23 / 05 / 2024

karşılıklı sözleşme

karşılıklı sözleşme

Bir hukuk terimi olarak karşımıza çıkan ivazlı akit nedir, sorunuzun yanıtı ve detayları haberimizde...

Günlük ev kiralamada 100 gün sınırı deliniyor: Evler, 1 aylık kiraya veriliyor 4 aylık sözleşme yapılıyor!

Güvenlik zafiyeti ve vergi kaybına neden olduğu için günlük ev kiralamada 100 gün sınırı da deliniyor. 1 aylık kiraya veriliyor 4 aylık sözleşme yapılıyor ya da 4 aylık tutuluyor ve ücret başkalarıyla bölüşülüyor. İşte ayrıntılar... 

Ev alıp satacaklar dikkat! Noterde satış yapılabilir mi? Kaporalı sözleşme ile ev satılır mı? 

Binlerce kişi, noter dışında gayrimenkul satışı yapılıp yapılmayacağını araştırıyor. Peki noterde satış yapılabilir mi? Kaporalı sözleşme ile ev satılır mı? İşte ayrıntılar...

Memur ve memur emeklisinin toplu sözleşme süreci 1 Ağustos'ta başlıyor: Memur-Sen, maaş artış oranı teklifini hazırladı!

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının tespit edileceği toplu sözleşme süreci başlıyor. Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, teklif ile ilgili açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...

TOKİ’de sözleşme ne zaman imzalanır? TOKİ kura çıkarsa iptal edilir mi?

TOKİ sözleşme konusu şu sıralarda sıklıkla karşımıza çıkan konulardan biridir. Özellikle kurada ismi çıkanlar bu konuda pek çok soru sormaktadır. İşte TOKİ sözleşmesine dair araştırılan detaylar!

Akiş GYO Caddebostan projesi için kat karşılığı inşaat sözleşme imzalayacak! 

Akiş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın yönetim kurulu toplantısında Kadıköy gayrimenkulü ile ilgili bir karar alındı. Bu kapsamda sözleşme imzalanmasına karar verilirken, sözleşme detayları da belirlendi. İşte ayrıntılar...

Kuyumcukent Gayrimenkul'ün esas sözleşme tadiline SPK'dan onay!

Kuyumcukent Gayrimenkul'ün  "Şirketin Sermayesi" başlıklı 6. maddesinin güncellenmesi ve yeni şekli SPK'ya yapılan başvurusu SPK'nın E-29833736-105.01.01.01-11031 sayılı yazısı ile onaylandı ve SPK onaylı esas sözleşme tadil metni yayınlandı. 

GYODER'in 'COVID-19'un muhtelif sözleşme tipleri ve kira sözleşmelerine etkileri' semineri 28 Mayıs'ta!

GYODER Akademi tarafından düzenlenen 'COVID-19'un muhtelif sözleşme tipleri ve kira sözleşmelerine etkileri' başlıklı seminer 28 Mayıs'ta ZOOM uygulaması üzerinden gerçekleştirilecek...

Tokat Dedeli emekli TOKİ'de sözleşme dönemi başlıyor!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın TOKİ Tokat Dedeli projesinde yer alan konutlar için sözleşme dönemi bugün itibariyle başlıyor.

TOKİ Yozgat Yenifakılı'da sözleşme dönemi sona eriyor!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın Yozgat Yenifakılı projesi için sözleşme dönemi bugün itibariyle sona eriyor.

TOKİ Çorum Kargı'da sözleşme dönemi başlıyor!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından hayata geçirilen Çorum Kargı projesi için sözleşme dönemi başlıyor.

TOKİ Yozgat Yenifakılı'da sözleşme dönemi başlıyor!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın Yozgat’ın Yenifakılı İlçesi’nde hayata geçirdiği 207 konut için sözleşme dönemi bugün itibariyle başlıyor.

TOKİ Konya Ereğli'de sözleşme dönemi başlıyor!

TOKİ Konya Ereğli Orhaniye alt gelir grubunda yer alan konutlar için sözleşme dönemi bugün itibariyle başlıyor.

Kırşehir Akpınar TOKİ'de sözleşme dönemi başlıyor!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın Kırşehir Akpınar projesindeki daireler için sözleşme dönemi bugün itibariyle başlıyor.

karşılıklı sözleşme Haberi

karşılıklı sözleşme

İvazlı akit nedir?

İvazlı akit nedir sorusunun yanıtından önce "ivaz" ve "akit" kelimelerine açıklık getirmek faydalı olacaktır. 


İvaz kelimesi, hukuksal bir terim olarak, karşılık anlamına geliyor. Buna göre hukuki işlemler ivazlı ve ivazsız olmak üzere ikiye ayrılıyor.


Akit ise larşılıklı ve birbirine uygun irade açıklamalarından meydana gelen hukuki işleme deniyor. Mukavele veya sözleşme olarak da biliniyor. Bu bilgiler ışığında asıl sorumuz olan "İvazlı akit nedir?" sorumuzu yanıtlarsak; İvazlı akit, borçlar hukukuna göre iki tarafada borç yükleyen karşılıklı yapılan sözleşmeye deniyor.


İvazsız akit

Eğer bir sözleşme, sözleşen taraflardan sadece birisine borç yüklemekte ve diğer taraf herhangi bir yüküm altına girmeksizin sözleşmeden yararlanmakta ise, ivazsız akit niteliği taşımış oluyor. 


Tapuda ivazlı akit niteliği taşıyan işlemler..

- Bağımsız Bölüm İlavesi

- Bağış

- Devre Mülk Hakkı

- Diğer İrtifak Hakları

- Geçit Hakkı

-...