30 / 04 / 2024

KAKS nasıl yapılır

KAKS nasıl yapılır

İnşaat çalışmalarında yapımına başlanacak olan inşaatın hangi sınırlar dahilinde yapılması gerektiğini hesaplamak için emsal yani KAKS hesabı yapılır. Peki emsal (KAKS) alan hesabı nasıl yapılır?

KAKS nedir?

İnşaat çalışmalarına başlanacak yapıların kesin sınırlarını, kesin boyutlarını ve kat sayılarını belirleyen KAKS oranları ile yapılan hesaplar belirliyor. Buna göre KAKS nedir, nasıl hesaplanır, detayları...

KAKS nedir? KAKS nasıl hesaplanır?

KAKS, Kat Alan Kat Sayısı olarak da ifade edilen gayrimenkul alanında yer alan bir kavramdır. İnşaat yapımında önemli olan bu kavram, inşa edilecek yapının alanını ifade eder. Bu hesaplama, belirli bir formülasyonla yapılacak inşaata özel yapılır. İşte KAKS hakkında bilinmesi gerekenler...

TAKS ve KAKS (Emsal) nedir, hesaplama nasıl yapılır?

TAKS KAKS oranları, bir arsa üzerinde inşa edilecek bina için önem teşkil ediyor. Peki, TAKS ve KAKS (Emsal) nedir, hesaplama nasıl yapılır? İşte detaylı bilgiler...

Toplam kat alanı hesabı nasıl yapılır?

Bir arsa üzerinde inşa edilecek yapının toplam kat alanı hesabı, KAKS ile yapılıyor. KAKS yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde ediliyor. Peki, toplam kat alanı hesabı nasıl yapılır?

Emsal oranı hesabı nasıl yapılır?

Yapıların kesin sınır ve kat sayılarını belirleyen oranlar; emsal veya kat alanı katsayısı (KAKS) olarak ifade ediliyor. Peki bir inşaatın emsal oranı hesabı nasıl yapılır? Emsal nasıl hesaplanır?

İnşaat kaks hesabı nasıl yapılır?

İnşaat çalışmalarına başlanacak yapının bütün katlardaki alanları toplamına kaks sayısı deniyor. Peki, inşaat kaks hesabı nasıl yapılır?

İnşaat TAKS hesabı nasıl yapılır?

Bir arsa üzerinde yapılacak inşaatın sahip olacağı alan için TAKS ve KAKS hesaplamaları yapılıyor. Bu hesaplamalar projenin gerçekleşeceği arsanın imar planında yazan oranlar baz alınarak yapılıyor. Peki inşaat TAKS hesabı nasıl yapılır?

Kaks nasıl bulunur?

Kat alanı kat sayısı yani kaks,diğer bir adıyla da emsal yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayıdır.Peki, kaks nasıl bulunur?Kaks hesaplaması nasıl yapılır?Kaks alanına dahil olmayanlar alanlar nelerdir?

Taks kaks hesabı nasıl yapılır?

Bir inşaat yapılmak isteniyorsa inşaat taban alanı katsayısı ile kat alanı katsayısının öğrenilmesi gerekiyor.Taks ve kaks bize yapının boyutlarıyla ilgili bilgi veriyor.Peki,taks kaks hesabı nasıl yapılır?

Yapı inşaat alanı nasıl hesaplanır?

Yapı inşaat alanı, bir yapının arsa üzerinde toplam ne kadar alan kaplaması gerektiğini gösteriyor. Peki bir yapının inşaat alanı nasıl hesaplanır? İmar planında yer alan KAKS ve TAKS değerleri neyi gösterir?

Ada mevki ilanı nasıl yapılır?

Kadastro ilanında; kadastrosu yapılacak mevki, mahalle, sokak açık olarak gösteriliyor. Peki, ada mevki ilanı nasıl yapılır? İşte sorunuzun yanıtı ve mevki ilan tutanağı ile ada ilan tutanağı örnekleri...

Kadastro çalışma alanı ilanı nasıl yapılır?

Kadastro çalışma alanı ilanı nasıl yapılır? Kadastro çalışma alanı, kadastro çalışmalarına başlanmadan en az 15 gün önce kadastro müdürü tarafından bölge merkezinde, çalışma alanında, komşu köy, mahalle ve belediyelerde ilan ediliyor...

Kira artış hesabı nasıl yapılır?

Yıllık kira sözleşme süresi dolan kiralamaların devam etmesi halinde ev sahibi için kiracısına zam yapma hakkı doğuyor. Peki, 2014 kira artış hesabı nasıl yapılır?

Mal varlığı araştırması nasıl yapılır?

6183 sayılı Kanunun 62. maddesi hükmü uyarınca, kamu alacaklarının takip ve tahsili amacıyla, amme borçlusunun mal varlığının tespit edilebilmesi için yurt çapında mal varlığı araştırması yapılması gerekiyor. Peki, mal varlığı araştırması nasıl yapılır?

KAKS nasıl yapılır Haberi

KAKS nasıl yapılır

Bir arsanın üzerine yapılacak olan inşaatın kesin sınırlarını belirlemek için kullanılan emsal hesabı yani KAKS, Yapının bütün katlardaki alanları toplamının parsel alanına olan oranından elde edilir. KAKS kat alanı sayısı demektir. Çatı katı,bodrum kat, asma kat, yangın merpeni, kapalı otopark, ve asansör gibi binanın ihtiyacı olan bölümler emsal hesabının dışında kalır.



Emsal alan oranları 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişkenlik gösteriyor. 


Peki emsal (KAKS) alan hesabı nasıl yapılır?


Öncelikle inşaat alanının KASK oranı belirlenir ve belirlenen bu oran arsa alanıyla çarpılır. Örnek verecek olrsak;


KAKS oranı: 3.0


Arsa alanı: 2.000 metrekare


KAKS = 2000 x 3.0 = 6.000 metrekare olarak emsal (KAKS) alan hesabını buluruz.



KAKS nedir?

KAKS hesabı nasıl yapılır?



Tuğçe...