29 / 04 / 2024

kat malikinin dava hakkı

kat malikinin dava hakkı

Kat maliki kurulu kimlerden oluşur?: Kat maliki kurulu, ana gayrimenkulde kat maliki olan tüm apartman sakinleri, apartman yöneticisi ve yönetim denetçisinden oluşuyor. Kurul toplantısının kanuna göre şekli haberimizde...

Kat malikinin dava hakkı!

Kat malikinin dava hakkı kat malikleri kurulu kararlarına karşı veya borç ve yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerin hareketlerinden dolayı uğradığı zarar sebebiyle doğuyor. Davada görevli mahkeme sulh mahkemesi oluyor...

Binası kentsel dönüşüme girecekler dikkat! Resmen açıklandı!

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde binalardaki kentsel dönüşümün kat malikinin izni olmadan yapılıp yapılamayacağını kaleme aldı. İşte Tamer Heper'in o köşe yazısı...

Site toplantılarına vekalet ile katılanların söz hakkı var mı?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, eşinin adına site toplantılarına katılan bir bir malikin toplantıda alınan kararların iptali için dava açtığını ancak mahkemenin aktif husumet ehliyeti yokluğu nedeniyle davayı reddettiğini, bu konuda hangi haklara sahip olduğu soruldu.

Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin feshi dava dilekçesi örneği 2021!

Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin uygulanmasında yaşanan uyuşmazlıklar sebebi ile sözleşmenin feshedilmesi istenebiliyor. İşte kat karşılığı inşaat sözleşmesinin feshi dava dilekçesi örneği 2021...

Binalardaki çatı katının tasarrufu kime ait?

Posta yazarı Tamer Heper 'Kat mülkiyeti tesis edilmiş üç katlı binada kat malikiyim. Ancak projede olmayan ama üçüncü katın üstünde fiilen bulunan çatı çatı katı var. Çatı katından en üst katın malikinin, diğer iki malikin ‘olur’unu almadan tasarruf edebilme hakkı var mıdır?' sorusunu cevapladı.

TMMOB'dan Karşıyaka’daki 'kat sıkıştırması' planlarına dava!

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Karşıyaka ve Büyükşehir Belediyeleri'nin onayladığı “kat sıkıştırma” plan notlarına karşı dava açtı. TMMOB, kentsel fiziksel çevrenin iyileştirilmesinin zorunlu olduğuna dikkat çekti.

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Aidat ödememek mümkün mü?

Posta yazarı Tamer Heper 'Binamızda virüs korkusu ile katılmadığımız kat malikleri toplantısı yapıldı. Birkaç daire sahibi de gitmemiş. Üç beş kat malikinin katıldığı ikinci toplantıda dışarıdan yönetici seçilmiş. Seçimi kabul etmiyoruz, aidat ödememeyi düşünüyoruz. Bu mümkün mü?' sorusunu cevapladı

Kiracının ödemediği aidattan kim sorumludur?

Kiracının ödemediği aidatlardan dolayı kat malikinin kendisi de sorumlu mudur?  Kat maliki olarak karşılaşabileceği hukuki sorunlar neler olabilir? İşte merak edilen soruların yanıtları...

Kat malikleri toplantısı mahkemede iptal edilebilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Maliklerden biri, 2018 kat malikleri toplantısının iptali için dava açmıştı. Toplantının iptalini gerektirecek hususları açıklamıştı. 2019 kat malikleri kurulunu da delil sundu. Davada her yılın toplantısı incelenir ve karara bağlanır mı?' sorusunu yanıtladı.

Aidat borcunuzu takip edin! itiraz hakkınız var!

Kat malikinin aylık ödemelerini düzenli olarak takip etmesi gerekiyor. İşletme projesi ile kendisine bildirilen aidata itirazı olmayan kat maliki işletme projesinin kesinleşmesiyle itiraz edemiyor.

Kurallara uymayan ev sahibi bile olsa dava açabilirsiniz!

Kat maliklerinden biri kendisine düşen borçları ve yükümleri yerine getirmemek suretiyle diğer kat maliklerinin haklarını, onlar için çekilmez hale gelecek derecede ihlal ederse, onlar, o kat malikinin müstakil bölümü üzerindeki mülkiyet hakkının kendilerine devredilmesini hakimden isteyebiliyor.

Yöneticinin kusuru ile zarar eden ev sahipleri dava açabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Yönetici haksız fiili yüzünden yüklüce bir ceza ödememize sebep oldu. Zarar gören kat maliki olarak, yönetim-anagayrimenkul hesabına ödenmek için paranın tamamına tazminat davası açabilir miyim, hissem oranında şahsım için mi dava açmalıyım?' sorusunu yanıtladı.

Kat maliki dışındaki kimseler, yönetici olabilir mi?

Kat malikleri dışından seçilen yöneticinin dava ve icra takip işlemi yapabilmesi için kat malikleri tarafından kendisine bu konuda yetki verilmiş olması gerekiyor. Dışardan seçilen yönetici kat malikleri toplantısında oylamaya katılabiliyor.

Müteahhide ayıplar için dava açılabilir!

Kat malikleri tarafından, ortak alanlarda tespit edilen ayıpların giderilmesi için müteahhite karşı onarımın giderilmesine ya da onarım bedelinin ödenmesine ilişkin dava açılabiliyor.

kat malikinin dava hakkı Haberi

kat malikinin dava hakkı


Kat maliki kurulu kimlerden oluşur?


Kat maliki kurulu kimlerden oluşur? sorusuna şöyle cevap verebiliriz: Kat maliki kurulu, ana gayrimenkulde kat maliki olan tüm apartman sakinleri, apartman yöneticisi ve yönetim denetçisinden oluşuyor. Kat maliki kurulunun, söz konusu gayrimenkul ile ilgili karar almak için yılda en az bir kez toplantı yapması gerekiyor.


Kat maliki kurulu kimlerden oluşur? sorusunu yanıtladıktan sonra, kat malikleri kurulunun toplantısı ile ilgili Kat Mülkiyeti Kanununda yer alan maddelerden de bahsedebiliriz. Buna göre; 


Kat maliki kurulunun toplantısı ve kararları


I - Toplantı zamanı:

Madde 29 – Kat malikleri kurulu, yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde toplanır. 


(Ek cümle: 14/11/2007-5711/14 md.) Toplu yapılarda ise kurullar, en geç iki yılda bir...