01 / 05 / 2024

kimler ehil mirasçıdır

kimler ehil mirasçıdır

Ehil mirasçı kavramı, tarım arazilerinin korunması için yürürlüğe giren kanun ve yönetmeliklerde karşımıza çıkıyor. Peki, ehil mirasçılık nedir? Kimler ehil mirasçıdır? Ehil mirasçıya ait kriterler nelerdir?

Hisseli tapu nasıl satılır? Miras kalan evin kardeşlerden birine devredilmesi için ne yapılmalıdır?

Hisseli tapu üzerinde gerçekleştirilen işlemler diğer tapu türlerine kıyasla farklıdır. Özellikle “Hisseli tapu nasıl satılır?” sorusu sıklıkla sorulan sorulardan biridir. İşte bu soruların yanıtları!

Üvey çocuklar mirasçı mıdır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, 4 kardeş olduğunu ve annesinin 1990'da vefat ettiğini belirten okuyucu, babasının ikinci evliliğinden 3 çocuğu olduğunu aktardı. Okuyucu, babasının 2 dairesinden miras düşüp düşmeyeceğini sordu. 

Iğdır'da miras kavgası: 1 ölü!

Iğdır'da İman Tazegün (55) miras sebebiyle tartıştığı kardeşi Hüseyin Tazegün'ü (46) namaz kıldığı esnada tabancayla başından vurarak öldürdü. Tazegün, cinayetten sonra otomobiliyle Nahcivan'a kaçtı.

Kimler reddi miras talebinde bulunabilir?

Günümüzde reddi miras konusu ile ilgili birçok problem yaşanıyor. Peki reddi miras nedir? Kimler reddi miras talebinde bulunabilir? Reddi miras prosedürü nasıl işlenir? İşte merak edilen soruların cevapları...

Üvey çocuğa miras kalır mı?

Miras hukukuna göre; vefat eden bir babanın her iki eşinden de dünyaya gelen çocuklarına miras kalabiliyor. Peki, üvey çocuğa miras kalır mı?

Çatalca'nın Nakkaş Mahallesi, Fatih'in mirasıdır!

Gazete'de yayınlanan Acele Kamulaştırma Kararı ile yüzde 35'i istimlak edilen Nakkaş Mahallesi Muhtarı Zafer Öztürk, “Burası Fatih Sultan Mehmet'in nakışçısına hediye ettiği köydür. Nakkaş’a sahip çıkmak Osmanlı mirasına sahip çıkmaktır” dedi.

Emlak vergisi miras kalır mı?

Türkiye sınırları içerisinde bulunan tüm bina ve araziler emlak vergisine tabi tutuluyor. Vergiyi mal sahipleri ödüyor. Peki, emlak vergisi mükellefi olan gayrimenkul sahibi ölürse ne olur? Emlak vergisi miras kalır mı?

Tarlada tek mirasçı dönemi başladı mı?

2014 yılında yürürlüğe giren Toprak Koruma Kanunu ve Yönetmeliklerine göre mirasa konu tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerde mülkiyetin devri esas oluyor. Peki, tarlada tek mirasçı dönemi başladı mı?

Kimler ehil mirasçıdır?

Ehil mirasçı kavramı, tarım arazilerinin korunması için yürürlüğe giren kanun ve yönetmeliklerde karşımıza çıkıyor. Peki, ehil mirasçılık nedir? Kimler ehil mirasçıdır? Ehil mirasçıya ait kriterler nelerdir?

Çimsa Çimento Genel Müdür Yardımcılıklarına kimler atandı?

Çimsa Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş., Genel Müdür Yardımcılıklarına yapılan atamaları Kamuyu Aydınlatma Platformuna bildirdi. İşte Çimsa Çimento Genel Müdür Yardımcılığı'na atanan o isimler...

Tamer Heper: Miras taksim sözleşmesi yazılı olmalıdır!

Tamer Heper'in miras taksimiyle ilgili Posta Gazetesi'ndeki yazısında "miras taksim sözleşmesi yazılı olmalıdır" açıklamasında bulundu. İşte Tamer Heper'in Posta Gazetesi'ndeki köşe yazısının detayları şöyle;

Miras kalan evin anneye devri mümkün müdür?

Miras Hukuku gereğince, vefat durumunda miras, miras bırakanın yasal mirasçılarına kalıyor. Mirasçılıkta, mirasçılık sırası bulunuyor. Peki, miras kalan evin anneye devri mümkün müdür? İşte yanıtı..

Dayıdan miras kalır mı?

Miras hukukunun düzenlendiği Medeni Kanun gereğince, bir kimsenin vefatı halinde sahip olunan mal varlığı yasal mirasçılarına geçiyor. Peki, dayıdan miras kalır mı? Dayıdan yeğene nasıl miras kalır?

kimler ehil mirasçıdır Haberi

kimler ehil mirasçıdır

Kimler ehil mirasçıdır?

Ehil mirasçı kavramı, tarım arazilerinin korunması için yürürlüğe giren kanun ve yönetmeliklerde karşımıza çıkıyor. Tarım arazisinin bölünmesini engelleyen bu yasa gereğince, miras kalan tarlanın süresi içinde intikalinin yapılmaması halinde tarla ehil mirasçıya devredilebiliyor.


Peki, ehil mirasçılık nedir? Kimler ehil mirasçıdır?


Ehil mirasçı, kişisel yetenek ve durumları göz önünde tutulmak suretiyle Tarımsal arazilerin mülkiyetinin devrine ilişkin yönetmelik hükümlerince belirlenen kriterlere uygun sulh hukuk mahkemesi tarafından belirlenen mirasçı veya mirasçılar oluyor.


Ehil mirasçıya ait kriterler..

MADDE 10 – (1) Ehil mirasçının belirlenmesinde aşağıdaki kıstaslar dikkate alınarak yapılan hesaplama sonucunda elli puan ve yukarısına sahip olan mirasçı veya mirasçılar ehil mirasçı olarak kabul edilir. Mirasçılardan;


a) Geçimini mirasa konu tarım arazilerinden sağlayanlara yirmi puan,


b) Tarım dışı geliri bulunmayanlara on puan,


c) Eşi fiilen tarımsal faaliyette bulunanlara...