emsali diğer bir adıyla kaks, hayata geçirilecek bir yapının sınırlarını gösteriyor.Peki,imarda emsal nasıl hesaplanır?Emsale girmeyen alanlar nelerdir?

Kaks nasıl bulunur?

Kat alanı kat sayısı yani kaks,diğer bir adıyla da emsal yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayıdır.Peki, kaks nasıl bulunur?Kaks hesaplaması nasıl yapılır?Kaks alanına dahil olmayanlar alanlar nelerdir?

kaks emsal 30 60 ne demek Haberi

kaks emsal 30 60 ne demek

KAKS ne anlama gelir?

KAKS, “Kat Alanı Katsayısı” olarak ifade ediliyor. Emsal olarak da bilinen KAKS ile bir arsaya inşa edilecek toplam inşaat alanının hesaplaması yapılıyor.


KAKS, inşaatına başlanacak bir yapının kesin sınır ve kat sayılarını belirliyor. İmar planlarında KAKS hesabının, brüt veya net parsele göre belirleneceğine ilişkin hüküm bulunmaması halinde uygulamalar net imar parseli alanına göre yapılıyor. 


İmar Yönetmeliğine göre; 

Katlar alanına;

Teras çatılar ve çatı bahçeleri, kanopiler, giriş saçakları, tabii veya tesviye zemine oturan avlular, sundurma gibi üstü hafif malzeme ile örtülü bir veya birden fazla kenarı açık olan ve her bir bağımsız bölümle irtibatlı zemin terasları, binaya bitişik veya ayrık bir veya birden fazla kenarı açık olan arkatlar, bahçe ve istinat duvarları,


Üstü sökülür-takılır hafif malzeme ile kenarları rüzgar kesici cam panellerle...