02 / 05 / 2024

kamulaştırma hangi hallerde yapılır

kamulaştırma hangi hallerde yapılır

Kamu yararının gerektirdiği hallerde gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz malların, Devlet ve kamu tüze lkişilerince kamulaştırılabiliyor. Peki, kamulaştırma hangi hallerde yapılır?

Kamulaştırma nereden sorgulanır?

Kamu yararının gerektirdiği hallerde gerçek ve özel hukuk tüzelkişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz mallar, Devlet ve kamu tüzelkişiler tarafından kamulaştırılabiliyor. Peki, bir taşınmaz için kamulaştırma nereden sorgulanır?

Belediyeler kamulaştırma yapabilir mi?

2942 sayılı kanun gereğince; Kamu yararının gerektirdiği hallerde gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz malları kamulaştırılabiliyor. Peki, belediyeler kamulaştırma yapabilir mi?

Kamulaştırma işlemi ne zaman kesinleşir?

Kamulaştırma, kamu yararının gerektirdiği hallerde gerçek ve özel hukuk tüzelkişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz mallara el konulması işlemine deniyor. Peki, kamulaştırma işlemi ne zaman kesinleşir? Ne zaman tamamlanır?

Kamulaştırma işlemleri 2015!

Kamu yararının gerektirdiği hallerde gerçek ve özel hukuk tüzelkişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz malları kamulaştırılabiliyor. Bu işlem karşısında mal sahibine kamulaştırma bedeli ödeniyor. Peki, kamulaştırma işlemleri 2015 nelerdir?

Kamulaştırma kararı nasıl alınır?

Kamu yararının gerektirdiği hallerde gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz mallar kamulaştırılabiliyor. Peki, kamulaştırma kararı nasıl alınır? Kamulaştırma kararını kim alır, kim onaylar?

Kamulaştırma koşulları nelerdir?

Yararına kamulaştırma hak ve yetkisi tanınan kamu tüzelkişilerini, kamu kurum ve kuruluşlarını, gerçek ve özel hukuk tüzelkişileri kamulaştırma yapabiliyor. Peki, kamulaştırma koşulları nelerdir? Hangi şartlarda yapılır?

Kuzey Marmara Otoyolu kamulaştırma haritası!

3. Boğaz Köprüsü Yavuz Sultan Selim Köprüsü de dahil Kuzey Marmara Otoyolu için kamulaştırılacak alanlar neresi?. Peki İstanbul'da nerelerde 3. Köprü yolu kamulaştırması yapılacak? İstanbul'un hangi ilçelerinde otoyol için kamulaştırma uygulanacak?

Ümraniye'de köprü otoyolu için nerede kamulaştırma yapılacak?

İstanbul 3. Köprü dahil Kuzey Marmara Otoyolu projesi için Ümraniye ilçesinde nerede kamulaştırma yapılacak? İstanbul Ümraniye'de hangi ada ve parseller kamulaştırılacak? Ümraniye üçüncü köprü yolu için kamulaştırma yapılacak yerler nereler?

3.köprü kamulaştırma alanları listesi!

3. Boğaz Köprüsü dahil Kuzey Marmara Otoyolu projesi kapsamında acele kamulaştırma kararı verildi. Resmi Gazete'de Bakanlar Kurulu kararı ile yayımlanan kamulaştırma İstanbul'da hangi ilçelerde olacak?

Kamulaştırmaya hangi mahkeme bakar?

Kamulaştırma bedelinin hesaplanması, taşınmaz malın ve irtifak hakkının idare adına tescili karşılıklı hak ve yükümlülükler ile bunlara dayalı uyuşmazlıkların çözüm usul ve yöntemleri kanunda düzenleniyor. Peki, kamulaştırmaya hangi mahkeme bakar?

Belkıs-Gaziantep 4 Enerji İletim Hattı Yenileme Projesi için acele kamulaştırma!

154 kV Belkıs - Gaziantep 4 Enerji İletim Hattı Yenileme Projesi kapsamında proje güzergahında kalan alanlar için acele kamulaştırma kararı verildi. Karar bugün Resmi Gazete'de yayımlandı...

Samsun Kavak OSB TM-Kavak Çimento Enerji İletim Hattı için kamulaştırma kararı çıktı!

Samsun 154 kV Kavak OSB TM-Kavak Çimento Enerji İletim Hattı Projesi kapsamında proje güzergâhına isabet eden alanlar için acele kamulaştırma kararı çıktı. Karar bugün Resmi Gazete'de yayımlandı...

Şanlıurfa Pekmezli Enerji İletim Hattı Projesi için acele kamulaştırma!

TEİTAŞ'a ait Şanlıurfa 380 - Pekmezli Enerji İletim Hattı Projesi kapsamında proje güzergahına isabet eden alanlar için acele kamulaştırma kararı çıktı. Karar bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı...

kamulaştırma hangi hallerde yapılır Haberi

kamulaştırma hangi hallerde yapılır

Kamulaştırma hangi hallerde yapılır?

Kamu yararının gerektirdiği hallerde gerçek ve özel hukuk tüzelkişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz malların, Devlet ve kamu tüzelkişilerince kamulaştırılmasında yapılacak işlemleri, kamulaştırma bedelinin hesaplanmasını, taşınmaz malın ve irtifak hakkının idare adına tescilini, kullanılmayan taşınmaz malın geri alınmasını, idareler arasında taşınmaz malların devir işlemlerini, karşılıklı hak ve yükümlülükler ile bunlara dayalı uyuşmazlıkların çözüm usul ve yöntemler, Kamulaştırma Kanunu'nda açıklanıyor.


Yukarıda da yer aldığı üzere kamulaştırma "kamu yararı"nın olduğu yerlerde yapılabiliyor. Kamu yararı kararı verecek merciler Kanun'da şu şekilde sıralanıyor:


Madde 5 – Kamu yararı kararı verecek merciler şunlardır: 

 a) Kamu idareleri ve kamu tüzelkişileri; 

 1. 3 üncü maddenin ikinci fıkrasında sayılan amaçlarla yapılacak kamulaştırmalarda ilgili bakanlık, 

 2. Köy yararına kamulaştırmalarda köy ihtiyar kurulu, 

 3. Belediye yararına kamulaştırmalarda belediye encümeni, 

 4. İl özel idaresi yararına kamulaştırmalarda...