07 / 05 / 2024

kanuni mirasçı kimdir

kanuni mirasçı kimdir

Miras hukukuna göre mirasçılık ya kanuna yada murisin iradesine dayanıyor. Kanuna dayanan mirasçılığa kanuni mirasçılık deniyor. Peki, kanuni mirasçı kimdir? Altsoyu, ana ve babası ve onların altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları kimdir?

Reddi miras nasıl yapılır? Mirasın reddi için nereye başvurulur?

Reddi miras; kanuni veya atanmış mirasçının kendilerine geçmiş olan mirası kabul etmemek hususundaki irade beyanları olarak ifade ediliyor. Peki, Reddi miras nasıl yapılır? Mirasın reddi için nereye başvurulur? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Mirasın hükmen reddi davası nedir?

Reddi miras murisin ölümünden sonra kalan mirasın tamamının kanuni mirasçılar veya atanmış mirasçılar tarafından reddi anlamına geliyor. Peki, Mirasın hükmen reddi davası nedir? İşte tüm detaylar...

Reddi mirasın süresi var mı?

Mirasın reddi, kanuni veya atanmış mirasçının kendilerine geçmiş olan mirası kabul etmemek hususundaki irade beyanı olarak ifade ediliyor. Peki, bu irade beyanında bulunabilmek için belirlenmiş bir süre var mı? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Veraset ilamı için gerekli belgeler nelerdir?

Veraset ilamı bir diğer ifadeyle mirasçılık belgesi, miras bırakanın mirasçılarının kim olduğunu ve kanuni miras paylarını gösteren belgedir. Bu belge için mirasçılardan birinin başvuru yapması gerekiyor. Peki, Veraset ilamı başvurusu için neler gerekli? İşte tüm merak edilenler..

Mirasın hükmen reddi nedir, nasıl yapılır? Mirasın hükmen reddi şartları nelerdir?

Reddi miras; bir kimsenin ölümünden sonra kalan mirasın tamamının kanuni mirasçılar ya da atanmış mirasçılar tarafından reddini ifade ediyor. Peki, Mirasın hükmen reddi nedir, nasıl yapılır? Mirasın hükmen reddi şartları nelerdir? İşte tüm merak edilenler..

Mirasın hükmen reddi dava dilekçesi 2021!

Kanuni ve atanmış mirasçılar mirasın hükmen reddi davası açabiliyor. Peki mirasın hükmen reddi dava dilekçesi 2021 nasıl hazırlanıyor? İşte mirasın hükmen reddi dava dilekçesi 2021 örneği...

Saklı pay oranları nedir?

Miras Kanunu'na göre miras bırakan kişi mallarını istediği gibi tasarruf edemiyor. Kanuni mirasçıların korunan hakkına saklı pay deniyor. Peki, saklı pay oranları nedir?

Mirasta mahfuz hisse oranları!

Kanuni mirasçılardan murise çok yakın olanlara tanınan miras hissesine mahfuz hisse deniyor. İşte, mirasta mahfuz hisse oranları!

Mirasta mahfuz hak nedir?

Ölen kişinin kanuni mirasçılarının miras üzerinde mahfuz hak olarak adlandırılan hakları bulunuyor. Peki, mirasta mahfuz hak nedir?

Mahfuz hisse sahiplerinin hakları!

Mahfuz hisse, kanuni mirasçının, miras bırakanın iradesiyle ortadan kaldırılamayan payı olarak karşımıza çıkıyor. İşte, mahfuz hisse sahiplerinin hakları!

Mahfuz hisse oranları!

Mahfuz hisse, miras bırakanın ölüme bağlı bir tasarrufla ortadan kaldırması mümkün olmayan kanuni miras payına deniyor. İşte, mahfuz hisse oranları!

Birden fazla ehil mirasçı varsa ne olur?

Miras kalan tarımsal arazinin devir işlemlerinin tamamlanmaması durumunda, bu yerlerin istemde bulunan ehil mirasçıya devri kararı alınabiliyor. Peki, ehil mirasçılar kimdir? Birden fazla ehil mirasçı varsa ne olur?

Art mirasçı atama nasıl yapılır?

Medeni Kanun gereğince mirasbırakan, ölüme bağlı tasarrufuyla önmirasçı atadığı kişiyi mirası artmirasçıya devretmekle yükümlü kılabiliyor. Peki, art mirasçı atama nasıl yapılır? Art mirasçı kimdir?

kanuni mirasçı kimdir Haberi

kanuni mirasçı kimdir

Kanuni mirasçılık nedir?

Miras hukukuna göre mirasçılık ya kanuna yada murisin iradesine dayanıyor. Kanuna dayanan mirasçılığa kanuni mirasçılık deniyor. Peki, kanuni mirasçı kimdir?


Kimlerin kanuni mirasçı olabileceğine ilişkin yasal esaslar Türk Medeni Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanun gereğince, Altsoyu, ana ve babası ve onların altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, büyük ana ve büyük babaları mirasçı oluyor. Mirasbırakandan önce ölmüş olan büyük ana ve büyük babaların yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alıyor.


KANUNİ MİRASÇILAR

A. Kan hısımları

I. Altsoy

MADDE 495.- Mirasbırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyudur. Çocuklar eşit olarak mirasçıdırlar. Mirasbırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır.


II. Ana ve baba

MADDE 496.- Altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, ana ve babasıdır. Bunlar eşit olarak mirasçıdırlar.


Mirasbırakandan önce ölmüş olan ana ve babanın yerlerini,...