09 / 01 / 2025

kanuni önalım

kanuni önalım

Kanuni önalım hakkı nedir? Sözleşmeden doğan önalım hakkıyla kanuni önalım hakkı arasındaki fark nedir? Kanuni önalım hakkı tapuya şerh edilir mi? sorularının cevapları haberimizde yer alıyor..

Hisseli tapu sahiplerine 90 günlük süre şoku! Bilmeyenler zarar üstüne zarar eder! 

Türkiye’de hisseli gayrimenkul sahiplerinin hakları ve sorumlulukları konusunda önemli ayrıntılar var. Özellikle, önalım hakkı sebebiyle pek çok mağduriyet yaşanabiliyor. İşte detaylar...

7'den büyük deprem olacak haberleri zengini sağlam evlere yönlendiriyor, orta ve alt gelirliyi bunalıma sokuyor! 

Jeoloji Profesörü Prof.Dr. Mehmet Önal, 'Türkiye’nin bir yerinde 7’den büyük deprem olacak' haberleri ile ilgili konuştu ve "Varsayıma dayanan söylemlerden kaçınalım" dedi. İşte o paylaşım ve vatandaşların yorumları...

Şufa hakkı süresi ne kadar?

 Şufa hakkı, önalım hakkı olarak adlandırılan bir hak olup paylı mülkiyette hissedarın payını satması durumunda öncelikli olarak satın alma yetkisi verir. Bu hak dava ile çözümlenir ve bu dava belirli bir sürece yayılır. Peki şufa hakkı süresi ne kadar olur? İşte şufa hakkı süreci...

Ev sahibi olanlar dikkat! 3 ay süre tanındı

Tapu sahipleri dikkat. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM)'nde yer alan tapu ile ilgili kayıtlar için düzenleme çalışmaları başlatılıyor. Önalım hakkı sahibi paydaşlara gayrimenkul alıcısı tarafından satışın bildirilmesi durumunda önalım davasının açılması gerekiyor. İşte tüm ayrıntılar...

Hisseli mülklerde hissedarların önalım hakkı kaç aydır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde hisseli mülklerde hissedarların önalım hakkını kaleme aldı. İşte Tamer Heper'in merak edilen konuyla ilgili o yazısı...

Önalım hakkı nasıl ve ne zaman kullanılır?

Önalım hakkı, bir gayrimenkulün satılması halinde, onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkı oluyor. Peki, önalım hakkı nasıl ve ne zaman kullanılır?

Hisseli gayrimenkullerde şufa hakkı nasıl kullanılır?

Gayrimenkul danışmanı Mehmet Adak, hisseli mülkiyette önalım (şufa) hakkına ilişkin bir yazı kaleme aldı. İşte Mehmet Adak'ın o yazısı...

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi komisyonda!

TBMM'ye sunulan Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında halihazırda devam etmekte olan tarımsal arazi satışında sınırdaş tarımsal arazi maliklerinin önalım hakkına ilişkin davaların reddedilmesi amaçlanıyor. 

İnşaat Yüksek Mühendisi Erol Ünal vefat etti!

İTÜ İnşaat Fakültesi mezunu İnşaat Yüksek Mühendisi Erol Ünal hayatını kaybetti. İTÜ İnşaat Fakültesi 1958 mezunları taziye ilanı yayınladı.

Gayrimenkul alırken önalım hakkı hangi durumlarda iptal olur?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, çok ortaklı bir arsa hissesi almak istediğini belirten okuyucu, diğer hissedarların önalım hakkı olduğunu, bu önalım hakkını engellemek için ne yapabileceğini sordu. 

Gürünal Gayrimenkul Yatırım Ve Ticaret Anonim Şirketi kuruldu!

Gürünal Gayrimenkul Yatırım Ve Ticaret Anonim Şirketi bugün Tuzla'da 50 bin TL sermaye bedeli ile Ali Gürün tarafından kuruldu.

Komşu parsel sahipleri mağdur!

Sınırdaş arazilerde önalım, birçok yeni sorunu oluşturdu. Kendine miras kalanlar, sınırdaş arazi sahipleri ile davalık oldu.

İnşaat Yüksek Mühendisi Önal Süer vefat etti!

İTÜ İnşaat Fakültesi 1962 mezunu İnşaat Yüksek Mühendisi Önal Süer hayatını kaybetti. İTÜ İnşaat Fakültesi 1962 mezunları taziye ilanı yayınladı.

kanuni önalım Haberi

kanuni önalım

Kanuni önalım hakkı


Paylı mülkiyetlerde hissedarlık esasına göre tescilli taşınmaz mallarda hissedarların birbirlerine karşı önalım hakları vardır. Bu hak kanun tarafından da tanındığından bu hakka kanuni önalım hakkı deniyor. Kanuni önalım hakkının sözleşmeden doğan önalım hakkından farkı tapu kütüğüne şerh edilmemesinde ortaya çıkıyor. Sözleşmeden doğan önalım hakkında önalım hakkın tapuya şerhi zorunluyken kanuni önalım hakkında hak zaten kanun tarafından da tanındığından tapuya şerhine gerek olmuyor.


Bu hakka sahip olmak için taşınmaz malda hisse sahibi olmak yeterli oluyor. Sözkonusu hissenin çok veya az oluşunun da bir önemi olmuyor. Önalım hakkının kullanılmasına esas olmak üzere, tapuda yapılan satışları önalım hakkı sahibine ihbar yükümlülüğü satıcıya ve yeni alıcıya ait oluyor. Bu konuda tapu sicil müdürlüğünün ihbar yükümlülüğü olmuyor. 


Yapılan satışın alıcı veya satıcı tarafından diğer...