07 / 05 / 2024

kamulaştırma işlemi kararı

kamulaştırma işlemi kararı

Kamu Yararı Kararı nedir?: Bir taşınmazın İdare tarafından kamulaştırılabilmesi için o taşınmazın kamu yararı taşıdığı kanaatine varılması gerekiyor. Bunun için alına karara ise "kamu yararı kararı" deniyor...

Arsa ve arazisi bedelsiz kamulaştırılanlar dikkat! AYM, bedelsiz kamulaştırma için 'mülkiyet hakkı ihlali' dedi!

Sakarya'nın Karasu ilçesinde Karayolları Genel Müdürlüğü’nün (KGM) yol yapımı gerekçesiyle bir taşınmazı bedelsiz kamulaştırdığı belirlendi. AYM, bedelsiz kamulaştırma için 'mülkiyet hakkı ihlali' dedi. İşte ayrıntılar...

Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli demir yolu için acil kamulaştırma kararı alındı!

Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demir Yolu Projesi'nin tamamlanması için Bursa, Bilecik ve Balıkesir'in bazı ilçelerinde acil kamulaştırma yapılması kararı alındı.

Kamulaştırma parası ne zaman ödenir?

Kamulaştırma işlemi ile, özel mülkiyette bulunan gayrimenkuller, kamu yararı için devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçiyor. Peki kamulaştırma parası ne zaman ödenir? Kamulaştırma parası ne kadar? İşte tüm merak edilenler...

Rize'de kamulaştırma işlemleri meclis gündeminde!

Rize ilinde Pazar caddesi bağlantı yolu projesi kapsamında yapılan kamulaştırma işlemleri meclis gündemine taşındı. Bekaroğlu, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Adana için acele kamulaştırma kararı!

Adana'da yer alan bazı taşınmazlar için Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırma kararı verildi. Acele kamulaştırma kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Çanakkale için acele kamulaştırma kararı!

Çanakkale'de yer alan bazı taşınmazlar için Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırma kararı verildi. Acele kamulaştırma kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Çankırı için acele kamulaştırma kararı!

Çankırı'da yer alan bazı taşınmazlar için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından acele kamulaştırma kararı verildi. Acele kamulaştırma kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kastamonu için acele kamulaştırma kararı!

Kastamonu'da yer alan bazı taşınmazlar için Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırma kararı verildi. Acele kamulaştırma kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Trabzon Of için acele kamulaştırma kararı!

Trabzon Of'ta yer alan bazı taşınmazlar için Of Belediye Başkanlığı tarafından acele kamulaştırma kararı verildi. Acele kamulaştırma kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu için kamulaştırma kararı!

İzmir'de yer alan bazı taşınmazlar için Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırma kararı verildi. Acele kamulaştırma kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Malatya için acele kamulaştırma kararı!

Malatya'da yer alan bazı taşınmazlar için Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırma kararı verildi. Acele kamulaştırma kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Rize Hemşin için acele kamulaştırma kararı!

Rize Hemşin'de yer alan bazı taşınmazlar için Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından acele kamulaştırma kararı verildi. Acele kamulaştırma kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Balıkesir için kamulaştırma kararı!

Balıkesir'de yer alan bazı taşınmazlar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından acele kamulaştırma kararı verildi. Acele kamulaştırma kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

kamulaştırma işlemi kararı Haberi

kamulaştırma işlemi kararı


Tüm kamu kurumları, her türlü idari işlemlerinde kamu yararını en üst düzeyde gözetmek zorundadırlar. Bu demektir ki bir kamu kurumu (idare), bir idari işlem (örneğin kamulaştırma) yapıyorsa o işlemin yapılmasında mutlaka kamu yararı bulunmalıdır. Aksi takdirde söz konusu işlem hukuken sakat bir işlem oluyor ve iptali için idari mahkemelerde dava açılabiliyor.


Kamu Yararı Kararı nedir?


2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'na göre, kamulaştırma yetkisi olan bir kamu kurumu (idare), belirli bir taşınmaz malı kamulaştırmaya girişmeden önce, o taşınmaz malın kamulaştırılmasının kamunun yararına bir işlem olduğunu gösteren bir karar alır. Bu karara "kamu yararı kararı" deniyor. Alınan kamu yararı kararının, ilgili onay merci tarafından da onaylanması gerekiyor. Örneğin belediye encümeni tarafından alınan bir kamu yararı kararı ilçelerde kaymakam, illerde ise vali tarafından onaylanmak zorundadır....