02 / 05 / 2024

kamulaştırma kararı alınması

kamulaştırma kararı alınması

Kamu yararının gerektirdiği hallerde gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz mallar kamulaştırılabiliyor. Peki, kamulaştırma kararı nasıl alınır? Kamulaştırma kararını kim alır, kim onaylar?

Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli demir yolu için acil kamulaştırma kararı alındı!

Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demir Yolu Projesi'nin tamamlanması için Bursa, Bilecik ve Balıkesir'in bazı ilçelerinde acil kamulaştırma yapılması kararı alındı.

Başakşehir Şahintepe Mahallesi'nin kamulaştırma kararı TBMM'de!

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Beyaz, Başakşehir Şahintepe Mahallesi için alınan acil kamulaştırma kararıyla ilgili soru önergesi verdi.

Ankara için acele kamulaştırma kararı!

Ankara ili sınırları içerisinde yer alan bazı taşınmazlar için Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi tarafından acele kamulaştırma kararı verildi. Alınan acele kamulaştırma kararı bugünkü 31520 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Adana için acele kamulaştırma kararı!

Adana ili sınırları içerisinde yer alan bazı taşınmazlar için Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi tarafından acele kamulaştırma kararı verildi. Alınan acele kamulaştırma kararı bugünkü 31502 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Zonguldak Merkez için acele kamulaştırma kararı!

Zonguldak ili Merkez ilçesi sınırları içerisinde yer alan bazı taşınmazlar için Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırma kararı verildi. Alınan acele kamulaştırma kararı bugünkü 31499 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bartın Merkez için acele kamulaştırma kararı!

Bartın ili Merkez ilçesi sınırları içerisinde yer alan bazı taşınmazlar için Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırma kararı verildi. Alınan acele kamulaştırma kararı bugünkü 31499 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bolu ve Karabük için acele kamulaştırma kararı!

Bolu ve Karabük illeri sınırları içerisinde yer alan bazı taşınmazlar için Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırma kararı verildi. Alınan acele kamulaştırma kararı bugünkü 31499 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

İzmir Aliağa için acele kamulaştırma kararı!

İzmir ili Aliağa ilçesi sınırları içerisinde yer alan bazı taşınmazlar için Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırma kararı verildi. Alınan acele kamulaştırma kararı bugünkü 31486 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Zonguldak, Kastamonu ve Bartın için acele kamulaştırma kararı!

Zonguldak, Kastamonu ve Bartın illeri sınırları içerisinde yer alan bazı taşınmazlar için Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırma kararı verildi. Alınan kamulaştırma kararı bugünkü 31486 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Mersin Gülnar için acele kamulaştırma kararı!

Mersin ili Gülnar ilçesi sınırları içerisinde yer alan bazı taşınmazlar için Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırma kararı verildi. Alınan karar bugünkü 31478 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Zonguldak Devrek için acele kamulaştırma kararı!

Zonguldak ili Devrek ilçesi sınırları içerisinde yer alan bazı taşınmazlar için Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırma kararı verildi. Alınan acele kamulaştırma kararı bugünkü 31478 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kocaeli'de 1500 konut için kamulaştırma kararı alındı!

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Tavşancıl’da inşa edilecek 1500 konut için kamulaştırma çalışmalarının başladığını açıkladı. 

Şanlıurfa Özdiker Kuyumcular Çarşısı'nda kamulaştırma çalışmaları başlıyor!

Resmi Gazete ile yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararları kapsamında Şanlıurfa'da acele kamulaştırma kararı alınan ‘Özdiker Kuyumcular Çarşısı’ kamulaştırma çalışmaları başlıyor.

kamulaştırma kararı alınması Haberi

kamulaştırma kararı alınması

Kamulaştırma kararı nasıl alınır?

Kamu yararının gerektirdiği hallerde gerçek ve özel hukuk tüzelkişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz mallar kamulaştırılabiliyor.


İdareler, kanunlarla yapmak yükümlülüğünde bulundukları kamu hizmetlerinin veya teşebbüslerinin yürütülmesi için gerekli olan taşınmaz malları, kaynakları ve irtifak haklarını; bedellerini nakden ve peşin olarak veya kanunda belirtilen hallerde eşit taksitlerle ödemek suretiyle kamulaştırma yapabilirler.


Peki, kamulaştırma kararı nasıl alınır? Kamulaştırma kararını kim alır, kim onaylar?


Kamu yararı kararı verecek merciler

a) Kamu idareleri ve kamu tüzelkişileri;

1. 3 üncü maddenin ikinci fıkrasında sayılan amaçlarla yapılacak kamulaştırmalarda ilgili bakanlık,

2. Köy yararına kamulaştırmalarda köy ihtiyar kurulu,

3. Belediye yararına kamulaştırmalarda belediye encümeni,

4. İl özel idaresi yararına kamulaştırmalarda il daimi encümeni,

5. Devlet yararına kamulaştırmalarda il idare kurulu,

6. Yükseköğretim Kurulu yararına kamulaştırmalarda Yükseköğretim Kurulu,

7. Üniversite, Türkiye Radyo - Televizyon Kurumu, Atatürk Kültür,...