23 / 12 / 2024

kentsel dönüşümde bina nasıl güçlendirilir

kentsel dönüşümde bina nasıl güçlendirilir

6306 sayılı Kanun’da güçlendirilebileceği teknik olarak tespit edilen yapıların güçlendirilebileceğinden bahsediliyor. Peki, kentsel dönüşümde bina güçlendirme nasıl ve hangi kanun esaslarına göre yapılır? İşte yanıtı..

Kentsel dönüşümde tebligat için kapı kapı dolaşma bitti: Bina tahliyesine 90 gün sınırı geldi!

Kentsel dönüşümde yeni dönem başladı. Yıkılmasına yüzde 51 oy çokluğuyla karar verilen bina için hak sahiplerine İstanbul ya da Almanya gibi adreslerde kapı kapı dolaşarak tebligatta bulunulmayacak. Önceden 6-9 aya uzayan bina tahliyesi süresine de 90 gün sınırı geldi. İşte ayrıntılar...

Kentsel dönüşümde kaç metrekareye daire veriliyor?

Kentsel dönüşüme girecek riskli bina malikleri ve hissedarları arsa payı ve metrekare hesaplamalarını merak ediyor. Peki, kentsel dönüşümde kaç metrekareye daire veriliyor?

Kentsel dönüşümde vatandaşa tek taraflı fesih hakkı getirildi!

Kentsel dönüşüm kapsamında arsa payı karşılığı müteahhitle yapılacak olan anlaşmalarda fesih konusunda çok önemli değişiklikler yapıldı. Kentsel dönüşümde müteahhit inşaata başlamaz ya da yapım işini geciktirirse, bina ve arsa sahipleri sözleşmeyi tek taraflı feshedebilecek

Kentsel dönüşümde ‘bina tamamlama sigortası’ şartı TBMM’de!

Kentsel dönüşüm alanlarında inşa edilecek yapılarda müteahhitlere bina tamamlama sigortası şartı getirilecek. İlgili kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'na sunuldu.

9 soruda kentsel dönüşümde riskli yapılar nasıl yıkılır?

Kentsel dönüşüm kapsamında riskli alanlardaki binalar ile riskli olarak tespit edilen binalar yıkılarak yerine yeni bina inşa ediliyor. Peki, kentsel dönüşümde riskli yapılar nasıl yıkılır?

Kentsel dönüşümde yeni yapılanma bekleniyor!

Büyük can ve mal kaybına neden olan Marmara depreminin ardından riskli bina stokunun azalması yönünde çalışmalar devam ederken, inşaat sektörü temsilcileri, kentsel dönüşümde yeni yapılanmaya gidilmesini istiyor

Kentsel dönüşümde yeşil bina kriterleri önemli!

Altensis kurucu ortağı Emre Ilıcalı yaptığı açıklamada binalarda etkin bir sürdürülebilir yağmur suyu yönetimi yapılmasının şebekenin yükünü en az yüzde 20 azaltacağını, bunun yolunun da kentsel dönüşümde yeşil bina kriterlerini uygulamak olduğunu belirtti.

Kentsel dönüşümde yönetmelik endişesi!

Kentsel dönüşümde yüzde 25 ek emsal hakkı sağlayan düzenleme 1 Ekim’de yürürlükten kalkıyor. Tamamlanmamış projelerin riskli bina sahipleri ve yapımcı firmaları endişelendirdi.

Kentsel dönüşümde yeni bina inşa etmek şart mı?

Yapının riskli olması halinde kentsel dönüşüm süreci başlamış oluyor. Peki, kentsel dönüşümde yeni bina inşa etmek şart mı? Vatandaş kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binasının yerine yeni bir bina yapmak istemiyorsa ne olur?

Yüreğir'deki kentsel dönüşümde hormonlu bina dönemi!

Mustafa Ucum, Adana Toros Gazetesi'nde bugün yayınlanan "Kentsel dönüşümde hormonlu bina dönemi" yazısında, Yüreğir'deki kentsel dönüşüm çalışmalarından konu aldı. İşte o yazı:

Kentsel dönüşümde noter masrafı ödenir mi?

Riskli binası yıkılan, yeni bina yaptıran veya yeni bina satın alan hak sahiplerinin bazı masrafları oluyor. Kentsel dönüşüm mevzuatı gereğince bazı masraf muaf tutuluyor. Peki, kentsel dönüşümde noter masrafı ödenir mi?

Kentsel dönüşümde bina yıkımı için nasıl anlaşma sağlanır?

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucularından birinin sormuş olduğu Kentsel dönüşümde bina yıkımı için nasıl anlaşma sağlanır sorusuna cevap verdi..

Kentsel dönüşümde dikkat edilmesi gerekenler!

Uzmanlar, halk arasında "Kentsel dönüşüm" olarak bilinen '6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü' hakkında bina sahiplerine yol gösterecek tavsiyelerde bulundu. Kentsel dönüşümde dikkat edilmesi gerekenler şunlar:

kentsel dönüşümde bina nasıl güçlendirilir Haberi

kentsel dönüşümde bina nasıl güçlendirilir

Kentsel dönüşümde bina güçlendirme!

6306 sayılı Kanun’da güçlendirilebileceği teknik olarak tespit edilen yapıların güçlendirilebileceğinden bahsedilmesine rağmen, güçlendirme süreci hakkında herhangi bir hükme yer verilmiyor. 


Bu nedenle 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’na tabi olan bir binada güçlendirme konusunda bu Kanun’a göre hareket edilmesi gerekiyor.


Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 19 uncu maddesine göre, bir binada güçlendirme yapılabilmesi için ya bütün kat maliklerinin beşte dördünün (4/5) yazılı rızasının olması ya da yapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması gerekmektedir.


Güçlendirme ile ilgili proje hazırlama ve uygulama sürecinin ise ilgili idaresi (Belediye veya Valilik) ile malikler arasında imar mevzuatı çerçevesinde devam etmesi gerekmektedir.


Bu kapsamda; idare tarafından yıkım için verilecek süre zarfında, malikler tarafından güçlendirme projesinin hazırlatılması ve belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde Belediyeye, bu sınırlar dışında...