30 / 04 / 2024

kat malikinin yapı denetim borcunu ödemesi zorunlu mu

kat malikinin yapı denetim borcunu ödemesi zorunlu mu

Arsalarını müteahhite vererek konut sahibi olan kat maliklerinin karşılaştıkları sorunlar arasında "yapı denetim borcu" yer alıyor. Peki, yapı denetim borcunu kim öder? Yapı denetim borcunu kat maliki öder mi?

Çekme kat ne demek?

Çekme kat bir yapıda önemli kısımlardan biridir.  Bu kısım yapının önemli bir unsurudur ve inşaat alanında kullanılan bir terimdir. Aynı zamanda tapuda da önemli bir yer teşkil eder. Peki çekme kat ne demek, çekme kat imar affına girer mi? İşte çekme kat hakkında kapsamlı bilgiler...

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş için gerekli belgeler neler?

Kat irtifakı ve kat mülkiyet farklı kavramlar olduğu için ilkinden diğerine geçiş yapılması gerekir. Kat irtifakı, yapı inşaat halindeyken hak edilen bir tapu türüdür. Ancak yapının inşaası tamamlandıktan sonra kat mülkiyetine geçilir. Peki bu süreçte gereken belgeler nelerdir?

Oturduğunuz apartmanda bu varsa dikkat edin! Mahkemelik olabilir, 1.500 TL masraf ödeyebilirsiniz! 

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde, binaların çatı katında yapılacak değişiklikleri kaleme aldı. Peki çatı onarımları için apartmanlarda nasıl oylama yapılır? Çatı onarımına ilişkin sorunlar oylama ile çözülür mü? İşte Tamer Heper'in okuyucusunun sorusuna verdiği o yanıt...

Binası kentsel dönüşüme girecekler dikkat! Resmen açıklandı!

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde binalardaki kentsel dönüşümün kat malikinin izni olmadan yapılıp yapılamayacağını kaleme aldı. İşte Tamer Heper'in o köşe yazısı...

İstanbul'da emlak vergisi ne kadar oldu?

İstanbul'da 2022 yılı için emlak vergisi zam oranları belirlendi. İstanbul'un bazı ilçelerinde emlak vergilerine neredeyse 10 kat zam yapıldı. 

Beşiktaş’taki eski askeri araziye kat artışı: 5'ten 8'e yükseldi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen, ‘bina yükseklikleri zemin + 5 katı geçmesin’ talimatına rağmen İstanbul’un boyu uzuyor. Beşiktaş’taki eski askeri alanda kat artışı yapıldı. Kat sayısı 5'ten 8'e yükseltildi.

Reysaş GYO Kocaeli deposunun imalat ve montaj işleri için Yiğit Metal'le anlaştı!

Reysaş GYO tarafından Kocaeli İli Çayırova İlçesi Şekerpınar2 Mahallesi 420 Ada 33 Parsel'de yer alan Çayırova 15 nolu deposunun alt katında yapılacak ofis imalat ve montaj işleri için, Yiğit Metal Mamülleri İnşaat Plastik Pazarlama San.Tic.Ltd.Şti. ile anlaştı.

Reysaş GYO'nun Çayırova'daki deposu için imalat ve montaj işleri sözleşmesi imzalandı!

Reysaş GYO'nun portföyünde yer alan Kocaeli İli Çayırova İlçesi Akse Mahallesi 2086 ada 5 parselde yer alan Çayırova 1 nolu deposunun üst katında yapılacak bölme duvar imalat ve montaj işleri için İmalat ve Montaj İşleri Sözleşmesi imzalandı.

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Aidat ödememek mümkün mü?

Posta yazarı Tamer Heper 'Binamızda virüs korkusu ile katılmadığımız kat malikleri toplantısı yapıldı. Birkaç daire sahibi de gitmemiş. Üç beş kat malikinin katıldığı ikinci toplantıda dışarıdan yönetici seçilmiş. Seçimi kabul etmiyoruz, aidat ödememeyi düşünüyoruz. Bu mümkün mü?' sorusunu cevapladı

Kiracının ödemediği aidattan kim sorumludur?

Kiracının ödemediği aidatlardan dolayı kat malikinin kendisi de sorumlu mudur?  Kat maliki olarak karşılaşabileceği hukuki sorunlar neler olabilir? İşte merak edilen soruların yanıtları...

Aidat borcunuzu takip edin! itiraz hakkınız var!

Kat malikinin aylık ödemelerini düzenli olarak takip etmesi gerekiyor. İşletme projesi ile kendisine bildirilen aidata itirazı olmayan kat maliki işletme projesinin kesinleşmesiyle itiraz edemiyor.

Kurallara uymayan ev sahibi bile olsa dava açabilirsiniz!

Kat maliklerinden biri kendisine düşen borçları ve yükümleri yerine getirmemek suretiyle diğer kat maliklerinin haklarını, onlar için çekilmez hale gelecek derecede ihlal ederse, onlar, o kat malikinin müstakil bölümü üzerindeki mülkiyet hakkının kendilerine devredilmesini hakimden isteyebiliyor.

Emlak Konut GYO'dan yılın ilk yarısında 5 yıldan fazla satış!

Emlak Konut GYO, ilk 6 ay KDV hariç toplam 10 milyar 198 milyon TL'lik konut satışı gerçekleştirdi. Sadece ilk iki çeyrekte 2019 genelinin yaklaşık 4 katı satış yapıldı.

kat malikinin yapı denetim borcunu ödemesi zorunlu mu Haberi

kat malikinin yapı denetim borcunu ödemesi zorunlu mu

Yapı denetim borcunu kim öder?

Arsalarını müteahhite vererek konut sahibi olan kat maliklerinin karşılaştıkları sorunlar arasında "yapı denetim borcu" yer alıyor. Bu borçtan kimin sorumlu olduğuna ilişkin hükümler, müteahhit ile yapılan kat karşılığı inşaat sözleşmesinde belirtiliyor.


İleride herhangi bir sorun yaşanmaması adına bu sözleşmesinin tüm maddelerinin dikkatli bir şekilde okunarak, sorunlu maddeler varsa bu maddelerin çıkarılarak imzalanması gerekiyor.


Aksi durumunda kat malikleri ile müteahhit arasında "borç ödeme" sorunları çıktığı gibi, müteahhite ulaşmak da zor olabiliyor. Müteahhite ulaşılamadığı takdirde, sözleşmede de ucu açık hükümler yer alıyorsa yapı denetim borcunun kat maliki tarafından ödenmesi isteniyor.


Bilindiği üzere; normal şartlarda 'Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi' ile birlikte arsa müteahhide devredilerek, bütün işlemler müteahhit üzerinden yürümesi gerekiyor. Ancak, Türkiye'nin birçok yerinde 'Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmeleri' ile birlikte arsa...