14 / 05 / 2024

Kendisi de kirada oturan kişiler kira geliri vergisi öder mi

Kendisi de kirada oturan kişiler kira geliri vergisi öder mi

Konut ve işyeri sahibi olan kişilerin, taşınmazlar üzerinden elde ettiği kar ve kazançlar için kira gelir vergisi ödemesi gerekiyor. Peki, kendisi de kirada oturan kişiler kira geliri vergisi öder mi?

Her ev sahibi zengin değil: Kirada TEFE-TÜFE formülüne dönülmeli!

Kirada yüzde 25 zam sınırı konusunda sular durulmuyor. Sunucu Ekrem Açıkel, X sosyal medya hesabından, ev sahibi ile kiracı sorunlarına değinerek çözüme ilişkin bir paylaşımda bulundu. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Adalet Bakanı Tunç resmen açıkladı! Kirada yüzde 25’in üzerinde de anlaşma mümkün!

1 Eylül’de başlayan kira uyuşmazlıklarındaki arabuluculuk uygulaması konusunda konut sahipleri ve kiracıların kafalarında soru işaretleri yer alıyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, konuya ilişkin açıklama yaparak konuya ilişkin merak edilenleri yanıtladı. İşte detaylar...

Kira artışında yüzde 25 sınırı kalktı mı? Kirada yüzde 25 artış sınırı uzatıldı mı, uzatılacak mı?

Kira artışına dair tüm kiracıların akıllarını kurcalayan sorular yanıt bekliyor. Onlardan biri de kirada yüzde 25 artış sınırı uzadı mı? sorusu oluyor. İşte detaylar!

Ve 2023 Tofaş Şahin Türkiye'de; Kendisi gibi fiyatı da efsane

Tofaş kuş serisinin en değerli otomobillerinden biri olan Şahin, 2023 model olarak Türkiye'de tekrar satışa çıkmaya hazırlanıyor. Aracın fiyatı ise gerçekten efsane! İşte tüm detaylar...

Sıfır otomobile mayıs zammı şoku! Adı var kendisi yok! Fiyatlar 120 bin liraya kadar arttı! 

Son zamanlarda bayilerde sıfır otomobil bulmak gittikçe zorlaşırken mayıs ayında sıfır otomobil fiyatlarının 120 bin TL'ye kadar arttığı ortaya çıktı. Adı var kendisi yok olan sıfır otomobiller için yeni zamların gelmesi de bekleniyor.

İstanbul'da tek gelirle kirada yaşamak hayal değil, imkansız oldu!

İstanbul'da kiralık ev fiyatlarındaki yüzde 140'luk artış vatandaşların belini büktü. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe'nin verilerine göre, İstanbul'da tek gelirle kirada oturmak imkansız hale geldi. Konut krizine çözüm için acil adımlar atılması gerekiyor.

Konut sahipliği oranı azaldı: 2022'de kirada oturanlar arttı, kendi konutunda yaşayanların oranı 0,8 puan düştü!

TÜİK'e göre, 2022 yılında kendi konutunda yaşayanların oranı 0,8 puan geriledi ve yüzde 56,7'ye düştü.

Kirada yüzde 25 artış kısıtlaması Temmuz’da bitiyor. Bu tarihten sonra dengeler nasıl değişecek? Uygulama uzatılacak mı?

Konut kiralarının astronomik rakamlara çıkması üzerine getirilen ve 1 Temmuz’da sona erecek yüzde 25 sınırının uzatılması sektörde dengeleri değiştirecek. Uzmanlar, özellikle yatırım için konut alanların sayısında düşüş öngörüyor.

Kirada yüzde 25 zam sınırının uzatılması sektörü nasıl etkileyecek? 

Ev kiralarının sürekli tırmanmasına fren olması için hayata geçirilen ve 1 Temmuz’da sona erecek yüzde 25 sınırının uzatılması sektörde dengelerin değişmesine sebep olacak. Kirada yüzde 25 zam sınırının uzatılması sektörü nasıl etkileyecek? 

Ev sahipleri ve kiracılar hemen bakın! Kirada yüzde 25 zam sınırı uzatılacak! Bakan Kurum tek tek duyurdu! 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kirada yüzde 25 zam sınırının uzatılacağını açıkladı. İşte Bakan Kurum'un konu ile ilgili o açıklamaları...

Kirada 5 yıl dolunca ne olur? Ev sahibi kaç yıl sonra evden çıkarabilir? İşte detaylar!

Kiracılar ve ev sahipleri arasında birtakım sorunlar yaşanabilir. Sorun yaşamayan kiracı ve ev sahipleri de vardır. Bu durumda, “Kirada 5 yıl dolunca ne olur” sorusu da sorulmaktadır. İşte merak edilenler!

Kentsel dönüşüm bölgelerinde satış fiyatları en fazla Beyoğlu'nda, kiralar ise en fazla Esenler'de arttı!

15 milyondan fazla kişinin yaşamını sürdürdüğü İstanbul, kentsel dönüşüm çalışmalarının odak noktası oldu. Kentsel dönüşüm bölgelerinde değer değişimine bakıldığında satış fiyatlarında en fazla artış Beyoğlu, kirada en fazla artışın ise Esenler’de olduğu görüldü.

Milyonlarca kiracıyı ve ev sahibini ilgilendiriyor! Kirada indirim yapılabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde ev sahibi ve kiracı arasındaki kira anlaşmazlıklarına değindi. Peki kirada indirim yapılabilir mi? İşte ayrıntılar...

Kendisi de kirada oturan kişiler kira geliri vergisi öder mi Haberi

Kendisi de kirada oturan kişiler kira geliri vergisi öder mi

Kendisi de kirada oturan kişiler kira geliri vergisi öder mi?

Kira gelir vergisi beyannamesi, mal sahibi vatandaş tarafından Maliye Bakanlığı’na yılda bir kez verilen; yıl boyunca (bir takvim yılı) konut ve işyeri kiralarından elde edilen gelirlerin yazılı olarak (beyan edilmesi) bildirilmesi olarak biliniyor.


Kira gelir vergisi ödenmesi zorunlu olan bir vergi olarak karşımıza çıkıyor. Vergi ödemesi yapılmadığı takdirde cezai yaptırımlar uygulanıyor.


Konut ve işyerinden elde edilen kira gelirleri vergisi ya da mevzuattaki adıyla gayrimenkul sermaye iradı, Gelir Vergisi Kanunu'nun unsurlarından biri. Buna göre, konut ve işyeri sahibi olupta, söz konusu mülklerden elde edilen gelirler vergilendirmeye tabi oluyor. 


Bu hususta ise kimin vergi ödeyeceğinin belirlendiği nokta istisna sınırı oluyor. Bunun için bir takvim yılında elde ettikleri toplam kira gelirlerine bakmak gerekiyor. 


Eğer, 2014 yılı boyunca...