05 / 05 / 2024

kat irtifaklı dairenin emlak vergisi

kat irtifaklı dairenin emlak vergisi

Kat irtifaklı evin emlak vergisi hangi oranda ödenecek? Kat irtifaklı evin emlak vergisi arsa oranları ile mi yoksa bina oranları ile mi hesaplanacak? İşte yanıtı..

100 metrekarelik bir dairenin fiyatı asgari ücretin 389 katı oldu!

Konut fiyat endeksi yıllık  yüzde 86,46 oranında artış kaydetti. Böylece 100 metrekarelik bir dairenin fiyatı 3 milyon lirayı geçti.

Kağıthane'de, 8 katlı bir apartmandaki vurdumduymazlık yürekleri ağıza getirdi!

İstanbul Kağıthane'de, önlem almadan 8 katlı bir apartmanın 5. katındaki dairenin balkonunda tadilat yapmaya çalışan kişi tehlikeye davetiye çıkardı. Görüntüyü görenleri yüreği ağzına geldi...

Kat irtifakı tapu ne demek? Konutta Kat irtifakı ne demek? Kat irtifakı olan ev alınır mı?

Son zamanlarda konut alıcıları arasında merak uyandıran konulardan biri 'kat irtifakı tapusu' oldu. Peki, kat irtifakı olan ev alınır mı? Kat irtifaklı daire kiraya verilir mi? Kat mülkiyeti ve kat irtifakı arasındaki fark nedir?  İşte ayrıntılar...

Kat irtifaklı daireye kredi çıkar mı?

Kat irtifakı tapusu, henüz iskanı alınmamış daire tapularını kapsar. Peki, kat irtifaklı daireye kredi çıkar mı? İşte detaylar…

Kat mülkiyeti olmayan daire alınabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde belediyede iskanlı görünen ancak kat irtifaklı olan dairenin satın alınmasının sorun yaratıp yaratmayacağını kaleme aldı. 

Kat mülkiyeti olmayan sitede denetçi seçilebilir mi?

​​​​​​​Posta yazarı Tamer Heper 'Kat irtifaklı bir sitede oturuyoruz. Daire eşimin üzerine. 5’inde toplantımız var ve ben denetçi olmak istiyorum. Kat mülkiyetine geçmediğimiz için denetçi olabilir miyim?' sorusunu yanıtladı.

Küçükçekmece'de korku dolu anlar! 3'üncü katın balkonu çöktü!

Küçükçekmece'de 5 katlı binanın 3'üncü katındaki dairenin balkonu çöktü. Çökme anından 30 saniye önce kaldırımdan geçen kadın son anda kurtuldu.

Yörük Işık 'ın boğaz manzarasını kapatan kaçak kat yıkılacak!

Ünlü fotoğrafçı Yörük Işık'ın sahibi olduğu İstanbul Boğazı manzaralı dairenin karşısına çatı katı dairesi yapıldı. Işık, mahkemeye başvurdu. Mahkeme kaçak olarak yapıldığı tespit edilen dairenin yıkılmasına karar verdi...

Kat irtifaklı daire almanın riski var mı?

Posta yazarı Tamer Heper, '2016’da daire satın aldım. İki blok bitirilmiş ortaklara verilmiş. Kat irtifakı tapusu var. Yarım kalan blok satılacakmış ve parası kooperatife verilecekmiş. Yetmezse bizden alacaklarmış. Böyle bir şey olabilir mi?' sorusunu yanıtladı.

 Çengelköy Erguvan Evleri'ndeki 193 daire satışa çıktı!

Üsküdar Belediyesi tarafından yapımı devam eden Çengelköy Erguvan Evleri projemizdeki 193 adet kat irtifaklı dairenin satışları başlamıştır.

Kat malikleri toplantısına vekaleten katılabilinir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Kat malikleri kurulu toplantısına ortak mülkiyet olan bir dairenin ortaklarından biri katıldı ancak diğerlerinin yazılı vekaletini sunmadı. Alınan kararlar için ne düşünülür?' sorusunu yanıtladı

Kadıköy'de yan taraftaki inşaat, duvarı patlattı!

İstanbul Kadıköy'deki inşaatta basınç sebebiyle patladığı belirtilen beton kalıbı, bitişiğindeki binanın 3'üncü katındaki dairenin salon duvarını yıktı.

Paylı mülkiyette malikler alanları nasıl paylaşır?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Tamamına üç ortak olarak sahip olduğumuz üç katlı binanın bir katındaki dairenin bir odasını ortaklardan biri kilitlemiş, kendine tahsis etmiş, geri kalan alanı da kiraya veremiyoruz. Böyle bir durumda hukuken nasıl davranılır?' sorusunu yanıtladı.  

kat irtifaklı dairenin emlak vergisi Haberi

kat irtifaklı dairenin emlak vergisi

Kat irtifaklı evin emlak vergisi!

Emlak vergisi, tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Yapılı ve yapısız taşınmazlar için emlak vergisi farklı oranlarda hesaplanıyor. Peki, kat mülkiyetine geçilmemiş henüz kat irtifakı bulunan evler için hangi oranda emlak vergisi ödenecek?


GİB.07.08.2012 tarih ve 1.22.6618-2457 sayılı özelge gereğince kat irtifakı olan gayrimenkuller için arsa değil, bina vergisi (yani ev, büro ve dükkân vergisi) ödeniyor.


GİB.07.08.2012 tarih 

1.22.6618-2457 sayılı özelge

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, İstanbul İli, ... Belediyesi sınırlarında bulunan ve 19/3/2010 tarihinde kat irtifaklı tapu aldığınız gayrimenkul için adı geçen Belediye Başkanlığı tarafından kat mülkiyetine geçmediğiniz gerekçesiyle arsa vergisi tahakkuk ettirildiği belirtilerek konu hakkında Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

            

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun bina vergisinin mükellefini belirleyen 3 üncü maddesinde; bina vergisini, binanın malikinin,...