05 / 11 / 2024

kanuni rehin hakkı nedir

kanuni rehin hakkı nedir

Medeni Kanun kapsamında yer alan sınırlı ayni haklardan birisi de "rehin hakkı" olarak karşımıza çıkıyor. Peki rehin hakkı nedir? Rehin hakkı nasıl kurulur? İşte yanıtı...

Rehin hakkı nedir? Çeşitleri nelerdir?

Rehin hakkı, taşınmaz ürünlerinde önemli bir hakkı ifade eder. İki farklı türde rehin hakkı, özellikle de alacaklı için önemlidir. Peki rehin hakkı nedir, çeşitleri nelerdir ve ne işe yarar? İşte rehin hakkı ile ilgili kapsamlı bilgiler...

Kanuni kira artışı nasıl hesaplanır?

Kira sözleşmesinin senelik olarak yenilenmesi halinde mal sahibi kira bedelinde artış yapma hakkına sahip oluyor. Kira artışı yapılırken yasal sınırlamalara uyulması gerekiyor. Peki, kanuni kira artışı nasıl hesaplanır?

Kiracının evden çıkma hakkı var mı?

Gayrimenkul kiralarında mal sahipleri ancak kanuni gerekçelerin doğması halinde kiracısından tahliyesini isteyebiliyor. Peki, kiracının evden çıkma hakkı var mı? Kiracı evden erken çıkabilir mi?

Gayrimenkul nasıl rehin edilir?

Gayrimenkul rehni, ancak ipotek, ipotekli borç senedi veya irat senedi şeklinde kurulabilir. Rehin hakkı, ancak tapuya kayıtlı gayrimenkuller üzerinde kurulabilir. Peki, gayrimenkul nasıl rehin edilir?

Önalım hakkı davası nasıl açılır?

Önalım hakkı, sahibine kanuni ve sözleşme dolayısı ile bir taşınmazın öncelikle satın alma hakkını veriyor. Bu hak diğer alıcıya dava açarak kullanılıyor. Peki, önalım hakkı davası nasıl açılır?

Sözleşmeden doğan önalım hakkı nedir?

Öncelikle satın alma hakkı olan önalım hakkı Medeni Kanun kapsamında düzenleniyor. Önalım hakkı; kanuni önalım hakkı ve sözleşmeden doğan önalım hakkı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Peki, sözleşmeden doğan önalım hakkı nedir?

Kanuni önalım hakkı nedir?

Paylı mülkiyete konu olan taşınmaz malın paydaşlarından birinin payını bir üçüncü kişiye satması halinde kanuni önalım hakkı doğuyor. Peki, kanuni önalım hakkı nedir? İşte yanıtı..

Kanuni kira artış oranı nedir?

Kira sözleşme süresinin yenilenmesi halinde kiracıya belli oranda zam yapılabiliyor. Ancak mal sahibi kiracısına istediği oranda zam yapma hakkına sahip olmuyor. Peki, ne kadar zam yapılır? Kanuni kira artış oranı nedir?

2311 Kanuni Bulvarı bitince Güney Çevre Yolu’da çalışmalar başlayacak!

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, Trabzon’da yapımı devam eden Kanuni Bulvarı (2. Tanjant) hakkında değerlendirmelerde bulunurken, Kanuni Bulvarı’nın tamamlanmasının ardından Güney Çevre Yolu için çalışmalara başlayacaklarını kaydetti.

Kanuni ipotek hakkı nedir?

Medeni Kanun gereğince, kanuni ipotek tescile tabi olan ve tescile tabi olmayan kanuni ipotekler olarak ikiye ayrılıyor. Peki, kanuni ipotek hakkı nedir? Kanuni ipoteğin önceliği nedir?

Ev sahibinin rehin hakkı!

Medeni Kanun kapsamında yer alan sınırlı ayni haklardan birisi de "rehin hakkı" olarak karşımıza çıkıyor. Taşınmaz rehni, miktarı Türk parası ile gösterilen belli bir alacak için kurulabiliyor. Peki, ev sahibinin rehin hakkı var mıdır?

Rehin hakkı hangi taşınmazlar üzerinde kurulabilir?

Taşınmaz rehni, ancak ipotek, ipotekli borç senedi veya irat senedi şeklinde kurulabiliyor. Taşınmaz rehni, miktarı Türk parası ile gösterilen belli bir alacak için kurulabiliyor. Peki, rehin hakkı hangi taşınmazlar üzerinde kurulabilir?

Kamulaştırmada geri alma hakkı!

Kamulaştırmada taşınmaz mal olduğu gibi bırakılırsa, mal sahibi kamulaştırma bedelini aldıkları günden itibaren işleyecek kanuni faiziyle birlikte ödeyerek, taşınmaz malını geri alabilir. İşte kamulaştırmada geri alma hakkı...

kanuni rehin hakkı nedir Haberi

kanuni rehin hakkı nedir

Rehin hakkı nedir?

Medeni Kanun kapsamında yer alan sınırlı ayni haklardan birisi de "rehin hakkı" olarak karşımıza çıkıyor.


Feri ayni hak da olarak da bilinen rehin hakkının kurulabilmesi öncelikle ortada geçerli bir alacak hakkının bulunması gerekiyor. Rehin hakkı ile ilgili yasal esaslar, Medeni Kanunda yer alıyor.


I. Taşınmaz rehninin türleri

MADDE 850.- Taşınmaz rehni, ancak ipotek, ipotekli borç senedi veya irat senedi şeklinde kurulabilir.

II. Güvence altına alınan alacak


1. Ana para

MADDE 851.- Taşınmaz rehni, miktarı Türk parası ile gösterilen belli bir alacak için kurulabilir. Alacağın miktarının belli olmaması hâlinde, alacaklının bütün istemlerini karşılayacak şekilde taşınmazın güvence altına alacağı üst sınır taraflarca belirtilir.


Yurt içinde veya dışında faaliyette bulunan kredi kuruluşlarınca yabancı para üzerinden veya yabancı para ölçüsü ile verilen kredileri güvence altına almak için yabancı...