30 / 04 / 2024

kimler istimlak yapabilir

kimler istimlak yapabilir

Bir kişinin özel mülkiyetinde bulunan gayrimenkulunün, kamu yararı amacıyla bedeli ödenerek devlet yada kamu tüzel kişisinin mülkiyeti geçmesine istimlak deniyor. Peki, kimler istimlak yapabilir?

Hangi kurumlar istimlak yapabilir?

Özel mülkiyete ait bir gayrimenkulü Devlet/Kamu mülkiyeti haline getirilmesi işlemine istimlak deniyor. Peki,hangi kurumlar istimlak yapabilir? İşte, istimlak yapabilecek kurumlar!

İstimlak tebliği nedir?

Özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesi işlemine istimlak deniyor. Peki, istimlak tebliği nedir?

Tapu kaç günde alınır? Kimler tapuya başvuru yapabilir? Tapu alırken yaş sınırı var mı? 

Gayrimenkul sahipleri veya gayrimenkul sahibi tarafından tapunun kaç günde alındığı merak edilen konulardan biri. Ayrıca çocukları için gayrimenkul almak isteyenler de tapuda yaş sınırı olup olmadığını merak ediyor. Peki kimler tapu alabilir ve yaş sınırı nedir? İşte yanıtları…

Sigortalı bir işte çalışmayanlar eksik primlerini nasıl tamamlayabilir? Kimler isteğe bağlı sigorta yapabilir?

EYT yasa teklifine göre emeklilikte yaş aranmıyor, fakat kademeli geçişteki prim şartı 5000-5975 gün arasında değişiyor. 5000 günün üzerinde prime ihtiyacı olanlar çalışarak ya da isteğe bağlı olarak prim ödeyerek farkı kapatabilecek. Peki bu haktan kimler faydalanabilir?

TOKİ 81 il için konut başvuruları ne zaman başlıyor? Kimler başvuru yapabilir? Başvuru tarihleri belli oldu mu?

Milyonlarca kişinin merakla takip ettiği 81 il için dar gelirli aileleri ev sahibi yapmayı amaçlayan TOKİ sosyal konut projesi detayları netleşmeye başlıyor. Peki TOKİ 81 il için konut başvuruları ne zaman başlıyor? Kimler başvuru yapabillir? Başvuru tarihleri belli oldu mu? 

TOKİ Gaziantep'te kaç konut yapacak? Başvurular nereye yapılacak? Kimler başvuru yapabilir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın dar gelirli vatandaşlar için açıkladığı konut projelerinden biri de Gaziantep'te yapılacak. Peki TOKİ Gaziantep konut sayısı belli oldu mu? Kimler başvuru yapabilir? Başvurular nereye yapılacak? İşte detaylar...

Tapu hibe işlemini kimler yapabilir?

Tapu dairesinde yapılacak müracaat sonrasında gerekli belgelerin de teslim edilmesi ile hibe işlemi gerçekleşebiliyor. Ancak hibe işlemini herkes yapamıyor. Peki, tapu hibe işlemini kimler yapabilir?

Kimler istimlak yapabilir?

Bir kişinin özel mülkiyetinde bulunan gayrimenkulunün, kamu yararı amacıyla bedeli ödenerek devlet yada kamu tüzel kişisinin mülkiyeti geçmesine istimlak deniyor. Peki, kimler istimlak yapabilir?

Hangi kurumlar istimlak yapabilir?

Özel mülkiyete ait bir gayrimenkulü Devlet/Kamu mülkiyeti haline getirilmesi işlemine istimlak deniyor. Peki,hangi kurumlar istimlak yapabilir? İşte, istimlak yapabilecek kurumlar!

Tapu iptal davasını kimler açabilir?

Türk hukukunda tapu iptal ve tescil davaları sıklıkla görülen davalar arasında yer alıyor. Bu tür davalarda davacı bir hakkı zedelenmiş olduğu için taşınmazın bulunduğu mahkemeye dava açabiliyor. Peki, tapu iptal davasını kimler açabilir?

Ev teşvik sisteminden kimler faydalanabilir?

Mesken sahibi olmak amacı ile para biriktirenlere devletten müjde geldi. Devlet, yüzde 25 peşinatı biriktirmek için açılan her hesaba, devlet yüzde 15-20 nispetinde katkıda bulunacak. Peki, ev teşvik sisteminden kimler faydalanabilir?

Veraset ilamını kimler alabilir?

Veraset ilamı, bir kimsenin vefatı halinde, yakınlarına kendisinden kalan mirasın ve mirasçıların kimler olduğunu gösteren belge olarak karşımıza çıkıyor. Peki, veraset ilamını kimler alabilir? İşte yanıtı..

Kira stopajı kimler ödemez?

Gayrimenkul sermaye iradına konu olan mal ve hakları kiralayan Gelir Vergisi Kanununda sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar, kira ödemeleri üzerinden gelir vergisi kesintisi (tevkifat) yapmak zorundadırlar. Peki, kira stopajı kimler ödemez?

Zorunlu deprem sigortası yapmak zorunda olanlar kimler?

Zorunlu Deprem Sigortası ile olası bir deprem felaketinden sonra, sigorta sahiplerinin hayatlarına kaldığı yerden yeniden güvenle devam edebilmelerini sağlıyor. Peki, zorunlu deprem sigortası yapmak zorunda olanlar kimler?

Veraset intikal vergisini kimler verir?

Veraset ve İntikal Kanununda verginin nasıl ödeneceği,kimler tarafından ödeneceğine dair maddeler bulunuyor.Buna göre veraset intikal vergisini kimler verir?İşte veraset intikal vergisi ödemekle yükümlü kişiler..

kimler istimlak yapabilir Haberi

kimler istimlak yapabilir

Kimler istimlak yapabilir?

Devlet veya kamu tüzel kişilerinin yetkisi dahilinde, özel kişilere ait gayrimenkullerin, kamu yararı gözetilerek kanun esaslarına göre karşılığı ödenmek kaydıyla alınmasına istimlak deniyor.


4650 Sayılı kanun ile değişik 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu istimlakin nasıl yapılacağını göstermek amacıyla çıkarılmış bir yasa olarak biliniyor. 


Belediye tarafından istimlakin (kamulaştırmanın) yapılabilmesi için imar planında taşınmazın kamu hizmetine tahsisli olması gerekiyor. (Park, yol, metro, hızlı tramvay, alt ve üst geçit, otopark mezarlık alanı, kamu hizmet alanı, vb. gibi)


İstimlak (kamulaştırma) özel mülkiyetin tamamının veya bir kısmının devlet mülkiyetine geçmesi veya bu gayrimenkul üzerinde idari irtifaklar kurmak (mesela geçit hakkı) şeklinde olabiliyor. Peki, kimler istimlak yapabilir?


İstimlak Kanunu esaslarına göre, Devlet olarak genel manada ifade ettiğimiz kamu tüzel kişileri; belediyeler, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, Üniversiteler,...