03 / 05 / 2024

kat alanı hesaplama

kat alanı hesaplama

Bir arsa üzerinde inşa edilecek yapının toplam kat alanı hesabı, KAKS ile yapılıyor. KAKS yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde ediliyor. Peki, toplam kat alanı hesabı nasıl yapılır?

İnşaat kaks hesabı nasıl yapılır?

İnşaat çalışmalarına başlanacak yapının bütün katlardaki alanları toplamına kaks sayısı deniyor. Peki, inşaat kaks hesabı nasıl yapılır?

Depolama alanı ihtiyacı 5 senede tam 2 kat artacak!

Hızla artan e-ticaret, enflasyonist ortamda daha çok stok tutma düşüncesi ve tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi etkisiyle depolama alanı ihtiyacının 5 senede tam 2 kat artması bekleniyor.

KAKS nedir? KAKS nasıl hesaplanır?

KAKS, Kat Alan Kat Sayısı olarak da ifade edilen gayrimenkul alanında yer alan bir kavramdır. İnşaat yapımında önemli olan bu kavram, inşa edilecek yapının alanını ifade eder. Bu hesaplama, belirli bir formülasyonla yapılacak inşaata özel yapılır. İşte KAKS hakkında bilinmesi gerekenler...

Türkiye'de konut alan ABD uyrukluların sayısı 8 ayda 3.5 kat arttı!

Türkiye'den konut alan ABD uyrukluların sayısı bu yılın ocak-ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 3,5 katına çıkarak 871 oldu.

Kat karşılığı arsa payı hesaplama 2021!

Kentsel dönüşüm sürecinde olan bir bölgeden ev almak isteyenlerin, arsa paylarını göz ardı etmemesi gerekiyor. Peki kat karşılığı arsa payı nasıl hesaplanıyor? İşte kat karşılığı arsa payı hesaplama 2021...

Samsun Gülsan Sanayi Sitesi yeni millet bahçesi alanına katılacak!

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Gülsan Sanayi Sitesi'nin 2022'de yeni yapılacak modern sanayi sitesine taşınmasına ilişkin konuştu. Demir, mevcut alanın Millet Bahçesi ve Doğu Park içine katılacağını belirtti.

Medipol Üniversitesi'nin sahip olduğu alanın 8 yılda 64 kat büyüdüğü iddiası!

Ankara'daki gayrimenkul tahsisleri ile gündemde olan Medipol Üniversitesi'nin sahip olduğu alan 8 yılda 64 kat büyüdüğü iddia edildi.

Bodrum kat ortak alan mıdır?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun '73 adet müstakil villaların bulunduğu bir sitede tripleks daire satın aldım. Tapusunda da tripleks villa yazıyordu ama iki sene sonra yönetim bana benim villanın alt katının ortak alan olduğunu söyledi. Şimdi ben ne yapacağım?' sorusunu yanıtladı.

İngiltere Bakanı Alan Duncan, Yeni Havalimanı'nın açılışına katılacak!

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Avrupa ve ABD'den Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan, İstanbul Yeni Havalimanı'nın açılışına katılacak.

Bağımsız bölüm net alanı hesaplama 2017!

Bağımsız bölüm net alanı hesaplamalarına bağımsız bölümün bazı alanları dahil edilmiyor. Peki, son yönetmeliğe göre bağımsız bölüm net alanı nasıl hesaplanır?

Bağımsız bölüm brüt alanı hesaplama 2017!

Bir bağımsız bölümün alanı brüt ve net olmak üzere iki şekilde hesaplanabiliyor. Peki, bağımsız bölüm brüt alanı nasıl hesaplanır?

Konutlardaki net alan kavramına yeni hesaplama!

Konutların net alanı balkon, kat bahçesi ve terası dikkate alınmadan hesaplanacak. Maliye bakanlığı hazırladığı bir özelge ile bu konudaki muğlaklığı sona erdirdi.

Toplam kat alanı hesabı nasıl yapılır?

Bir arsa üzerinde inşa edilecek yapının toplam kat alanı hesabı, KAKS ile yapılıyor. KAKS yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde ediliyor. Peki, toplam kat alanı hesabı nasıl yapılır?

Kat alanı katsayısı oranları!

Kat alanı katsayısı oranları, bir arsa üzerinde inşa edilecek yapıların kesin sınır ve kat sayılarını belirliyor. Peki, kat alanı katsayısı oranları nelerdir? Kat alanı katsayısı oranları nasıl hesaplanır?

kat alanı hesaplama Haberi

kat alanı hesaplama

Toplam kat alanı hesabı nasıl yapılır?

Bir arsa üzerinde inşa edilecek yapının toplam kat alanı hesabı, KAKS ile yapılıyor. KAKS yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde ediliyor. 


KAKS oranları, belli rakamlarda değişkenlik gösteriyor; 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0.


Bu oranlar arsanın imar durum belgesinde görülebiliyor. Belgede KAKS oranı tek bir oran olabileceği gibi belli bir aralıkta da verilebiliyor. 


Örnek hesaplama..

1500 metrekare büyüklüğünde bir arsanın imar durum belgesinde KAKS oranı 0.40 ise; KAKS değeriyle o arsa üzerine inşa edilebilecek toplam inşaat alanı şu hesabı şu şekilde yapılıyor


1500 x 0.30 = 450 metrekare 


Yukarıdaki hesaplamaya göre 450 metrekare inşaat alanına sahip bina inşa edilebiliyor.


TAKS alanı hesaplama..

Yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş...