27 / 04 / 2024

kaks emsal hesaplama

kaks emsal hesaplama

Yapıların kesin sınır ve kat sayılarını belirleyen oranlar; emsal veya kat alanı katsayısı (KAKS) olarak ifade ediliyor. Peki bir inşaatın emsal oranı hesabı nasıl yapılır? Emsal nasıl hesaplanır?

KAKS nedir? KAKS nasıl hesaplanır?

KAKS, Kat Alan Kat Sayısı olarak da ifade edilen gayrimenkul alanında yer alan bir kavramdır. İnşaat yapımında önemli olan bu kavram, inşa edilecek yapının alanını ifade eder. Bu hesaplama, belirli bir formülasyonla yapılacak inşaata özel yapılır. İşte KAKS hakkında bilinmesi gerekenler...

TAKS ve KAKS (Emsal) nedir, hesaplama nasıl yapılır?

TAKS KAKS oranları, bir arsa üzerinde inşa edilecek bina için önem teşkil ediyor. Peki, TAKS ve KAKS (Emsal) nedir, hesaplama nasıl yapılır? İşte detaylı bilgiler...

Yeni yönetmelik ile emsal hesabı nasıl olacak?

Katlar alanı katsayısı (KAKS) (Emsal), yeni imar yönetmeliği ile yeniden belirlendi. Peki, yeni yönetmelik ile emsal hesabı nasıl olacak? Emsal oranı yüzde kaçtır?

Yangın merdivenleri TAKS’a ve KAKS’a (Emsal) dahil midir?

Tüm yapıların yangın veya diğer acil durumlarda kullanıcıların hızla kaçışlarını sağlayacak yeterli kaçış yolları ile donatılması gerekiyor. Peki, yangın merdivenleri TAKS’a ve KAKS’a (Emsal) dahil midir?

TAKS KAKS formülü nedir?

Bir arsa üzerinde ne kadar alanda kaç katlı bina inşa edilebileceği, TAKS ve KAKS oranlarına göre yapılan hesaplama neticesinde tespit ediliyor. Peki, TAKS KAKS formülü nedir?

KAKS neye göre belirlenir?

İnşaat alan hesaplamaları arasında yer alan KAKS, arsaya inşa edilecek toplam inşaat alanının belirlendiği bir hesaplama olarak karşımıza çıkıyor. Peki,KAKS neye göre belirlenir? KAKS oranları nelerdir?

İnşaat KAKS hesaplama 2015!

Bir arsa üzerine inşaat yapmadan önce binanın ne kadar alana yayılacağı ve katlar alanı toplamının ne olacağı gibi hesaplamaların yapılması gerekiyor. Peki, KAKS nasıl hesaplanır? İşte inşaat KAKS hesaplama 2015..

Emsal oranı hesabı nasıl yapılır?

Yapıların kesin sınır ve kat sayılarını belirleyen oranlar; emsal veya kat alanı katsayısı (KAKS) olarak ifade ediliyor. Peki bir inşaatın emsal oranı hesabı nasıl yapılır? Emsal nasıl hesaplanır?

İnşaat KAKS hesaplama örneği!

Kat alanı kat sayısı olan KAKS, yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, KAKS nasıl hesaplanır? İşte inşaat KAKS hesaplama örneği...

KAKS değeri nedir?

Kat alanı kat sayısı (KAKS)(Emsal): Yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayıya deniyor. Peki, KAKS değeri nedir? KAKS hesabı nasıl yapılır?

İmarda emsal nasıl hesaplanır?

İnşaat yoğunluğu olarak da bilinen inşaat emsali diğer bir adıyla kaks, hayata geçirilecek bir yapının sınırlarını gösteriyor.Peki,imarda emsal nasıl hesaplanır?Emsale girmeyen alanlar nelerdir?

Kaks nasıl bulunur?

Kat alanı kat sayısı yani kaks,diğer bir adıyla da emsal yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayıdır.Peki, kaks nasıl bulunur?Kaks hesaplaması nasıl yapılır?Kaks alanına dahil olmayanlar alanlar nelerdir?

Kira zammı hesaplama Ocak 2015!

Mesken ve işyeri gibi gayrimenkul kiralamalarında kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde mal sahibi kiracısına zam yapma hakkına sahip oluyor. İşte kira zammı hesaplama Ocak 2015 formülü..

kaks emsal hesaplama Haberi

kaks emsal hesaplama

Emsal oranı hesabı nasıl yapılır?

Yapıların kesin sınır ve kat sayılarını belirleyen oranlar; emsal veya kat alanı katsayısı (KAKS) olarak ifade ediliyor. İnşaat emsal hesabına katlar alanı bodrum kat, asma kat, çekme ve çatı katı ve kapalı çıkmalar gibi alanlar dahil edilmiyor.


Bir arsa üzerinde kaç emsal yapı yapılacağı, belediye tarafından verilen imar durum belgesinde belirtilen emsal oranı ile bulunuyor.


Emsal oranları..

Emsal oranları, 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişkenlik gösteriyor.


Emsal değeri arsanın özelliklerine göre bu değerlerden birini veya değer aralıklarını alıyor. Belirlenen emsal değeri, arsa alanı ile çarpıldığı takdirde, kat alanı bulunmuş oluyor.


Emsal hesaplama formülü

Emsal oranı x Arsa alanı


Örnek hesaplama:

Emsal oranı: 0,30

Arsa alanı: 1000

Kat alanı: 300 metrekare


Emsalin brüt alandan...