07 / 07 / 2024

kamu yararı nedir

kamu yararı nedir

Kamu Yararı Kararı nedir?: Bir taşınmazın İdare tarafından kamulaştırılabilmesi için o taşınmazın kamu yararı taşıdığı kanaatine varılması gerekiyor. Bunun için alına karara ise "kamu yararı kararı" deniyor...

Neler Kamulaştırılabilir?

Neler Kamulaştırılabilir?: Özel mülkiyete tabi olan her türlü taşınmaz, tapuda kayıtlı olsun veya olmasın, kamulaştırmanın konusu olabilir. Taşınır mallar ise kamulaştırmaya konu olamıyorlar. Kamulaştırmanın ilk şartı taşınmazın kamu yararı taşımasıdır...

Türkiye'ye kamu yararı güden bir kentsel dönüşüm düzenlemesi yapılmalı!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülşah Deniz Atalar, yeni kentsel dönüşüm yasası ile ilgili açıklamalarda bulundu. Atalar, Türkiye'ye kamu yararı güden bir kentsel dönüşüm düzenlemesi yapılması gerektiğini söyledi. İşte ayrıntılar...

Yola terk yapılmadan ruhsat verilir mi?

İmar planlarında bazı alanlar park, yeşil alan ya da oyun alanı gibi birimlere ayrılır. Kamu yararına olacak şekilde gerçekleşen bu duruma ise yola terk adı veriliyor. Peki, yola terk yapmadan ruhsat verilir mi? Tapuda yola terk işlemi nasıl yapılır? Yola terk nedir? İşte detaylar…

ÖİB, kamu yararı şartı olan 26 gayrimenkulü sattı!

Sayıştay’ın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na (ÖİB) ilişkin denetim raporunda ÖİB tarafından kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelere devredilen, 30 taşınmazın 26’sının satışının yapıldığı ortaya çıktı. 

İzmir İnciraltı için toprak sahiplerine kamu yararı kararı!

İzmir'e bağlı İnciraltı için toprak sahiplerine kamu yararı kararı çıktı. Kararı İNGEDER Başkanı Tayfun Karabulut açıkladı.

Yeni Havalimanı'nın otobüs ihalesi kamu yararı için iptal edildi!

İBB Başkanı Mevlüt Uysal, İSMEK 22. Yıl Genel Sergi ve Festivali’nde yeni havalimanı hakkında konuştu. Uysal, havalimanının otobüs ihalesinin kamu yararı için iptal edildiğini açıkladı.

Etiler Polis Yüksekokulu'nun imar değişikliğine bilirkişi raporu!

İstanbul Etiler Polis Meslek Yüksekokulu arazisine ilişkin açılan davada bilirkişi raporu tamamlandı. Raporda, söz konusu imar planı değişikliğinin kamu yararına ve çevre düzeni planlarına aykırı olduğunu belirtildi.

Beytepe'deki yüksek yoğunluklu yapılaşmaya yargı dur dedi!

Kamu yararına aykırılığı nedeniyle Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, Beytepe Mahallesi’nde yüksek yoğunluk yapılaşma için 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’nda değişiklik öngören meclis kararını iptal etti.

Ankara Mimarlar Odası'ndan İncek'teki 38 katlı konut projesine tepki!

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara’da hızla inşa edilmeye başlanan kamu yararına aykırı projeleri deşifre etmeye devam ediyor. Şube, İncek Kızılcaşar'da yapılması planlan yüksek yoğunluklu projenin arka planını masaya yatırıldı.

Binali Yıldırım'dan Kanal İstanbul açıklaması!

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Komisyonda, Kanal İstanbul projesiyle 10 milyar dolarlık rant oluşturulacağı iddialarına yanıt verdi. Yıldırım “Ranttan zarar gelmez, kamu yararına olduğu sürece” dedi.

Kamu yararına faaliyet gösteren araziler sermaye gruplarına satılıyor!

Bakırköy Kent Savunması 56 yıdır hizmet veren Yenimahalle Doğum Evi’nin satılması üzerine hastane önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Mustafa Fazlıoğlu basın açıklamasında şunları kaydetti...

Antalya Serik'te köylülerin arazi isyanı!

Serik'te Yunuslar halkı, kamu yararına kullanılmasını istediği arazinin kimliği belirsiz kişilerce işgal edildiğini ileri sürerek yetkilileri göreve davet etti.

Ordu Yelken Kulüp arazisinin davası reddedildi!

Ordu Büyükşehir Belediyesi, denize sıfır olan park bitişiğindeki yeşil alanı, otel için bir işadamına sattı Çevreciler, "Burada kamu yararı yoktur" diyerek konuyu yargıya taşıdı. Mahkeme ise "Kamu yararı siyasilerin dünya görüşüne göre belirlenir" dedi.

Malkara Belediyesi'nde imar görüşüldü!

Tekirdağ'ın Malkara ilçesinde belediyeye kamu yararına kullanılmak üzere hibe edilen bir alanın imar değişikliği ile ticari alana çevrilmesi tartışmalara neden oldu. İtiraz üzerine konu yeniden belediye meclisinde görüşüldü ancak itiraz reddedildi.

kamu yararı nedir Haberi

kamu yararı nedir


Tüm kamu kurumları, her türlü idari işlemlerinde kamu yararını en üst düzeyde gözetmek zorundadırlar. Bu demektir ki bir kamu kurumu (idare), bir idari işlem (örneğin kamulaştırma) yapıyorsa o işlemin yapılmasında mutlaka kamu yararı bulunmalıdır. Aksi takdirde söz konusu işlem hukuken sakat bir işlem oluyor ve iptali için idari mahkemelerde dava açılabiliyor.


Kamu Yararı Kararı nedir?


2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'na göre, kamulaştırma yetkisi olan bir kamu kurumu (idare), belirli bir taşınmaz malı kamulaştırmaya girişmeden önce, o taşınmaz malın kamulaştırılmasının kamunun yararına bir işlem olduğunu gösteren bir karar alır. Bu karara "kamu yararı kararı" deniyor. Alınan kamu yararı kararının, ilgili onay merci tarafından da onaylanması gerekiyor. Örneğin belediye encümeni tarafından alınan bir kamu yararı kararı ilçelerde kaymakam, illerde ise vali tarafından onaylanmak zorundadır....