29 / 04 / 2024

kentsel dönüşüm iptali davası nerede açılır

kentsel dönüşüm iptali davası nerede açılır

Kentsel dönüşümde yapı için risklidir raporunun alınması halinde; yapının belli bir süre içerisinde yıkılması gerekiyor. Ancak kat maliklerinin iptal davası açma hakkı da bulunuyor.Peki, kentsel dönüşüm iptal davası nasıl açılır?

Yeni kentsel dönüşüm yasası AYM'de: Mülkiyet hakkı, ölçülülük ilkesi, etkili başvuru ilkelerini ihlal ediyor!

CHP, 9 Kasım 2023 tarihli Kentsel Dönüşüm Yasası'nın iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı.

Kentsel dönüşüm yasasının iptali için hamle geldi! Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapılacak!

CHP, kentsel dönüşüm yasasının iptali ve yürürlüğün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunacak.

İstanbul Barosu, kentsel dönüşüm yasasının iptali için imza kampanyası başlattı!

Son günlerde mülklere el konulacağı iddiasıyla sık sık gündem olan yeni kentsel dönüşüm yasasının iptali için imza kampanyası başlatıldı. İşte İstanbul Barosu tarafından başlatılan o kampanya ile ilgili yapılan açıklama...

İstanbul Baro Başkanından Kentsel Dönüşüm Yasası'nın iptali için AYM'ye dava açılsın çağrısı!

Kentsel Dönüşüm Yasası'na karşı baroların, meslek odalarının ve sivil toplum kuruluşlarının tepkileri sürüyor. 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi' yasası 9 Kasım’da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Beykoz Tokatköy Kentsel Dönüşüm projesinde mahkeme kararını verdi!

Beykoz “Tokatköy Kentsel Dönüşüm” projesinin iptali için açılan davaya da karar çıktı.

Tozkoparan kentsel dönüşüm projesinde yeni gelişme!

İstanbul'da tartışmalara neden olan Güngören Tozkoparan kentsel dönüşüm projesinde Danıştay tarafından riskli alan kararının iptali sonrasında söz konusu bölgeler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 'rezerv (yeni) yapı alan' olarak değiştirildi. 

Ankara kentsel dönüşüm planlarında yeni gelişme! 

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ulus'taki Atıfbey-Hıdırlıktepe-İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje alanı için yapılan imar değişikliklerinin iptali için açtığı davayı kazandı.

Üsküdar Belediyesi'nden kentsel dönüşüm plan iptali açıklaması!

Geçtiğimiz günlerde Üsküdar'da 16 mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm planlarının iptali üzerine basında çıkan haberler sonrasında konuyla ilgili Üsküdar Belediyesi'nden açıklama geldi.

İzmir Gültepe kentsel dönüşüm planları yargıya taşınıyor!

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Konak Belediyesi tarafından hazırlanan ve kamuoyunda Gültepe Planları olarak bilinen kentsel dönüşüm planının iptali için dava açılacağını belirtti.

Karabağlar'ın kentsel dönüşüm revizyon planları iptal edildi' iddiası!

AK Parti Karabağlar Grup Başkan vekili Fikret Mısırlı, Karabağlar meclis üyelerinin bir kısmının kentsel dönüşüm revizyon planlarının iptali için dilekçe yazdıklarını iddia etti. 

Beşikdüzü Kentsel Dönüşüm Projesi'nin iptali istendi!

Trabzon’da Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesin'nin ardından Beşikdüzü Kentsel Dönüşüm Projesi'nin de iptali istendi. Konu Büyükşehir Belediye Meclisinde önümüzdeki günlerde karara bağlanacak.

Moskova'da kentsel dönüşüm protestosu!

Rusya Moskova'da kentsel dönüşüm projesi protesto edildi. 5 katlı apartmanların yıkılarak, yerlerine yenilerinin yapılmasını öngören kanunun iptali istendi.

Karabağlar Kentsel Dönüşüm Projesi'nin imarına dava!

Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla gerçekleşecek Karabağlar Kentsel Dönüşüm Projesi'nin ilk etabının imar planı mahkemelik oldu. Karabağlar Kentsel Dönüşüm Hak Arayanlar Derneği, 448 hak sahibi ile planın iptali için dava açtı.

kentsel dönüşüm iptali davası nerede açılır Haberi

kentsel dönüşüm iptali davası nerede açılır

Kentsel dönüşüm iptal davası nasıl açılır?

Bir yapının kentsel dönüşüm kapsamında yıkılıp yeniden inşa edilebilmesi için, yapıya lisanslı firmalar tarafından risk raporunun verilmesi gerekiyor.


Yapı için alınan riskli raporu neticesinde, yapının belli bir süre içerisinde yıkılması gerekiyor. Ancak kat maliklerinin iptal davası açma hakkı da bulunuyor.


Bilindiği üzere, iptal davalarının açılabilmesi için, bir menfaat ihlalinin olması iptal edilmesi istenen işlemin kesinlik kazanması ve diğer idari başvuru yollarının tüketilmesi gerekiyor. 


İptal davasının açılabilmesi belli bir süreye tabi oluyor. Dava açma süresinin kaçırılmış olması durumunda, dava reddediliyor. 


6306 sayılı Kentsel dönüşüm kanununda; dava açma süresi kısaltılmış olup; afet riski amaçlı kentsel dönüşüm ile ilgili kararlar için 6. maddenin dokuzuncu fıkrasında özel olarak 30 günlük dava açma süresi belirlenmiştir. Kentsel dönüşüm iptal davası süreci Kentsel Dönüşüm ve...